Kiderültek a tervek: 2021-ben így emelkedhet a minimálbér

Világgazdaság   
  Megosztom
Kiderültek a tervek:  2021-ben így emelkedhet a minimálbér

A járvány ellenére az idei átlagbér jobban nőtt a legkisebb munkabérnél, igazolva, hogy ki lehetett termelni az emelést, még volt rá tartalék a gazdaságban.

Újabb fordulópontjához érkeztek a tárgyalások a versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma között a jövő évi minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről - tudta meg a Világgazdaság.

Körvonalazódni látszik a kompromisszumos megoldás:

Elmozdultak a szakszervetek a korábbi, 10 százalékos követelésüktől, a továbbiak­ban 7,5 százalékos minimálbér-emelést szeretnének a jövő évre elérni

– nyilatkozta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

Nem hagyhatók figyelmen kívül a járvány hatásai

Azonban, ha a kormány csökkenti a szociális hozzájárulási adót 2 százalékkal – ahogyan a korábbi megállapodásban vállalta –, akkor megadnák az inflációval azonos mértékű béremelést

- hangsúlyozta Zs. Szőke Zoltán, az Áfeosz-Coop Szövetség elnöke.

A kiskereskedelmi érdekképviseleti szövetség vezetője kifogásolta, hogy semmilyen jelzést nem kaptak a kormány terveiről, emiatt tovább fokozódik a bizonytalanság, és a vállalkozások nagy részének még iránymutatást sem tudnak adni, hogy jövőre milyen kötelező bérekkel kalkuláljanak.

A munkaadói oldal abban bízik, hogy ha csökken az adó, akkor arra már januárban sor kerül

Kordás László arra a kérdésre, hogy elégedettek lennének-e kisebb, 4-5 százalékos minimálbér-emeléssel, úgy válaszolt, hogy biztosan nem.

Az MNB jövőre 6,6‑7,1 százalékos átlagos bérkiáramlással számol, ez pedig igazolja, hogy bőven 5 százalék fölötti minimálbér-emelés lenne indokolt. A szakszervezeti vezető amellett érvelt, hogy a kormánynak fontolóra kellene vennie az 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörlését. Szerinte ami így kiesik a foglalkoztatási alapból, azt pótolni lehetne uniós forrásból.

- hívta fel a figyelmet Kordás László, aki szerint direktben kellene a munkavállalók terheit csökkenteni, az pedig ott maradna a nettó fizetésben. Így a munkaadók 3 százalékos ajánlata és az 1,5 százalékos járulék elengedése együtt már közel lenne ahhoz, amit célként tűztek ki.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

minimálbér

gazdaság

fizetés

béremelés