Kínok között pusztulnak el sokszor az állatok: a végsőkig tagadnak az orvvadászok

HelloVidék   
  Megosztom
Kínok között pusztulnak el sokszor az állatok: a végsőkig tagadnak az orvvadászok

Javában tart a szarvasbőgés időszaka, s az orvvadászok nem tétlenkednek. Somogy erdősült, vadban gazdag megye, ahol gyakran ki sem derül, ha egy orvvadász garázdálkodik valahol. A Kadarkút-Mike vonaltól délre fekvő terület néhány éve még az orvvadászok Mekkája volt, de mára kevesebb nyom utal a jelenlétükre. A rendőrség tavaly nagyszabású akciót indított, hogy minél több vadorzót keríthessenek kézre.

Sokszor nem is derül fény az esetekre – mondta el Bognár Zsolt, az Aranyszarvas vadásztársaság titkára a lapnak. Részben azért, mert egyre fejlettebb technikát alkalmaznak az orvvadászok. Ha illegális fegyverről van szó, akkor lebukásnál kapásból letöltendő börtön jár. Ha viszont valakit letöltendő börtön fenyeget, akkor alaposan fel is készül, írja a sonline.hu.

A kis somogyi falvakban jellemzőbb, hogy a közelben lakó, erdőben csavargók hurkolással igyekeznek vadat ejteni, nagy szenvedést okozva ezzel a csapdába esett állatnak. Rengeteg hurkot leszednek a hivatásos vadászok, de a bizonyítás nem könnyű.

Védekezhetnek azzal a vad­orzók, hogy csupán sétáltak az erdőben, és ha éppen elviszik az így elejtett vadat, még akkor is mondhatják rá azt, hogy úgy találták a hurokban. Azt is nagyon nehéz bizonyítani, ha valaki fegyvert használ, mert arra is mondhatja az orvvadász, hogy nem ő lőtt, csak rábukkant a vad tetemére, és éppen viszi be a rendőrségre.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságon évente tízes nagyságrendű eljárás indul orvvadászattal összefüggésben. Egyre inkább elválik egymástól a mélyszegénységben élők hurkos módszere, és a technikailag jól felszerelt, tehetős orvvadászok tevékenysége. A rendőrség rendelkezésre álló adatai szerint az utóbbiak egyre inkább használnak speciális eszközöket, például hőkamerát is az éjszakai portyákhoz.

Tilalom idején is járják az erdőt

Egyre több ügy végződik a bíróságon. A tavaly indított akciósorozatban eddig négy nagyobb bűnbandát számoltak fel a rendőrök Somogyban. Buknak le úgynevezett adrenalinvadászok is, akik vendégként érkeznek az ország más részeiről, és külön izgalmat okoz nekik, hogy a tilosban járnak. Ők gyakran legálisan rendelkeznek lőfegyverrel, de ha orvvadászaton érik őket, akkor a hatóság azonnal bevonja a fegyvertartási engedélyeiket.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

orvvadászat

orvvadász

vadorzó

somogy megyei rendőr-főkapitányság