Ennek mindenki örülni fog, aki építkezne: végre olcsóbb lett az import faáru

HelloVidék   
  Megosztom
Ennek mindenki örülni fog, aki építkezne: végre olcsóbb lett az import faáru

Hosszú idő után nem nőtt, hanem mintegy húsz százalékkal esett az importépítőfa beszerzési ára. Július első felében még 300 százalékkal drágábban juthattunk építőfához. Rövidült a szállítási határidő is, de az elmúlt időszak rámutatott, hogy csak az önellátás mérsékelheti a drasztikus árváltozásokkal járó külpiaci kitettséget, írja a Világgazdaság.

Kedvező jelek mutatkoztak az elmúlt hetekben az építési faanyagok világpiacán, miután Kanadában a főtermékek tőzsdei árfolyama augusztus második hetétől fokozatosan csökken, megközelítve a tavaly novemberi szintet is – válaszolt a Világgazdaságnak az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége környezettudatos és szerelt technológiás szakmai tagozatának (ÉVOSZ-Makész) elnöke, Kárpáti József.

Volt hét, amikor több mint 40 százalékkal, és volt, amikor csaknem 20 százalékkal zuhant az építőfa ára, miután újraindult az Egyesült Államokba a rendkívül nagy tömegű keresletet kielégítő export. Ennek hatására esett az ellátási nehézségeket és az árak szárnyalását okozó amerikai kiviteli nyomás. A vámtarifa-háború miatt befagyott kanadai beszerzési csatornák helyett kerestek az amerikai beszerzők új piacokat, és Európából szívták el a kitermelt és feldolgozott faanyag jelentős részét

- vezette le a készházépítő magyar szakmai tagozat vezetője.

A tavaly novemberben indult drágulás után most estek először az árak

– mondta Kárpáti József.

A csökkenés folytatódhat, mert az USA építőfa-kereslete már nem az európai piacot terheli. Kárpáti József egy készházépítő cég vezetőjeként azt tapasztalja, hogy még messze van a korábban természetes, egy-két hetes anyagszállítás, de már így is a harmadával rövidültek a legnehezebb időszakokban négy-hat hónapos szállítási idők.

Azzal számolni kell, hogy az árak már soha nem csökkennek vissza korábbi tartományukba, az importfát ezért is fontos belső forrásból származóval helyettesíteni. Már az előpályázati szakaszban van az a ginopos program, amelyben több százmillió forintos támogatást szerezhet akár két magyar ÉVOSZ-Makész-tag cég is a Soproni Egyetemmel folyó kutatás és fejlesztés keretében, amely az erdészetek bevonásával hazai erdőkből biztosítaná az építkezésekhez a ragasztott, hossztoldott tömbösített építőfát.

A fenyőfa megfelelő előkészítéssel és eljárással helyettesíthető nemes nyárral, fűz- és szilfával. Hazai fafajtákra alapozva akár már a jövő ősszel megindulhat a gyártás, ami mellett környezetvédelmi szempontok is szólnak: lerövidülnének a több ezer kilométeres szállítási láncok, a hazai fát magasabb hozzáadott értékű, értékesebb termékként lehetne felhasználni, akár exportpiacokon is. Kárpáti József leszögezte: a hazai erdőállomány megóvása is elsődleges szempont, már zajlik a kínálati kapacitás felmérése a hazai gyártáshoz.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

faanyag

drágulás

fenyőfa

import

fa

faáru

építkezés

építőfa