Ezt se hittük volna az időjárás miatt: termésrekorddal zárult az idei aratás

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt se hittük volna az időjárás miatt: termésrekorddal zárult az idei aratás

A szántóföldi növények jó hozamai ellensúlyozták a termőterület csökkenését, az őszi búza és az őszi árpa aratása termésátlagrekorddal zárult, annak ellenére is, hogy gazdák munkáját a csapadékos ősz és a hideg tavasz nehezítette.

A magyar gazdák 1,5 millió hektáron 8 millió tonna terményt takarítottak be - így összegezte a lezárult aratási szezont a szaktárca államtitkára, akinek szavaival egybecseng az agrárgazdasági kamara megyei elnökének értékelése, írja a szon.hu.

A gazdák hozzáértésén és az idén tavasztól a kalászosok számára kedvező időjáráson túl a csapadékosra fordult őszi időjárás miatt későn elvetett, gyenge állományú táblák tavaszi kiszántásának (kukoricával, napraforgóval bevetésének) is köszönhető, hogy az országos értékelés, ami szerint „hozamrekordokkal zárult az idei aratás”, megyénkről is elmondható

- összegzett Rácz Imre, az agrárgazdasági kamara Szabolcs-Szatmát-Bereg megyei elnöke.

Az egyes szántóföldi növénykultúrák területcsökkenését valamelyest kompenzálhatják a viszonylag kedvező hektáronkénti hozamok, az őszi búza és az őszi árpa aratása termésátlagrekorddal zárult.

A magyar gazdák 1,5 millió hektáron 8 millió tonna terményt takarítottak be. A termelők munkáját a csapadékos ősz és a hideg tavasz nehezítette, az aratás 2-3 hetet késett

- mondta el Feldman Zsolt, a szaktárca államtitkára.

Az elmúlt hónapokban az időjárás 180 ezer hektáron okozott károkat, a szántóföldi növényeket főleg az aszály és a belvíz károsította, tette hozzá azt is megemlítve, hogy a gabona iránti kereslet jelentős, és a mostani árszintek várhatóan a következő hónapokban is fennmaradnak, a piaci viszonyok tehát kedveznek a termelőknek.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mezőgazdaság

aratás

termékátlagrekord

őszi búza

őszi árpa

feldman zsolt

agrárminisztérium