Most vásárolnál autót? Mutatjuk, hogy hozd ki a lehető legolcsóbban

Pénzcentrum   
  Megosztom
Most vásárolnál autót? Mutatjuk, hogy hozd ki a lehető legolcsóbban

Rengetegen keresnek "bejárós" autót Magyarországon, amelyet olcsón lehet megvásárolni, illetve fenntartani. Ezzel váltanák ki a koronavírus szempontjából kockázatosabb tömegközlekedést. Azonban ezek a járművek nem fiatalok, így az amúgy sem fiatal magyar autópark tovább öregszik. Kiderült, hogy a 2021-ben importált használt autók 41,1 százaléka legalább 15 éves, további 23,5 százalékuk pedig elmúlt tíz éves. Azonban a biztonság szempontjából sem mindegy, hogy mennyi idős gépjárművet vásárolunk. Sokan ódzkodnak tőle, de manapság már nem ördögtől való egy hitellel kiegészíteni a rendelkezésre álló pénzösszeget. A Pénzcentrum most összegyűjtötte, mit kell tudni az egyes finanszírozási lehetőségekről, és mire kell figyelni, ha hitelből vásárolnánk autót.

Ahogy a portál írja, látványosan visszapattant a gödör aljáról a magyar autópiac: idén áprilisban 70 százalékkal több autó kapott magyar rendszámot, mint egy évvel korábban, összesen 10 521 darab a Datahouse adatai szerint. Az is megfigyelhető, hogy használt kocsikból egyre idősebb példányok érkeznek az országba, ami az amúgy sem fiatal gépjárműpark (a KSH adatai szerint tavaly év végén 14,7 év volt az átlagéletkor) további öregedését vetíti előre. A JóAutók elemzése rámutatott, hogy a 2021-ben importált használt autók 41,1 százaléka legalább 15 éves, további 23,5 százalékuk pedig elmúlt tíz éves.

A trend javarészt a járványhelyzetre vezethető vissza: ugyanis egyre többen keresnek viszonylag olcsón megvásárolható, illetve fenntartható használt autókat, hogy így váltsák ki a vírus szempontjából kockázatosabb tömegközlekedést - ezek a gépjárművek pedig nem fiatalok. A költségek mellett viszont azt is érdemes figyelembe venni, hogy mekkora eséllyel szállhatunk ki ép bőrrel az autóból egy esetleges balesetnél. Hiába rutinos sofőr valaki, az ördög sosem alszik, egy apró figyelmetlenségből pedig komoly baj is lehet, főleg, ha idősebb kocsiban ülünk.

Bár régen is biztonságosak voltak az autók, de az idő múlása rajtuk is meglátszik: a korrózió egyszerűen meggyengíti azokat a részeket, amelyek hivatottak elvezetni egy ütközés energiáját. Persze, amellett sem lehet elmenni, hogy a modernebb autók korszerűbb technikával is érkeznek: például egy fáradtság-figyelő rendszer, vagy a sávelhagyás-jelző aranyat érhet bizonyos szituációkban, ahogyan a távolságtartó tempomat is hasznos biztonsági extra, ha hosszabb autópályás túra áll előttünk.

Ne félj hitelhez nyúlni

Érdemes tehát megfontolni a döntést, mielőtt belevágnánk egy "COVID-autó" megvásárlásába, hiszen bárhogy is alakul a járványhelyzet, az autó jó eséllyel évekig velünk marad, így nem mindegy, milyen jármű mellett tesszük le a voksunkat. Biztonság szempontjából elmondható, hogy minél fiatalabbra autót vásárolunk, annál jobb: egy gyors keresés után kiderült, hogy a 3 millió forintos ársávban már bőven tudunk válogatni az 5 évnél fiatalabb gépjárművek között is - és nem csak kisautót vehetünk ennyiért! Sőt, egy kicsivel több pénzért már zsírúj autót is vehetünk: ebben a cikkben szedtük össze a legolcsóbb új autókat.

Sokan ódzkodnak tőle, de manapság már nem ördögtől való egy banki hitellel kiegészíteni a rendelkezésre álló pénzösszeget. Egyre többen élnek is a lehetőséggel: bár arról nincs adat, hogy a személyi hitelek mekkora hányadát fordították autófinanszírozásra (hiszen ezek teljes mértékben szabadon felhasználhatóak), de 2020-ban például összességében 245 milliárd forintra rúgott az autófinanszírozásra fordított lízingkihelyezés a Magyar Lízingszövetség adatai szerint. Hogy könnyebb legyen eligazodni a pénzügyi lehetőségek útvesztőjében, a Pénzcentrum összeszedte, milyen alternatíváink vannak, ha valamilyen kölcsönnel egészítenénk ki a rendelkezésünkre álló pénzösszeget.

Ám mielőtt belekezdünk a hitelkeresésbe, fontos mérlegelni, mennyit bír el a családi kassza, hiszen nem csak az autó vételárával kell kalkulálnunk, hanem az olyan járulékos költségekkel is, mint a kötelező biztosítás, az átírás, a gépjárműadó, illetve a karbantartás, az esetleges nagyobb javítások költségei - hiszen egy használt autó esetében sosem mehetünk biztosra, a két rendszámtábla között bármi elromolhat. Ha ezekkel számolva is belefér a kasszába egy autó megvásárlása, akkor elkezdhetünk nézelődni a hitellehetőségek között.

A cikk itt folytatódik tovább.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

pénzcentrum

autóvásárlás

használt autó

használt autó vásárlás

hitel

lízing

személyi hitel