Kiderültek a tervek: 2021-ben így emelkedhet a minimálbér

Világgazdaság   
  Megosztom
Kiderültek a tervek:  2021-ben így emelkedhet a minimálbér

A járvány ellenére az idei átlagbér jobban nőtt a legkisebb munkabérnél, igazolva, hogy ki lehetett termelni az emelést, még volt rá tartalék a gazdaságban.

Újabb fordulópontjához érkeztek a tárgyalások a versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma között a jövő évi minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről - tudta meg a Világgazdaság.

Körvonalazódni látszik a kompromisszumos megoldás:

Elmozdultak a szakszervetek a korábbi, 10 százalékos követelésüktől, a továbbiak­ban 7,5 százalékos minimálbér-emelést szeretnének a jövő évre elérni

– nyilatkozta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

Nem hagyhatók figyelmen kívül a járvány hatásai

Azonban, ha a kormány csökkenti a szociális hozzájárulási adót 2 százalékkal – ahogyan a korábbi megállapodásban vállalta –, akkor megadnák az inflációval azonos mértékű béremelést

- hangsúlyozta Zs. Szőke Zoltán, az Áfeosz-Coop Szövetség elnöke.

A kiskereskedelmi érdekképviseleti szövetség vezetője kifogásolta, hogy semmilyen jelzést nem kaptak a kormány terveiről, emiatt tovább fokozódik a bizonytalanság, és a vállalkozások nagy részének még iránymutatást sem tudnak adni, hogy jövőre milyen kötelező bérekkel kalkuláljanak.

A munkaadói oldal abban bízik, hogy ha csökken az adó, akkor arra már januárban sor kerül

Kordás László arra a kérdésre, hogy elégedettek lennének-e kisebb, 4-5 százalékos minimálbér-emeléssel, úgy válaszolt, hogy biztosan nem.

Az MNB jövőre 6,6‑7,1 százalékos átlagos bérkiáramlással számol, ez pedig igazolja, hogy bőven 5 százalék fölötti minimálbér-emelés lenne indokolt. A szakszervezeti vezető amellett érvelt, hogy a kormánynak fontolóra kellene vennie az 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörlését. Szerinte ami így kiesik a foglalkoztatási alapból, azt pótolni lehetne uniós forrásból.

- hívta fel a figyelmet Kordás László, aki szerint direktben kellene a munkavállalók terheit csökkenteni, az pedig ott maradna a nettó fizetésben. Így a munkaadók 3 százalékos ajánlata és az 1,5 százalékos járulék elengedése együtt már közel lenne ahhoz, amit célként tűztek ki.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

minimálbér

gazdaság

fizetés

béremelés