Ablakcserére is költheted az állami ingyenmilliókat: ezt viszont tudnod kell!

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Ablakcserére is költheted az állami ingyenmilliókat: ezt viszont tudnod kell!

A nyílászáró kiválasztásakor több szempontot is figyelembe kell venni, hiszen nagy értékű beruházásról van szó, amit jó lenne, ha nem kellene pár évente újra megvenni. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy milyen különbségek vannak a különböző alapanyagú ablakok között, ezért úgy gondoltuk megkérdezzük az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft-t a nyílászárók minősítési eljárásáról, valamint a szakmai érdekképviseleteket, hogy elmondják, mire érdemes figyelni, mielőtt döntést hoznak.

Az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft részéről Sólyomi Péter, a társaság tűzvédelmi vizsgálati laboratóriumának vezetője válaszolt kérdéseinkre. A szakember elmondta, hogy az ablakok és bejárati ajtók esetében – alapanyagtól függetlenül – az MSZ EN 14351-1:2006+A2:2017 „Termékszabvány, teljesítőképességi jellemzők. 1. rész: Ablakok és külső bejárati ajtók.” megnevezésű szabvány van érvényben.

A nyílászárók esetében, amennyiben a termékgyártó/forgalmazó elvégezteti az előbb említett szabvány szerinti ún. első típusvizsgálatot, és a szabvány által előírt üzemi gyártásközi ellenőrzést is működteti, továbbá nyilatkozatot tesz arról, hogy az ő terméke „mennyit tud”, mi a teljesítménye (tehát teljesítménynyilatkozatot állít ki), akkor a terméken elhelyezheti a CE-jelet.

Az említett MSZ EN 14351-1:2006+A2:2017 szabvány szerinti első típusvizsgálat keretében az ablakoknál kötelezően az alábbi alapvizsgálatokat végzik a független vizsgáló szervezetek, mint az ÉMI Nonprofit Kft.:

  • légzárás,
  • vízzárás,
  • szélállóság,
  • akusztikai teljesítőképesség,
  • hőátbocsátás,
  • biztonsági eszközök teherviselő képessége,
  • működtető erők (csak gépi működtetésű ajtók esetén)

Ezek a tulajdonságok nagyon fontosak egy ablak esetében, bármilyen anyagból – fából, műanyagból, acélból – készül. Hiszen gondoljanak bele, a homlokzati ablakok választják el a külső teret az otthonok belső helyiségeitől, eközben védeniük kell a napsugárzás, a csapadék, a szél, a hideg-meleg hőmérséklet, és a zajok hatásaitól, és a légszennyezés nagy részét is ki kell tudniuk zárni.

Az ablakok funkciója tehát nagyon sokrétű, ezért érdemes a beépítés előtt alaposan tájékozódni arról, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkező, tehát milyen „teljesítményű” ablakot érdemes az otthonukba beépíteni.

Az ÉMI összefoglaló tájékoztató füzete segítséget nyújt ebben, hasznos információkhoz juthatnak belőle az építkezők, felújítók az ablakok felépítése, főbb műszaki jellemzői és a beépítésük helyes módszere tekintetében. A tájékoztató füzet elérhető: www.emi.hu/emili

A Minőségi Magyar Ablakgyártók Egyesületének részéről Kocsis Lajos elnökségi tag osztotta meg gondolatait:

A PVC ablakgyártók termékeiket a piaci igényeknek megfelelően fejlesztetik, így kínálnak megoldást az egyszerűbb műszaki elvárásoknak, és a legmagasabb igényekre is. A nyílászárók műszaki jellemzőit minden esetben „Teljesítmény Nyilatkozat“-tal tanúsítják, amelyet a forgalmazó gyártók vagy kereskedők kötelesek a vevő számára átadni.

A PVC ablakgyártók az ismert standard színek mellett hatalmas színválasztékot ajánlanak, ez több mint 35 egyedi dekor fólia szín. Az ízlésesen és szakszerűen kialakított PVC ablak még városképi védettségű környezetben is alkalmazható. Érdemes megfontolni adott esetben a belvárosok védett homlokzataiba beépíteni PVC ablakot, mert ezzel hosszú távon költséghatékony megoldást választ. A jó hőszigetelés, hanggátlás előnyeit szinte karbantartás mentesség mellett lehet élvezni.

