Ezt se hittük volna az időjárás miatt: termésrekorddal zárult az idei aratás

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt se hittük volna az időjárás miatt: termésrekorddal zárult az idei aratás

A szántóföldi növények jó hozamai ellensúlyozták a termőterület csökkenését, az őszi búza és az őszi árpa aratása termésátlagrekorddal zárult, annak ellenére is, hogy gazdák munkáját a csapadékos ősz és a hideg tavasz nehezítette.

A magyar gazdák 1,5 millió hektáron 8 millió tonna terményt takarítottak be - így összegezte a lezárult aratási szezont a szaktárca államtitkára, akinek szavaival egybecseng az agrárgazdasági kamara megyei elnökének értékelése, írja a szon.hu.

A gazdák hozzáértésén és az idén tavasztól a kalászosok számára kedvező időjáráson túl a csapadékosra fordult őszi időjárás miatt későn elvetett, gyenge állományú táblák tavaszi kiszántásának (kukoricával, napraforgóval bevetésének) is köszönhető, hogy az országos értékelés, ami szerint „hozamrekordokkal zárult az idei aratás”, megyénkről is elmondható

- összegzett Rácz Imre, az agrárgazdasági kamara Szabolcs-Szatmát-Bereg megyei elnöke.

Az egyes szántóföldi növénykultúrák területcsökkenését valamelyest kompenzálhatják a viszonylag kedvező hektáronkénti hozamok, az őszi búza és az őszi árpa aratása termésátlagrekorddal zárult.

A magyar gazdák 1,5 millió hektáron 8 millió tonna terményt takarítottak be. A termelők munkáját a csapadékos ősz és a hideg tavasz nehezítette, az aratás 2-3 hetet késett

- mondta el Feldman Zsolt, a szaktárca államtitkára.

Az elmúlt hónapokban az időjárás 180 ezer hektáron okozott károkat, a szántóföldi növényeket főleg az aszály és a belvíz károsította, tette hozzá azt is megemlítve, hogy a gabona iránti kereslet jelentős, és a mostani árszintek várhatóan a következő hónapokban is fennmaradnak, a piaci viszonyok tehát kedveznek a termelőknek.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mezőgazdaság

aratás

termékátlagrekord

őszi búza

őszi árpa

feldman zsolt

agrárminisztérium