Ez most komoly? A kender lehet a megoldás a munkanélküliségre Békésben

Steiner Petra   
  Megosztom
Ez most komoly? A kender lehet a megoldás a munkanélküliségre Békésben

A kender szó hallatán sokan az illegális pszichoaktív szerre, a marihuánára asszociálnak, holott a növényből közel 25 ezer terméket lehet előállítani. A rendszerváltás előtti időkben a harmadik legnagyobb területen termesztett ipari növény volt Magyarországon, ami aztán a kétezres évekre csírájában halt el. Békésben néhány éve indult közmunkaprogram keretében próbálják feléleszteni az iparágat, melynek köszönhetően néhány éven belül új ipari park létesülhet a Viharsarok keleti csücskében.

A dél-alföldi régióban egykor nagy hagyománya volt az ipari célú kendertermesztésnek, 1962-ben még 23 ezer hektárral a dobogó harmadik fokára kapaszkodott fel, szorosan a cukorrépa és a napraforgó mögé. Sőt a történelmi kendertermesztés fénykorában, a XIX. század utolsó negyedében ez a szám még 82 ezerre rúgott, ami nagyobb területet ölelt fel, mint a 2010-es kendertermesztés világviszonylatban. A termesztés volumene hazánkban a rendszerváltást követően kezdett rohamosan zuhanni, éppen akkor, amikor a nyugat-európai országokban újra felfedezték a rostkenderben rejlő lehetőségeket,

A miértre a válasz látszólag nem teljesen egyértelmű, hiszen számos érv szól a termesztés mellett: a növény gyorsan nő, nagy terméshozamot produkál és sokoldalúan felhasználható, mondhatni egy részecskéje se vész kárba a feldolgozás során. A legfőbb probléma a betakarításában rejlik, rendkívül munkaigényes, sok helyen máig kézzel végzik, ezért nem meglepő, hogy a hazánkban is tomboló kézi munkaerőhiány következtében nem sokan ugranak fejest a kenderbizniszbe.

A kender az új szupernövény

A kendertermesztés egyáltalán nem a modernkor hozománya, már időszámításunk előtt is használták a mai textil elődjeként, többek között kötelet fontak belőle, ami a ma használatban lévő lenvászonhoz képest sokkalta erősebb és a vizet is jobban bírja, ezért a hajózásban sokáig egyeduralkodónak számított. Kiváló helyettesítője a fának a papírgyártásban, kevésbé szívja fel a tintát, így gazdaságosabb, ráadásul míg a fából készült lapokat mindössze 3-szor, addig a kenderből készült papírt akár 8-szor is újra tudják hasznosítani. Sokrétűen alkalmazható alapanyag a divatipar számára, készíthető belőle farmer, munkaruházat, különböző ruhaneműk, zoknik, illetve cipő is, 2016-ban például az Adidas piacra dobott egy limitált szériás kollekciót a marihuána világnapja alkalmából.

A magjából sajtolt olajról kevesen tudják, hogy többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amely jótékony hatással van a szívműködésre, alkalmazzák a hormonális rendellenességek és a bőrbetegségek gyógyításánál, több kutatás pedig már a rákgyógyítás kapcsán is pozitívan nyilatkozott róla. Az egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt a változatos étrend részeként saláták önteteként is bevethető, készíthető belőle margarin, de ugyanúgy a kozmetikaipari és az ipari termékek kedvelt alapanyaga, sőt még üzemanyagnak sem utolsó, viszont tény, hogy a kender biodízelként való tömeges felhasználásától még fényévekre vagyunk.

A feldolgozatlan mag elfogadott takarmánynövény az állattartóknál, megőrlését követően pedig magas fehérjetartalmú liszt nyerhető belőle, ami jó hír például a gluténérzékenyeknek, mert kitűnő helyettesítője a piacot uraló búzalisztnek. És ha még nem lenne elég a jóból, a növényi rost felhasználásával jó szigetelőanyagot és belső járműburkolatot készíthetnek, amelyre Magyarországon is ráharaptak, így éveken belől új ipari park jön létre Vésztő határában.

