Brutális drágulás: sokszorosára nőtt a gyakran használt fém ára

MTI   
  Megosztom
Brutális drágulás: sokszorosára nőtt a gyakran használt fém ára

A tavalyi évhez képest négyszeresére nőtt az elsősorban autók katalizátoraiban alkalmazott, de az ékszeriparban is használt, a platinacsaládba tartozó ródium piaci ára.

A The Wall Street Journal adatai szerint a ródium unciánként ára az év eleje óta 65 százalékkal emelkedett, 2019 januárja óta pedig csaknem négyszeresére nőtt. A jelenleg 9985 dollláros áron mérhető ródium drágulása elsősorban az Európában és Ázsiában bevezetett járművekre vonatkozó szigorított környezetvédelmi előírásokra vezethető vissza, amelynek hatására nő az autóipar kereslete a platinaféle iránt.

A ródium a természetben a többi platinafémmel együtt, ötvözet formájában található meg, amelyből a ródiumot csak hosszadalmas műveletek során lehet elválasztani. Ez tovább korlátozza a kínálatot. A lap által idézett szakértők szerint a platinafélék előállítói nagy valószínűséggel nem növelik a termelésüket, hogy a megemelkedett ár hatására nagyobb nyereségre tegyenek szert.

A tavalyi évben a világ ródiumkereslete 10 százalékkal nőtt: a ródiumkínálat mintegy 60 százalékát Dél-Afrika adja, a második helyen pedig Oroszország áll. A ródium csaknem 85 százalékát az autóipar használta fel 2019-ben.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

ródium

ár

drágulás