Munka a koronavírus árnyékában: őrület, milyen előírásokat vezettek be vidéken

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Munka a koronavírus árnyékában: őrület, milyen előírásokat vezettek be vidéken

Közel 1 évvel ezelőtt robbant be életünkbe a koronavírus járvány, ami váratlan állapotokba hozott mindannyiunkat. A kialakult helyzet miatt a munkáltatók számos intézkedést vezettek be munkavállaóik egészségének védelmében. Kíváncsiak voltunk az elmúlt egy év során a vidéki vállalatok és HR-esek milyen jó gyakorlatokat, óvintézkedéseket vezettek be, továbbá hogyan kezelik a Covid fertőzésen átesett kollégák munkába való visszatérését és mit gondolnak a vakcináról.

Milyen lépéseket vezettek be a cégek?

A LEGO Manufacturing Kft. kommunikációs vezetője, Siket Lóránt szerint vállalatuknak a kollégáik és a közösség egészsége, biztonsága az elsődleges. Szorosan követik a kormány előírásait a szükséges intézkedések meghozatala során. A nyíregyházi gyárukban számos olyan intézkedést hoztak, amelyek célja, hogy biztonságossá tegyék a munkahelyet dolgozóik számára. Csak azok a kollégák járhatnak be a gyárba, akiknek a jelenléte a termelés szempontjából elengedhetetlen, mindenki más otthonról kell, hogy dolgozzon.

Több alkalommal adtak minden dolgozónak komplex vitaminkészítményt, hogy ezzel is segítsék az immunrendszer erősítését. Átszervezték úgy a műszakokat, hogy műszakváltáskor ne találkozzanak a dolgozók, és megduplázták a buszok számát, hogy az egyes területeken dolgozók külön járhassanak be. Emellett átrendezték a tárgyalókat, kantinokat és más helyiségeket, hogy azok használata közben mindenképp biztosított legyen a megfelelő távolságtartás.

Egy másik iparág képviselője is megosztotta velünk intézkedéseiket és azt is, mikor állhatnak újra munkába a fertőzésen átesett kollégáik. A Lavender Tihany Kft-nél Bittmann Eszter elmondása alapján náluk egyszerre 3 funkció találkozik - kiállítás (levendula kiállítás, lepárló üzem és látványlabor bemutatása), gyógyszerkönyvi minőségben kozmetikumgyártás, valamint ajándéküzlet - területenként különböző módon kellett reagálni a jelenlegi helyzethez. A kiállításukat sajnos november óta zárva kell tartani, ez a legkönnyebben teljesíthető, mégis anyagi szempontból nagyon megterhelő intézkedés.

Ennek megfelelően pontosan megvan határozva, hogy milyen ruhában dolgozhatnak, a munkafolyamatokat hogyan kell végezni, így a mindennapokkhoz korábban is hozzátartozott már a teljes labor (fertőtlenítőszeres felmosó, mosogatószer és felülettisztítót használat) és eszköz fertőtlenítés a gyártás kezdetén és végén, illetve az eszközök, tégelyek fertőtlenítése a munkafolyamat része gyártás közben is. A laboráns kollégák most is, mint a vírus előtt is tiszta laborruhában, hajhálóban, gumikesztyűben, maszkban dolgoznak, a laborba szabályszerű fertőtlenítőszeres kézmosás után, gumikesztyűben, maszkban lehet belépni. Ezekkel az intézkedésekkel biztosítják - vírustól függetlenül - a kozmetikumok maximális tisztaságát.

A COVID hullámok alatt az épületbe kézfertőtlenítés után, maszkban lehet belépni, a laborban dolgozókat igyekeznek több műszakban (nem azonos napon dolgozik minden személy) foglalkoztatni. A laboron kívül is mindenki maszkot hord, az ebédszünet is több lépcsőben zajlik, hogy kerüljék a csoportos étkezést. A szellőztetés, takarítás, fertőtlenítés folyamatos a Lavender Tihany előállítóhelyen, illetve a márkaüzletekben, ahol a szabálynak megfelelően maszkban dolgoznak a kollégák, illetve a vásárlók is maszkban léphetnek az üzletbe és az üzlet területére.