A kender a munkanélküliek aranya

A Békés megyei Vésztő több mint hétezer lelket számláló település, ahol a Közfoglalkoztatási portál adatai szerint 2016-ban közel 1000 álláskereső volt, tehát a település egyhetede munkanélkülinek számított. A problémát orvosolandó, a dél-alföldi városban jelentősre nőtt a közfoglalkoztatottak száma, 3 évvel ezelőtt több mint 500 főnek biztosították így a mindennapos megélhetést. 2015-ben a kormányhivatal a térségi településeken új munkahelyeket teremtő Start-munkaprogramot indított, amelynek keretében nemcsak a hazai kendertermesztést kezdték újra, hanem 25 önkormányzat bevonásával közel 1100-1200 közfoglalkoztatottnak biztosítottak megélhetési lehetőséget.

Vésztő egyike azoknak a településeknek, ahol a kezdetektől fogva 2 hektáron termesztik az ipari felhasználású kendert, amit a helyi üzemben dolgoznak fel. A jó minőségű magokat (amelyből 2016-ban 15 tonna termett a térségben) vetőmagként értékesítik, a többiből olajat préselnek, a fennmaradó masszából pedig lisztet állítanak elő. Amit helyben nem képesek feldolgozni, azt rendre más piaci szereplők vásárolják fel, így például a növény leveleit a gyógyszeripar, míg a szárát cseh, német és ausztriai cégek, akik a kész terméket a külhoni feldolgozást követően visszahozzák Magyarországra.

A békési városban működő feldolgozóüzem képviselője, Hízó Zoltán a program kapcsán elmondta, a kezdetekhez képest az utóbbi években mérséklődött a kedv a kendertermesztés terén, így az induló számhoz képest csökkent a programban résztvevő önkormányzatok száma, köszönhetően a nehéz, kézi erőt igénylő munkafolyamatoknak. A településen a kezdetekhez képest továbbra is két hektárban gondolkodnak, a feldolgozóüzem képviselője szerint ugyanis egy ekkora nagyságú területen tudják biztosan megoldani a betakarítást, így a terület nagyságának növelésébe gépesítés nélkül nem vágnak bele. Tettek kísérletet korábban a kombájnnal való betakarításra egy külsős cég segítségével, de a rossz tapasztalatok miatt visszatértek a kétkezi módszerekhez.

Hízó Zoltán a kendertermesztés múltja kapcsán elmondta, a rendszerváltás előtti időkben a régióban több termelőszövetkezet is működött, azonban ezekben szinte kizárólag a rostkender termesztésére összpontosítottak, ezzel ellentétben ők a minél nagyobb mennyiségű vetőmag termesztésére helyezik a hangsúlyt, amit helyben képesek feldolgozni. A közmunkaprogrammal párhuzamosan a Szent István Egyetem szarvasi kampuszán, támogatva az újraindult magyarországi kendertermesztést, már kidolgozták a rostnövénytermesztő és -ápoló képzés tananyagát a kenderre vonatkozóan, így az itt végzett szakemberek segítségével fokozatos fejlődést érhetnek el az újraindult ipari szegmensben.

Idén megtörtént az alapkőletétele a Vésztőn létesülő új kenderfeldolgozó ipari parknak a már meglévő üzem területén, ennek köszönhetően pedig a későbbi években várhatóan a békési kender (legalábbis a szára biztosan) az ország berkein belül marad, és belőle jó hő- és hangszigetelő téglát, valamint autóalkatrészeket és kárpitelemeket készíthetnek. A településen működő feldolgozóüzem képviselője, Hízó Zoltán a HelloVidék kérdésére kifejtette:

Reméljük, hogy a projekt megvalósul, amely a munkahelyteremtés terén biztos, hogy százas nagyságrendben fog új munkahelyeket teremteni. A város közelében egy-két településen működik nagyüzem, de nálunk nagyon sok a közmunkás, ezért reméljük, hogy nekik ez a beruházás a kender révén biztosabb, magasabb jövedelmet fog biztosítani a jövőben.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kenderes

munkaerőhiány

békés

békés megye

közmunka

közmunka program