Pandémiás terv vidéki cégeknél: gyülekezési tilalom, szeparált étkezés, fertőtlenítő pontok

Molnár Miklós   
  Megosztom
Pandémiás terv vidéki cégeknél: gyülekezési tilalom, szeparált étkezés, fertőtlenítő pontok

Saját elmondása szerint lételeme a változás és folyamatosan keresi a kihívásokat. Ezt támasztja alá az eddigi pályafutása is, hiszen Kecskemétről indulva jut el egy svájci építőipari cég vezető tervezői posztjáig, ahonnan nyolc év után, 2019-ben tér csak vissza Magyarországra. Csukás Zoltánnal, a Prebeton Zrt. Műszaki vezérigazgató-helyettesével beszélgettünk a régióban betöltött szerepről és a környékbeli munkalehetőségekről.

HelloVidék: Kecskemét, Pécs, Kecskemét, Svájcban több város, majd Eger. Mondhatjuk, hogy egy igazi vándormadár, aki nem tud tartósabb ideig egy helyben maradni?

Csukás Zoltán: Jobban szeretek úgy fogalmazni, hogy nem vagyok röghöz kötött. Szeretek új helyeket, új embereket megismerni, soha nem okozott gondot a költözés, nem a hely, hanem az emberek és körülmények a fontosak.

Nem szokványos karrierről beszélhetünk, olyan szempontból, hogy az elmúlt években, évtizedekben az volt a jellemző, ha valaki egy nálunk fejlettebb országban „megvetette” a lábát, kevés esély volt a hazatérésre. Önnél mi volt a hívó szó?

Úgy éreztem, hogy egy induló projekt nagyobb szakmai kihívás lesz, mint egy kész céget vezetni. Nekem fontos volt, hogy valami újat, valami jobbat hozzunk létre Magyarországon. Az a minőség és céges kultúra, amit most elindítottunk, világviszonylatban is megállja a helyét.

Miért pont Erdőtelek lett a kiválasztott helyszín?

Állami pályázat bevonásával született meg a gyár, melynek egyik előírása volt a területi megkötés. Ennek fényében esett Erdőtelekre a választás, hiszen csak 100 kilométerre fekszik Budapesttől, az M3 autópálya mellett, jól megközelíthető az ipari park és az önkormányzat szívesen fogadott minket.

Mennyire életszerű, hogy egy Erdőtelek ad otthont egy ekkora üzemnek?

Az erdőtelki ipari park nagy fejlődést hozott a településnek és közvetlen környezetének. A régióban a munkavállalóknak eddig is jó lehetőségeik voltak, de az ipari park betelepülésével ez még tovább fejlődik. A környék központjai természetesen így is Eger és Heves, de

a kiegyensúlyozottság növelése közös érdek és ez minta lehet országos szinten is a vidéki településeknek.

Mennyire jellemző a régióra, hogy a dolgozni vágyóknak sokat kell ingázni és változott-e ez az elmúlt évtizedben?

A térség fejlődésének köszönhetően fizikai munka már bőségesen található. Aki munkát keres és akar dolgozni, az talál is a környéken. A dolgozóink 80%-a 30 kilométeren belülről, azon belül is Erdőtelekről és a szomszédos településekről többségében Kál, Kompolt, Tenk, Heves, Dormánd, Füzesabony térségéből érkeznek. A munkába járást gépkocsival oldják meg a területi szétszórtság miatt.

A szórványos település szerkezet és a tömegközlekedés ebből fakadó gyengesége, hiánya miatt ez egyelőre másképp megoldhatatlan.

Milyen szerepe van ebben a Prbebeton Zrt-nek?

A korábban Budapestre ingázó építőiparban tevékenykedő embereknek adott helyben munkalehetőséget. Termékeivel a környékre nincs hatással, azokat nem itt értékesíti, azonban a környék vállalkozóit mint partnercégeket és alvállalkozókat munkával látja el, legyen az lakatosipar, faipar, bányászat, kereskedelem, fuvarozás, hulladékgazdálkodás. Utóbbi talán még fontosabb a régió gazdasága szempontjából, mint a közvetlen munkavállalók.

Mennyire lehet megtartó ereje egy ilyen típusú munkahelynek a környéken?

Aki kellően igényes magára és környezetére annak a munkahelyi miliő is fontos, így megbecsüli az általunk biztosított körülményeket. Bár a munka jellegéből sokan nem erre következtetnének, de kevés ilyen kulturált és tiszta munkahely van a környéken, de azt gondolom, hogy ez egyre fontosabb lesz a jövőben, ha meg akarjuk tartani a szakembereinket.

Idén sajnos kihagyhatatlan kérdés, hogy érintette-e önöket a pandémia? Gondolok itt a piaci folyamatokra, vagy akár a munkavállalók egészségére egyaránt.

Az építőiparban, különösen a mi területünkön egyelőre nem éreztette a hatását, és az előrejelzések szerint ez így is marad hál istennek. A fertőzésen a munkavállalóink 4%-a esett át eddig. A fertőzések jól izoláltak voltak és sikerült időben intézkedni. Amennyiben nagyobb arányban jelenik meg a vírus, jelentős károkat szenvedhetünk el egy esetleges termelés kiesés, vagy leállás miatt. Épp ezért, a kollégáimmal együtt minden lehetséges óvintézkedést meghoztunk,

fertőtlenítő pontokat alakítottunk ki, szeparáltan étkezünk, gyülekezési tilalom van, zárt térben maszkot hordunk, tartjuk a távolságot ahol lehet.

Mik a távlati terveik?

A lendületes kezdés után nem lehet más terv, mint a bővülés, a termelékenység növelése, további alkalmazottak felvétele, és vezető gazdasági szereplővé válni a régióban.

Mikor költözik legközelebb?

Nem tudom, jelenleg hosszú távra tervezek a régióban.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

építőipar

beton

betonelemgyártás