Ez várható tavasszal: így reagált a hazai lakáspiac a koronvírus okozta újabb sokkra

HelloVidék   
  Megosztom
Ez várható tavasszal: így reagált a hazai lakáspiac a koronvírus okozta újabb sokkra

A szigorítások bejelentése után óráról-órára csökkent az érdeklődés az eladó és kiadó lakások iránt. Itt vannak a legfrissebb adatok arról, hogyan hatottak a szigorítások és a harmadik hullám a hazai ingatlanpiacra.

  • A koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorítások után közvetlenül 20-25 százalékkal visszaesett az eladó és kiadó ingatlanok iránt érdeklődők száma heti összevetésben, de vasárnapra visszakapaszkodott a megszokott szintre.
  • A mostani kilátások szerint a legújabb szigorítások várhatóan nem befolyásolják érdemben a lakáspiac teljesítményét, ami leginkább az év elején bevezetett extra támogatásoknak és kedvezményeknek köszönhető.
  • A lakásépítési kedv kimagasló volt az év elején: januárban 1011 lakóépület kapott építési engedélyt, ami éves szinten pedig 38 százalékos növekedésnek felel meg. Januárra vetítve pedig az elmúlt öt év legmagasabb értéke.

Bár az eladó lakások iránt érdeklődők száma visszaesett a járványintézkedések szigorításáról szóló múlt csütörtöki és pénteki bejelentések után, de utána rövidesen javulás következett - derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely szerint lendületben maradhat a lakáspiac a jó évkezdés után.

Átmeneti csökkenés

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője közölte:

A szigorítások bejelentése után óráról-órára csökkent az érdeklődés az eladó és kiadó lakások iránt. Heti összevetésben 20-25 százalékos volt a visszaesés csütörtökön és pénteken. Vasárnap azonban már kezdett visszaállni a kereslet a március elején megszokott szintre.

A friss adatok szerint tehát átmeneti volt a visszaesés és a jelenlegi kilátások alapján a múlt héten bejelentett szigorítások, valamint a harmadik hullám várhatóan nem befolyásolja érdemben a lakáspiac idei teljesítményét.

Ez elsősorban az állami lakásprogram idei évtől elérhető új elemeinek, például a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetésének, a lakásfelújítási program elindításának, a csokos lakások illetékmentességének köszönhető. A tavaly tavaszi korlátozások tapasztalatai alapján elmondható, hogy az extra támogatások nélkül a harmadik hullám jelentősebben is visszavethetné a lakáspiacot.

- fogalmazott az ingatlan.com szakértője.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ingatlan

ingatlan árak

lakáspiac