Új növényt kísérleteztek ki: ez mentheti meg a városi gazdaságot?

HelloVidék   
  Megosztom
Új növényt kísérleteztek ki: ez mentheti meg a városi gazdaságot?

Mivel az éghajlatváltozás rendkívüli módon befolyásolja a növénytermesztést és ezzel együtt az élelmiszerellátást is, így a kutatók folyamatosan innovatív módszerekkel próbálkoznak, hogy igazodni tudjanak az környezeti változásokhoz. A kutatók most egy olyan paradicsom fajtát fejlesztettek ki, ami nagyon kis területen is képes megélni, ráadásul apró kis bokrokban terem.

Egyre több városban alakul ki az a trend, hogy a lakosok a kertjükben vagy erkélyükön termesztik a kedvenc zöldségeiket, gyümölcseiket. Éppen ezért jelenthet nagy előrelépést a most kikisérletezett paradicsom fajta. Mivel a városlakók folyamatos helyhiánnyal küzdenek, az amerikai Cold Spring Harbor laboratórium munkatársai kifejezetten erre a problémára kerestek megoldást.

Még nem tudjuk, hogyan áll be a Földön újra az egyensúly, ami a klímaváltozást illeti, de gondolnunk kell arra, hogy milyen megoldásaink lehetnek a növénytermesztésben, hogy folyamatosan meg tudjuk termelni kedvenc zöldségeinket és gyümölcseinket

- mondja Zachary Lippman, a laboratórium vezetője.

Mivel az éghajlatváltozás a világ minden táján jelentkezik, ennek drámai következményei a legfontosabb növénytermesztő területeinkre is kihatnak

- tette hozzá a kutató.

Ahogy a szakemberek mondják, az úgynevezett CRISPR eljárás segítségével a kutatók olyan paradicsomot termesztettek, amelyeknek kisebb szárral rendelkeznek és csokrokban, kicsi bokorként nőnek - ezzel is kevesebb teret foglalva társaikhoz képest. Persze más előnyökkel is rendelkezik az újfajta paradicsom. Az eddigi fajokhoz képest sokkal gyorsabban terem, 40 nap elteltével már fogyaszthatjuk piros termését.

Az új paradicsomnak - amit a kutatók még nem neveztek el - sokkal rövidebb szára van, mint az átlagos fajtáknak, nem kapaszkodik olyan magasra sem, inkább egy kis csokorra hasonlít. Amit akutatók elárultak még róla az az, hogy kísérletük során, mire létrehozták az új növényfajt, három génmutációt használtak. Ide tartoznak az olyan gének, amelyek befolyásolják a növény növekedését, virágzását és terményét, valamint a szárak növekedésének hosszúságát.

A kutatók szerint amellett, hogy az új paradicsomfajta nagyon ízletes, kifejezetten jól viseli a kis tereket és a megváltozott klímát is. Ahogy Lippman mondja, ezt a génmódosító folyamatot más, virágos növényekkel, zöldésgekkel és gyümölcsökkel is végre tudnák hajtani és biztos benne, hogy működne is a beavatkozás.

2018-ban az USA kijelentette, hogy nem szabályozza ezeket a génmódosításokat, a fogyasztói érdekképviseletek viszont jelezték aggodalmukat. Lippman hangsúlyozta, hogy megérti a géntechnológiával módosított élelmiszerek felé tett aggodalmakat, de úgy véli, a beavatkozások, amiket végeznek, pusztán csak a természetes folyamatokat gyorsítják fel.

Az persze még nem egyértelmű, hogy az általuk "tervezett" paradicsom mikor kerül kereskedelmi forgalomba, ha egyáltalán bekerül. Hiszen előtte számos vizsgálaton át kell esniük és rengeteg engedéllyel kell majd rendelkezniük.

(forrás: modernfarmer.com)

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

paradicsom

gazdaság

termesztés

növénytermesztés

zöldségtermesztés

zöldség

génkezelés