Meglepő fordulat: már érezni a járvány hatását, de tovább nőttek a bérek

HelloVidék   
  Megosztom
Meglepő fordulat: már érezni a járvány hatását, de tovább nőttek a bérek

A várakozásokat felülmúlva, 7.8%-kal nőttek a bruttó bérek áprilisban, így már látszott a számokon a koronavírus hatása, de a bérminimum emelések továbbra is megtámasztják a dinamikát.

A vizsgált hónapban a bruttó átlagkereset 400 200 forint volt a teljes munkaidőben foglalkoztatottak esetében, míg a nettó átlagkereset 275 500 forinton állt. Közfoglalkoztatás nélkül a nemzetgazdasági bruttó átlagkereset 410 600 forint volt a hónapban, amiben a tavaszi bónuszfizetések is szerepet játszanak, a korábbi évekhez hasonlóan.

A bérdinamika alapfolyamatait meghatározó és így a monetáris politika szempontjából is fontos mutató, a rendszeres bérek növekedése 8.1% volt a hónapban. A közszféra közfoglalkoztatás nélküli bérnövekedése 8.2% volt, de a novembertől 20, 2022-ig pedig összesen 72%-kal emelkedő egészségügyi szakdolgozói bérek gyorsíthatnak majd az ütemen, mivel 90 ezer embert érint a lépés illetve a júliustól 10%-kal emelkedő tanári bérek is 170 ezres létszámot érintenek, ami 0.3%-kal tolja feljebb a bérdinamika pályáját a második félévtől és ezeket a szektorokat nem érinti a költségvetés újratervezése.

A világgazdasági dekonjunktúra a bázishatás mellett már az év első hónapjaiban is éreztette hatását a bérdinamikán és ez most áprilisban el is érte a mélypontját, bár nemzetközi összehasonlításban továbbra is dinamikus a növekedés, főként, hogy lassuló inflációval társul ez az ütem. Egyrészről jogszabályi kötelezettség is a bérek emelése illetve több ágazatban és a közszférában az idei évre már elfogadott jelentős béremelési megállapodások vannak, amik túlnyomó többségben végrehajtásra is kerülnek. Ezen felül a bérek lefele meglehetősen rugalmatlanok, így a munkaerő kínálat megugrása láthatóan az eddigi jelentős bérnövekedési dinamikát lassítja némileg, de a fordulatnak minimális az esélye.

Ágazati szinten a leginkább érintett terület a teljes kereslet kieséssel szembesülő és elsősorban alacsony képzettségűeket foglalkoztató turizmus, vendéglátás, ami immár a szektor bérdinamikáján is látványosan negatív nyomot hagy, míg például a szintén leálló légiközlekedésben a pilótákat és a technikai személyzetet szinte lehetetlen lenne gyorsan pótolni újraindulás esetén, így itt inkább a megállapodásra törekednek a cégek, de az építőiparban, a kereskedelemben és az egészségügyben is átlag feletti a növekedés továbbra is.

Az idei évben a teljes bérdinamikát a munkaerőkínálat növekedéséből az új belépők esetében gyengülő alkupozíciók, a bizonyos szektorok esetében továbbra is meglévő erős kereslet, a jogszabályi kötelezettségekből és megállapodásokból eredő béremelési kötelezettség és a jelentősen forgalomérzékeny szektorokban a kiesés miatt átmenetileg csökkentett bérszintek együttes hatása fogja meghatározni, de jelenlegi becslésünk szerint így is 8%-ot megközelítő lehet az idei éves növekedési ütem.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

takarék

takarék csoport

fizetés