Egyre kritikusabb a helyzet a magyar kórházakban: ideje lenne észbe kapni!

Pénzcentrum   
  Megosztom
Egyre kritikusabb a helyzet a magyar kórházakban: ideje lenne észbe kapni!

Súlyos problémára világított rá a járvány második hulláma. A rendkívüli járványhelyzet a biztosítók számára is krízishelyzetet teremtett. Bár a szektort eddig kevésbé érintette a válság, ugyanakkor az utasbiztosítási piac lényegében megszűnt, egyes termékek iránt viszont nagyobb a kereslet, mint valaha: szárnyal az egészségbiztosítási piac.

A hazai állami egészségügyi ellátórendszer kapacitása véges, erre a járványidőszak még jobban ráirányította a figyelmet. A vírushelyzet rávilágított arra is, hogy a krónikus betegségekkel élők általánosan is nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

A magyar nem egy tipikusan öngondoskodó nemzet, mégis úgy tűnik, az események hatására, elkezdték félteni az egészségüket, és egyre többen keresnek olyan megoldást, amelyben biztonságba érzik magukat és a családtagjaikat: a magánegészségügyi szolgáltatók és az általuk nyújtott szolgáltatások egyre inkább felértékelődnek.

A Pénzcentrum által közölt adatok szerint: a magyarok 40% -a legalább egyszer évente (ezen belül 18% többször is) igénybe vesz valamilyen magán-egészségügyi ellátást.

  • Magánúton leggyakrabban (24%) fogorvoshoz járunk, de gyakori a nőgyógyászati, bőrgyógyászati és szemészorvosi látogatás is (5-13%).
  • Magánorvoshoz jellemzően a magasabb jövedelműek (48%) és a felsőfokú végzettségűek (63%) mennek, ezen utóbbi csoport negyede legalább félévente eljár.
  • Szakterülettől függetlenül a többség az elmúlt évben összesen legfeljebb 20.000 forintot fizetett ki magánrendeléseken.
  • A pénztárcának jobban fájó költések miatt azonban a fogorvosi kezelések éves összege tavaly átlagosan 76 ezer forint volt, míg a nőgyógyászati, bőrgyógyászati és szemészorvosi szakrendelésekre átlagosan 30 ezer - 40 ezer forintot költöttek.

Nem véletlen hát, hogy az utóbbi időben az egészségbiztosítási piacon is azt tapasztalják a szakértők, hogy megélénkült az érdeklődés:

"Ennek egyik oka, hogy egy pár évvel ezelőtti törvénymódosítás kapcsán a legtöbb vállalati egészségbiztosítási szerződés évfordulója december hónapra átkonvertálódott, mert kedvezőbben adózott ilyen esetben. Ennek ugyan már nincs jelentősége, mégis így maradtak"

- nyilatkozta a Pénzcentrumnak Balázs Iván, egészségbiztosítási szakértő.

A magánszemélyek részéről mind tavasszal, mind ősszel is jelentősen nőtt az érdeklődés, egyre többen fordulnak az egészségbiztosítás felé, hiszen látják, hogy az állami kórházakban egyre szigorúbbak a szabályozások, egyre több műtétet halasztanak el, és egyre több olyan vizsgálat van, amihez nehezen vagy nem lehet hozzájutni. Ezért, muszájból is, egyre többen fordulnak a magánszolgáltatások irányába.

A másik tendencia, amit észrevehető a szakember szerint, hogy miután hétről hétre egyre szigorúbbak a karanténszabályok, egyre nehezebb hozzáférni egészségügyi ellátáshoz, így egyre többen szeretnék előrehozni az egészségügyi ellátásukat. Ha műtétre van szükség, akkor azt azonnal akarják, még akkor is, ha nem egy akut az eset, hanem előre tervezhető rutinműtét, amit bármikor meg lehetne csinálni.

Arra a kérdésre, hogy nagyjából mekkora összegért lehet magánszemélyként egészségbiztosítást kötni, Balázs Iván válasza szerint mindez nagyban függ attól: "hány éves, egyedül szeretné-e biztosítani magát vagy a családdal együtt, de 7000 forintnál indul és egy normális csomag már 10-15 ezer forintért elérhető, a VIP-csomagok pedig már 20 ezer forint felettiek."

De nagyon nem mindegy, hogy mire vonatkozik a biztosítás, ezek ugyanis jellemzően nagyon nem egységesek. Óriási eltérés van abban például abban, hogy mennyi a várakozási idő, tartalmaz-e szűrővizsgálatot, és mennyi idő múlva lehet igénybe venni.

A cikk folytatása a Pénzcentrum oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kórházak

koronavírus

egészségbiztosítás