Ezt hozta a járványhelyzet: ilyen megtakarításokat keresnek a magyarok válság idején

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt hozta a járványhelyzet: ilyen megtakarításokat keresnek a magyarok válság idején

A makrogazdasági adatok egyértelműen mutatják, hogy a márciusban kirobbant járvány miatt visszafogta költéseit a lakosság és a vállalkozások is.

A járvány okozta nehéz gazdasági helyzetben a biztonságos, ugyanakkor könnyen hozzáférhető megtakarítási formákat keresi a lakosság és a vállalkozások is, hogy tartalékoljanak, és szükség esetén gyorsan fel tudják használni félretett pénzüket. Ezzel magyarázható, hogy március óta több mint tíz százalékkal nőtt a betétszámlákon kamatozó lakossági és vállalati vagyon a Takarékbanknál a takarékossági világnap alkalmából készített összesítés szerint.

Ennek oka a munkanélküliség növekedése, illetve egyes szektorok akár teljes átmeneti leállása, valamint a még rosszabb helyzettől való félelem miatt kezdett tartalékolás. A kiskereskedelem a tavaszi bezuhanás után ugyan nyárra visszatornászta magát a korábbi szintre, de a nagyobb értékű vásárlásokat (háztartási, elektronikai cikkek) halasztják a fogyasztok. A vállalkozások esetében a beruházási stop mutatja, hogy még a válságtól kevésbé sújtott szektorokban is sokan kivárnak, és bevételeikből tartalékot képeznek, készülve arra, hogy helyzetük rosszabbra fordulhat.

Ezt a folyamatot jól jelzi, hogy a Takarékbanknál elhelyezett betétállomány mintegy 13 százalékkal, kétezer milliárd forint felé emelkedett márciustól október végéig. A lakosságot és a mikrovállalkozásokat lefedő retail szegmensben 10 százalékos, a vállalati üzletágnál 20 százalékos, az agrár területen 23 százalékos a növekedés.

A banki elemzők szerint a betétek sikere jelentős részben a válságra adott reakciónak köszönhető.

Emellett pedig a betét likvid, az abban elhelyezett megtakarítás könnyen hozzáférhető, szükség esetén gyorsan pénzhez jut a tulajdonos. Ezért egy nehéz gazdasági helyzetben a készpénz tartása mellett vonzóvá válik a bankbetét.

A vállalati szektorban tapasztalt emelkedésben szerepet játszott, hogy a Takarékbank által hitelezett vállalatok készpénzforgalmát, átmeneti likviditásfeleslegét sikeresen terelték betétekbe, valamint kedvező egyedi ajánlatokat dolgoztak ki.

A negyedik negyedévben a lakossági és az agrárbetétek volumenének további növekedésével számolunk a karácsonyi jutalmak és a nyugdíjprémiumok, valamint a terményértékesítés és az agrártámogatások bázisán – mondta Szabó Levente, a Takarékbank üzleti vezérigazgató-helyettese. Arra számítunk, hogy kedvező konstrukciókkal növelni tudjuk részesedésünket a magyarországi betétpiacon.

A kis összegű lakossági betétek között egyértelmű siker a Takarékbank nyereménybetét-akciója. Október végén összesen 24,6 milliárd forintnyi nyereménybetétet tartott 140 ezer ügyfél, ami 125 százalékos ugrás tavaly év végéhez képest.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

megtakarítás

takarékbank

koronavírus

koronavírus-járvány