Kiderült az igazság: így térhet el megyénként a hitertörlesztő összege

Pénzcentrum   
  Megosztom
Kiderült az igazság: így térhet el megyénként a hitertörlesztő összege

Jogszabály írja elő, fizetésünk mekkora részéből törleszthetünk hitelt. Mivel az ország egyes részein más és más az átlagjövedelem, ez a szám is nagy különbségeket mutat. Dupla számok, a korábbi minimálbérnél magasabb eltérések az egyes járások közt. Továbbra is óriási a jövedelmi olló.

A devizahitelek bedőlése után, egy hasonló kataklizma elkerülésére vezette be (egyéb adósságfék-szabályok mellett) bő öt évvel ezelőtt a az MNB a jövedelemarányos törlesztési mutatót (JTM). Ez a százalékos arány azt szabályozza, hogy a havi keresetünknek legfeljebb mekkora részét költhetjük hiteltörlesztésre. Értelemszerűen a JTM kizárólag a hivatalosan bevallott jövelemünket nézi, így az, aki feketén jól keres, de minimálbérre van bejelentve, az nem sok hitelre jogosult.

A JTM egy összetett mutató, a jövedelmünk mértéke mellett függ a hitel típusától, illetve a futamidejétől is. Ha 500 ezer forintot alatt keresünk, akkor a 2020-ban érvényes JTM-korlát alapján a fizetésünk 50 százalékáig adósodhatunk el, amennyiben fogyasztási hitelt vennénk fel, vagy 10 évnél hosszabb futamidejű lakáshitelre lenne szükségünk. Ha viszont a fizetésünk meghaladja a félmillió forintot, akkor nagyobb kockázatot is bevállalhatunk, mind a fogyasztási hitelek, mind a 10 évnél hosszabb futamidejű jelzáloghitelek esetében fizetésünk 60%-át fordíthatjuk hiteltörlesztésre.

A JTM-szabály esetében minden meglévő hitelünk törlesztőrészletét számításba veszik. Az egyes JTM-szabályokat alábbi infografikánkban foglaltuk össze. A JTM-ről ugyanakkor nagyon fontos tudni, hogy nem egy állandó mutatóként kell rá tekinteni. Tavaly júliusban például a százalékos arányokat meghagyva felemelték a kezdettől fogva alkalmazott 400 ezres határt a ma is hatályos félmilliósra, amely a gyakorlatban azt jelentette, hogy többet kellett keresnie azoknak, akik a korábban ismert, megengedőbb kategória alapján szerettek volna hitelt felvenni.

Mivel az országos statisztikai adatok jól megmutatják, hogy egyes országrészekben mekkora az átlagkereset, ha ezt az adatsort rávetítjük az aktuális JTM-korlátra, kijön, hogy az ország egyes részein élők átlagosan mennyire tudnak eladósodni. Fontos hangsúlyozni, hogy természetesen mindenhol élnek a környékbeli átlagnál lényegesen jobban vagy rosszabbul keresők, de a területi átlag mégis elég plasztikusan szemlélteti az országrészek jellemző lehetőségei közti egyre nagyobb különbségeket.

Az országos adatok és a teljes cikk a Pénzcentrum oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

pénzcentrum

hitel