Mégis, mi folyik vidéken? Egyre többen vágják zaciba a családi aranyat, ezüstöt

HelloVidék   
  Megosztom
Mégis, mi folyik vidéken? Egyre többen vágják zaciba a családi aranyat, ezüstöt

A járvány miatt sokan kerültek anyagilag nehéz helyzetbe, ezért új pénzügyi forrásokat, lehetőségeket kerestek. Egyre többen keresték fel a fiókokat, ahol gyorsan és könnyebben juthattak értékeikért cserébe készpénzhez. A HelloVidék most Dandé Imrét, a BÁV zálog üzletágának igazgatóját kérdezte, hogy hazánkban, a vidéki településeken is tapasztalható volt-e kiugró változás és közben azt is megtudtuk, hogy miket adnak leggyakrabban zálogba a magyarok.

HelloVidék: Többen keresik fel a koronavírus megjelenése óta a zálogházakat?

Dandé Imre: A tavaszi veszélyhelyzettel összefüggő bevásárlási láz, a munkaerőpiac, és a vállalkozások nehézségei, a banki hitelfelvétel szigorodása, valamint a kijárási korlátozás forgalomra gyakorolt hatásai az év első 10 hónapját nézve kiegyenlítették egymást, így a járványhelyzet nem eredményezett kiugró változást.

Érezhetően nőtt azonban azon új zálogügyfelek száma, akik most először gondoltak arra, hogy az értékeik eladása vagy bankhitel helyett zálogkölcsönt kérjenek az átmeneti pénzügyi nehézségeik megoldására.

Mi lehet ennek az oka?

A banki hitelezési gyakorlat átalakulása, az adósvizsgálati módszerek összetettsége miatt nem csak a lakossági ügyfelek, de a vállalkozások körében is előtérbe kerültek a hitelképességi vizsgálat nélkül, egyszerűen és gyorsan felvehető zálogkölcsönök.

A lakossági ügyfelek általában kisebb összegű, jellemzően 50 ezer forint kölcsönért fordulnak a zálogfiókokhoz.

A vállalkozók körében általában más áll a motivációk mögött. A vállalkozói réteg tipikusan 500 000 – 1 millió forintig szeretne forráshoz jutni, ám akad példa 10-15 millió forintos összegű igényre is. Esetükben az értéktárgyak gyorsan mobilizálható forgótőkét jelentenek, amelyek hosszútávon nyújtanak pénzügyi biztonságot, és segítenek egy hirtelen jött változás okozta időszak kezelésére.

Ez vidéken is jellemző vagy inkább csak Budapesten? Hol fordulnak elő a legnagyobb kölcsönösszegek?

Az említett tendenciák a BÁV Zrt. teljes, közel 100 fiókos hálózatában jellemző, általános tapasztalatok. Nagyobb kölcsönösszegek elsősorban a már említett vállalkozói körre jellemzőek.

A vállalkozói kör esetében nem ritka, hogy akár 10-15 milliós összegig igényelnek rövidtávú zálogkölcsönt nagyértékű karórára, brilles ékszerre, műtárgyra vagy festményre. Jellemzően ezeket nem akarják eladni, csupán gyorsan és a banki hitelek hosszas ügyintézése nélkül, azonnal szeretnének pénzhez jutni.

Milyen típusú termékek a "legsikeresebbek" jelenleg? Mit adnak leggyakrabban zálogba a magyarok?

Ügyfeleink jellemzően arany ékszert adnak zálogba, azonban gyakori a befektetési célú aranytömb, és a briliáns kővel díszített ékszer elzálogosítása is. Ugyanakkor zálogházainkban az is megoldást találhat átmeneti pénzügyi nehézségeire, aki nagyértékű órával, értékes műtárggyal vagy festménnyel rendelkezik.

A vállalkozói körben különösen érezhető az egyre tudatosabb pénzügyi portfolió felépítése. Ezeknek így már olyan értéktárgyak, például nagyértékű karórák, ékszerek és műtárgyak is részei, amelyet zálogba adhatnak abban az esetben, ha gyors pénzügyi megoldásra van szükségük. A későbbi profitból kiváltják, így a megoldás legközelebb is a kezükben lesz.

Mik a kilátások a közeljövőre tekintve?

A koronavírus járvány, és annak gazdasági hatásai továbbra is kiszámíthatatlanok, de az új zálogügyfelek számának emelkedése ellenére a Nyugat-Európában látott zálogfiók-roham itthon elmaradt, s erre a jövőben sem számítunk.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

zálog

zálogház

kölcsön

pénz

koronavírus