Covid fertőzés esetén szigorúan követik az aktuális érvényben lévő szabályokat és utasításokat, betartva a karantén hosszát, szükséges tesztek elvégzését. Ha bárki, bármilyen tünetet érez magán nem jön dolgozni, az újbóli munkába állás csak negatív teszttel lehetséges. A kollégákat szükség szerint céges költségen tesztelik. Bíznak benne, hogy ezekkel az intézkedésekkel a jövőben is sikerül a lehető legjobban kezelni az aktuális járványhelyzetet.

Vajon a HR-esek hogyan kezelték a helyzetet?

Felkerestük Pinczés Balázst a Magyarországi HR-Network Egyesület elnökét, hogy megtudjuk a vállalati oldalon dolgozó HR vezető egyesületi tagjaik hogyan kezelték a helyzetet. Gyakorlatilag minden munkáltató hasonló intézkedéseket vezetett be a fertőzésveszély csökkentése érdekében. Nem lehet maszk nélkül dolgozni, sok termelési üzemen belül sok esetben plexi térelválasztó elemekkel is felszerelték a munkatereket. Nagy hangsúlyt kapott a kézfertőtlenítés, kézmosás és az egymás közötti távolságtartás.

Ahogy az iskolákban, ugyanúgy sok munkahelyen is testhőmérséklet méréssel kezdődik a nap és a fogadható látogatók számát, valamint az üzleti célú utazások számát is leszűkítették. A legtöbb cégnél az internet használata felerősödött és online értekezleteket tartanak, a legtöbb munkáltató az otthoni munkavégzést is lehetővé tette azokban a munkakörökben, ahol ez megoldható. Azok az ügyek, melyek eddig személyes jelenlétet igényeltek, ma már online alkalmazásokkal is megoldhatóvá váltak.

Arra lehet számítani, hogy a lassan egy éve tartó globális vírushelyzet felgyorsítja az eddig már megkezdett vagy tervezett automatizálási beruházásokat a hazai gyártó vállalatok esetében. Sokan áttekintették a cégek termelési tevékenységeit, jobban lebontották kisebb részekre, specializálták és egyszerűsítették az üzleti folyamataikat, hogy mindenki olyan feladatokat tudjon fókuszáltan végezni, amelyek nagyobb szakértelmet igényelnek. Azok a területek, ahol nem igényel komolyabb szaktudást vagy automatizálható a folyamat, ott megpróbálnak gépesíteni, mind az irodai, mind a termelési környezetben rövid- és középtávon egyaránt.

A pandémiás helyzet miatt a munkavállalók foglalkozás-egészségügyi vizsgálatai is nagyobb fókuszt kaptak, sokkal jobban odafigyelnek a cégek, mint ezt megelőzően. Nagyon sok szív- és érrendszeri betegséggel élő állampolgár él országunkban, akik elhanyagolják az állapotukat, pedig sok munkakörben a munkavégzés feltétele a normális vérnyomás, hiszen enélkül nem is dolgozhatnak, de ugyanígy a látási problémák és a testsúllyal kapcsolatos problémák, dohányzás, alkoholfogyasztás is komoly gondot jelentenek. Ez az egyik nagyobb konzekvencia az elmúlt évből.

Más szemszögre is kíváncsiak voltunk, így megkérdeztük a függetlenként dolgozó Fetter Valéria interim HR vezető, vállalati HR tanácsadót a munkahelyi védekezés mellett a vakcinák megítéléséről. Szerinte Magyarországon erőteljes az oltakozási kultúra, hiszen kisgyermekkortól számos védőoltást kapnak az emberek, ezért a munkahelyi közösségeket is napi szinten foglalkoztatja, hogy a kollégák beadatják-e az oltást. Mint mondja, szerinte azonban

a munkahelyi védekezés szempontjából különbséget kell tenni, hogy fokozott higiéniás-egészségügyi figyelmet igénylő, vagy egy normál munkahelyről van szó.

