Ezt nem láttuk jönni: kaktuszból és almából készülhet a jövő bőrdzsekije

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt nem láttuk jönni: kaktuszból és almából készülhet a jövő bőrdzsekije

Egyre több vállalkozás készít vegán bőrt, mely a hagyományos állati- és műbőrtermékek egyik ígéretes alternatívája. A vegán bőr egészen hajmeresztő alapanyagokból készül, például almahéjból, parafadugóból, vagy éppen gombából. Ezek a növényi eredetű anyagok akár a megszólalásig hasonlíthatnak a bőrre vagy műbőrre, ráadásul a környezetet sem károsítják.

A bőrből készült termékek már nagyon hosszú ideje velünk vannak: tartósak, rugalmasak, divatosak, ám a környezetre nincsenek túl jó hatással. Korábbi cikkünkben leírtuk, hogy a modern kori bőripar hogyan indult hanyatlásnak, valamint azzal is foglalkoztunk, hogy bár a bőr mellékterméknek számít, a környezeti hatása mégis magas, mivel a bőr kezelésére és cserzésére használt módszerek rendkívüli módon hozzájárulnak a környezet károsításához. Nem csak emiatt, hanem a fast fashion terjedésével is csökkent a bőr iránti kereslet, mivel az átlagembereknek egyre kevésbé van rá igényük, hogy időtálló darabokat hordjanak. A divat megváltozásával pedig előtérbe kerültek a szabadidőruhák, amik más anyagokat használtak fel.

A slow mozgalom és az új trendek elítélik a fast fashion alapelveit, ezért ismét egyre többen fordulnának a tartósabb termékek iránt. Ez azonban nem az állati bőr reneszánszát hozhatja magával, hanem inkább olyan új, alternatív technológiák kifejlesztését, melyek helyettesíthetik az állati bőrt – környezetbarát módon.

Korábban a bőr kiváltására kőolaj alapú műanyagból kezdtek el műbőrt gyártani. Ezek előállítása sokkal olcsóbb volt, mint az állati bőrtermékeké, de hátrányuk, hogy nehézkes a tisztításuk, ráadásul a gyártási folyamat sem kevésbé környezetszennyező, mint az állati bőrtermékek előállítása. A műbőrt polivinil-kloridból (PVC) és poliuretánból (PU) állítják elő. A PVC-t olyan termékekkel gyártják, amelyek káros vegyszereket bocsátanak a környezetbe. A PU megköveteli a fosszilis tüzelőanyagokból származó olaj alapú polimereket. Ezek az anyagok nem bomlanak le, és káros toxinokat és ftalátokat szabadíthatnak fel. A természetes termékek ezzel szemben nem tartalmaznak káros toxinokat és a fosszilis tüzelőanyagok használatát sem igénylik, ezért egyre több vállalkozás kísérletezik ezzel az anyagokkal. Ezek a természetes anyagok ráadásul szinte korlátlan számban rendelkezésre állnak a természetben, hosszú élettartalmúak és könnyű őket feldolgozni.

A torontói székhelyű Samara nevű cég például almahéjból és fügekaktuszból készít vegán bőrt. Adrian Lopez és Marte Cazarez mexikói származású feltalálók a vegán bőrhöz szükséges almahéjat még mindig poliuretán kötőanyaggal készítik, de a tervezők elmondása szerint ez így még mindig sokkal kevésbé káros, mintha PVC-vel készülne a műanyag.

Úgy tűnik, egy globális méretű trend van kibontakozóban, mivel egyre több gyártó kezd vegán bőrrel foglalkozni. A Veganni szintén almahéjból állítja elő a vegán bőrt, de érdemes még említeni a Happy Genie nevű olasz céget, amely az almahulladékot kiszárítja és porrá aprítja, majd pigmentekkel és kötőanyaggal összekeverve hozza létre a vegán bőrt. A MycoWorks micéliumból, vagyis gombából származó szövetekből készít vegán bőrt. Egy másik gyártó, a Malai a PETA által is jóváhagyott vegán bőrgyártó. A Malai a kókuszdió-ipar mezőgazdasági hulladékából készíti a termékeit, de parafából készült vegán műbőreik is rendkívül tartósak.

Via OneGreenPlanet

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

vegán

vegán bőr

növényi

termék

bőrtermék

bőripar

alma