Milliárdos beruházás: befejeződött az árvízvédelmi munka Gyomaendrőd és Mezőtúr térségében

MTI   
  Megosztom
Milliárdos beruházás: befejeződött az árvízvédelmi munka Gyomaendrőd és Mezőtúr térségében

Befejeződött Gyomaendrőd és Mezőtúr térségében a Hármas-Körös jobb parti árvízvédelmi töltésének magasítása, amelyet az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) hárommilliárd forintból valósított meg.

A Kövizig azt közölte, a vízügyi ágazat a 2013-as dunai árvizet követően döntött úgy, hogy felülvizsgálják a Tiszán és mellékfolyóin az előírt mértékadó árvízszintet. Ennek eredményeként a korábbinál 1-1,5 méterrel magasabb szintet határoztak meg. A fejlesztés ennek az előírásnak tett eleget.

Az uniós Környezet-és Energiahatékonysági Operatív Program támogatásából finanszírozott fejlesztés során 4,8 kilométer töltésszakaszon magasították a töltést és növelték a vízzáróságát; 2,2 kilométeren kavicsszivárgó beépítésével javították a töltés állékonyságát; 225 méteren megerősítették az altalajt. Megépítettek továbbá 4,7 kilométer nyílt és 150 méter zárt csatornát és újjáépítettek két árvízi vízmércét.

Az árvízvédelmi szempontból kiemelt jelentőségű projekt része volt egy új gátőrház építése és a védvonalhoz tartozó két gátőrtelep bekötőútjainak felújítása 3,4 kilométeren. Mivel az árvízvédelmi töltés töltéslába 8 méterrel közelebb került a határos ingatlanokhoz, meg kellett vásárolni 43 ingatlanrészt is.

A beruházás révén a Hármas-Körös jobb partján a 28,4 kilométeres védvonal kiépítettsége 3,9 százalékról 20,8 százalékra nőtt és jelentősen javultak az árvízvédekezés infrastrukturális feltételei. Árhullámok esetén a töltés menti ingatlanokon csökkennek a fakadóvíz által okozott károk

- írták a közleményben.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hármas-körös

mezőtúr

gyomaendrőd

árvízvédelem

árvízvédelmi munka

fejlesztés

beruházás