A munkahelyeken, ahol szigorúbb higiéniás körülmények között dolgoznak, olyan szabályokat vezettek be, amennyiben ketten dolgoznak az irodában, akkor egész nap kötelező maszkhasználatot írtak elő, a távolságtartást nagyon komolyan betartatják, rendszeresen fertőtlenítenek és szellőztetik is a helyiségeket. A közös használatú helyiségekben piktogrammokat helyeztek ki a helyes kézmosás technikájáról és a kézmosó szappan mellett a fertőtlenítő is rendelkezése áll.

A normál munkahelyeken a fentebb felsoroltak hozzávetőlegesen 70 %-át szintén betartják, hiszen ha a munkavállaló megbetegszik, az termelés kiesést fog jelenteni. Mielőtt visszaengednének egy Covid-on átesett kollégát, negatív tesztet szoktak kérni. A tapasztalat az, hogy a cégek megvásárolják a gyorsteszteket és saját költségükön tesztelnek.

Szintén figyelemre méltó meglátásai vannak Kiss-Márton Adrienn külsős HR tanácsadónak. Ügyfeleinél a munkavállalók egészségének a védelme az első számú szempont. Vannak köztük termelő cégek, ahol a fizikai jelenlét elengedhetetlen. Már a tavaszi időszak alatt kidolgoztak oktató anyagokat, megelőző intézkedéseket. Szerencsére akkor fertőzöttek nem lettek, így ennél tovább nem kellett lépniük. A második hullám azonban minden óvintézkedés, oktatás ellenére produkált karanténba kerülő kollegákat. Ezekben az esetekben természetesen figyelembe vették az éppen aktuális szabályozásokat és bár a kötelező karantén, A negatív teszt eredménye nélkül is feloldásra kerül, fontosnak tartották a cégek is a munkavállalók védelmét, így a kötelező 10 napos karantén lejártát követően tünetmentesség esetén is csak a cég költségén elvégzett negatív teszt eredménnyel térhetnek vissza a munkavállalók.

A PsyOn Vállalatfejlesztési Tanácsadó Bt.-nél Farkas Judit munkapszichológus meglátása szerint partnereik egyenlőre kivárnak az oltással kapcsolatos állásfoglalással – a hatósági előírások, a munkatársak egészségügyi biztonsága és a működőképesség fenntartásának háromszögében kell kialakítaniuk a megfelelő stratégiát. Mint fogalmaz a jelenlegi helyzetben a munkáltatók többsége csak a kommunikációra tud támaszkodni – hiteles tájékoztatást nyújtani az elérhető oltási lehetőségekről, és bátorítani a munkatársakat a személyes döntésük meghozatalára.

Ez addig így is marad, amíg a vakcina nem lesz széles körben elérhető.

Az eddig bevezetett intézkedéseket minden partnerük változatlanul tartja fenn: szétválasztott műszakok, hogy mindig csak ugyanazok találkozzanak, és gyorsan lehessen izolálni a kontaktokat, ha valaki megbetegszik. A megfelelő (többszörös számú) maszkok, kesztyűk, takarítás, szellőztetés, távolságtartás, fertőtlenítőszerek elérhetősége, az étkezési csoportok széttagolása, ki- és belépéskor lázmérés – kék galléros munkahelyeken ezek beépültek a napi rutinba.

A betegségen átesett munkatársakat a karantén után a cég saját költségén tesztelik, nem egy cég van, akinél, ha az alkalmazott valamiért orvoshoz kellett, hogy menjen, már ezután elrendeli a karantént, és majd negatív teszt után lehet visszamenni dolgozni.

Tudnak cégekről, akik kéthetente tesztelik a munkatársakat céges költségen. Fehér galléros cégeknél a leggyakoribb megoldásnak azt látjuk, hogy egy megbetegedés után a munkatársak home office-ba mennek a 14 napos karantén idejére – ők kevésbé tesztelnek, inkább a munkatársak saját döntésére bízzák a tesztek elvégzését.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hr

munkaerőpiac

covid-19

koronavírus

munkahely

home office