A hőszigetelésre vonatkozó hazai előírásokat már az egyszerűbb PVC rendszerek is teljesítik, azonban az alap kétrétegű üvegezéssel (4-16-4 Low-E, argongáz töltéssel, melegperemmel) nem minden ablak méret Uw értéke lesz 1,15 W/m²K alatt, így ez nem elégíti ki a hazai előírásokat, ráadásul célszerű minél jobb hőszigetelésű terméket beépíteni, ez a legjobb beruházás hosszú távon.

A PVC ablakok hőszigetelése Uw értéke függ a keretanyag hőszigetelésétől (Uf), az üvegezés hőszigetelésétől (Ug) és a hőszigetelő üveg távtartójának hővezetési tényezőjétől is.

Ezért ajánlják az ablakba beépített szellőzőket, de más módon, pl. gépi szellőzőkkel is meg lehet előzni a nem kívánt párásodásokat. A szellőztetés elmaradásából eredő párásodás, penészesedés nem a nyílászáró hibája, ellenkezőleg, annak kiváló légzárására és a megemelkedett belső páratartalomra utal.

A felület időjárás állósága a mai termékek esetén már több mint 20 év. A tartósan jó komfortos működés a mai PVC ablakokkal tökéletesen biztosítható, az alkalmazott vasalatok, a pontos gyártás és beépítés erre is garancia. A PVC ablakok külső felülete nem igényel rendszeres karbantartást, a felület legfeljebb szennyeződik, ez azonban könnyen tisztítható. Így tehát PVC ablakot célszerűen olyan helyen (pl. középület) érdemes beépíteni, ahol később a karbantartás mentesség az igény.

Legtöbben úgy gondolják, hogy egyedül a bejárati ajtó betörésgátlását kell megoldani. Ez ugyan igaz lehet egy magas épületben, ahol az ablakok nem támadhatók, azonban egy családi ház, földszinti lakás esetén leggyakrabban már nem az ajtók, hanem a hátsó teraszajtók, ablakok a betörések kedvelt célpontjai. Az ablakok alap kivitelben kiemelésgátlással rendelkeznek, ez azonban nem azonos a betörésgátlással. Amennyiben az ingatlan veszélyeztetett, lehetőség van több fokozatban speciális betörésgátlási tulajdonsággal rendelkező ablak gyártására.

A Faablakgyártók Magyarországi Egyesületének részéről Csonka Imre Iván alelnök válaszolt kérdéseinkre. Szerinte nagyon sok a tévhit él a mai napig a köztudatban a fa ablakokkal kapcsolatban. A vásárlók többsége a műanyag ablakokokkal veti össze a fából készült nyílászárókat. Ez egyrészről érthető, másrészről viszont két külön „iskola”.

Nyugat-Európára kitekintve azt láthatjuk, hogy a minőségi családi házaknál elsősorban fa vagy alu-fa ablakokat építenek be. Idehaza is megfigyelhető a tendencia, miszerint a fa ablak egyfajta presztízs és minőséget jelent a magánerős beruházások vonalán.

A magas minőségű fa ablakokat gyártó hazai vállalkozások a legmagasabb szintű gyártástecnológiával készítik a termékeiket. Szinte minden gyártónál jelen van a CNC technológia és a robotizált felületkezelés. Ez nemcsak egyedülálló megjelenést, hanem hosszútávú minőséget is garantál a vásárlóknak.

Emellett olyan modern felületbevonó rendszereket használnak, amelyek amellett, hogy környezetbarát technológiák, kiváló védelmet biztosítanak az ablakoknak, tehát megfelelő beépítés és tájolás esetén 8-10 évig nem kell felújításon gondolkodni. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a fából készült ablakok, ha kell felújíthatók, míg a műanyag nyílászárók nem! Pedig az UV sugárzás igencsak sok kárt tehet a műanyagból készült termékekben. A keletkezett mikro repedésekkel pedig nincs mit tenni.

Az ablak mint térformáló elem egyre nagyobb szerepet kap a homlokzat és a belső tér kialakításában is. Ez az egyetlen komponense a háznak, ami kívülről és belülről is látszik. Nagyon fontos tehát, hogy esztétikailag megfelelő formát és a belső enteriőrhöz igazodó fafajt és felületkezelést válasszanak.

