Több ezren jelentettek névtelenül a NAV-nak: ez böki nagyon a magyarok csőrét

Magyar Nemzet   
  Megosztom
Több ezren jelentettek névtelenül a NAV-nak: ez böki nagyon a magyarok csőrét

A bejelentők számottevő része nem akarta felfedni kilétét: a beadványok 35 százaléka azonosíthatatlan személytől származott tavaly. Nyugtát nem adó boltosokon, feketéző bérbeadókon akadtak ki a legtöbben. Rendszeresen előfordult, hogy a foglalkoztatáshoz fűződő feltételezett szabálytalanságot jelentettek be, vagy hogy egy-egy gazdasági szereplő jogosultság nélkül végezhette a tevékenységét.

Több ezer lakossági bejelentés érkezett tavaly a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, amik bizonyos cégek vagy magánszemélyek kétesnek vélt ügyeire próbálták felhívni a hatóság figyelmét közérdekű bejelentés formájában. 2019 első kilenc hónapjában majdnem 6900 ilyen beadvány érkezett a NAV-hoz, körülbelül harmaduk névtelen volt. Szinte minden esetben vélt vagy valós, de mindenképpen konkrét szabálytalanságra próbálták meg felhívni a hivatal figyelmét, írja a Magyar Nemzet.

A közérdekű beadványok összesített tapasztalataiból úgy tűnik, az háborítja fel az embereket leginkább, ha valaki nem kapott nyugtát a boltban, de rendszeresen előfordult, hogy a foglalkoztatáshoz fűződő feltételezett szabálytalanságot jelentenek be. Gyakori témák között szerepelt az is, amikor az adott gazdasági szereplő a bejelentő szerint jogosultság nélkül végezte tevékenységét, vagy éppen az, hogy egy-egy bérbeadó nem jelentette be a bérbeadásból származó jövedelmét.

Január eleje és szeptember vége között a NAV több mint 1600 különböző típusú vizsgálatot folytatott le, ezek közül majdnem 330 zárult valamilyen hiányosság, szabálytalanság megállapításával. A kiszabott mulasztási és adóbírság együttes összege túllépte a 360 millió forintot.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nav

bejelentés