Vidéki házak, vagy fogalmazzunk úgy, hogy hagyományos értékekkel bíró házak esetén a fa az ideális választás. Műemlék és műemlék jellegű épületeknél pedig, ha stílusosak szeretnénk maradni, egyértelműen csak a fa nyílászárók jöhetnek szóba.

A színválaszték gyakorlatilag végtelen, hiszen a felületkezelőrendszereket gyártó cégek minden évben az aktualizálják a palettát. A standard színek mellett pedig egyedi színkeverés áll a vásárlók rendelkezésére.

Egy jól elkészített fa ablak addig lesz jó, míg a ház áll

Minden ablak legnagyobb ellensége az UV sugárzás. Amennyiben tervezéskor odafigyelnek az UV kitettségre, pl. fákat ültetnek a ház elé, külső árnyékolót szerelnek fel vagy nem a falsíkon, hanem beljebb építik be az ablakot, de mindenekelőtt szakszerű, a gyártó utasításait követő felületkezelést alkalmaznak akkor hosszútávú, környezetbarát és esztétikus megoldás lesz az eredmény.

Az ALUTA Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület részéről Lovász Károly ALUTA tag mondta el gondolatait a témával kapcsolatban. Régen alapvetően 100 évre építettek házat, ez mostanra körülbelül 50 évre csökkent. Az alumínium nyílászárók a leghosszabb élettartamot ígérik a jelenleg használt terméktársai között. Ez minimum ötven év feletti felületi változás nélküli élettartamot jelent. Jóval magasabb tehát, mint a PVC vagy a standard fa termékek élettartama, ráadásul ezt úgy tudja elérni, hogy nem kell semmilyen mázolást vagy utógondozást a terméken elvégezni. Az alumínium alapanyagát és vasalati alkatrészeit tekintve is rendkívül tartós, használata a kommunális – pl. irodaházi - technológiából került át a családi házas piacra. Minimális, vagy teljesen gondozásmentes végtermékekről van szó, amelyek ugyanakkor a lehető legnagyobb nyílásméreteket, nyitott- és tolófelületeket teszik lehetővé, minden épületfelügyeleti rendszerhez (okosházba integráltan) kapcsolhatók.

Az alumínium nyílászáró termékminősége alapvetően gyártófüggő és rendszeranyag-beszállító függő. Az alumínium nyílászáró gyártása erre berendezett üzemekben történik. Ezért mindig oda kell figyelni, hogy olyan gyártótól válasszanak, akinek saját üzeme van (tehát nem bérben gyártat), és tagja az ALUTA egyesületnek, továbbá olyan ismert rendszeranyag beszállítójától rendeljen alapanyagot az ablakokhoz, ami legalább 30-40 éve a piacon van. Nagyon fontos, hogy az ajánlatkészítés előtt több helyen egyeztessenek. Kérjenek be minél több információt a házuk telepítésével, beépítési csomópontjaival, oda telepíthető termékekkel és variációikkal, üvegezéssel és az árnyékolástechnikával kapcsolatban

- mondta el a szakember.

Fontos, hogy az ajánlat minden egyes részletre kitérjen: a beépítésre, az alkalmazott segédanyagokra, az emelésre, a daruk használatára, a beépítési organizáció részleteire, a nyílászárók részletes és a leírásban a későbbi szerződéskötés után is könnyen azonosítható méreteire és paramétereire vonatkozóan. Ma már vevőként azt is elvárhatják, hogy a gyártó készítse el a telepítést, a kapcsolódó homlokzatburkolat, a felszerelendő árnyékolók, stb. kapcsolatait tisztázó csomóponti rajzokat pozíciónként.

Azért érdemes alumínium ablakot választani, mert a lehető legnagyobb tervezési és használati szabadságot adja a világ összes nyílászárója közül. A lehető legtartósabb, leggondozásmentesebb termék. A jó minőségű alumínium nyílászárók használata által egy olyan különleges világnak lesznek a részesei, ami jelentősen különbözik az általánostól és az egyszerű sztenderdektől.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gazdaság

támogatás

ablakok

nyílászárók

milliós támogatás

fa

alumínium

műanyag

uv-sugárzás