Ilyen se volt még: tudásközponttal dobják fel az egyik leghíresebb magyar borvidékünk

MTI   
  Megosztom
Ilyen se volt még: tudásközponttal dobják fel az egyik leghíresebb magyar borvidékünk

A térség polgármestereinek, borászainak és értelmiségének segítségével új tudásközpont épül Tokaj-Hegyalján.

A felsőoktatási modellváltás koordinálásáért felelős kormánybiztos, az intézményt fenntartó Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, Stumpf István beszédében hangsúlyozta, a nemzet az egyetem megalapításával régi adósságát törleszti a hányattatott sorsú vidék felé, és nagyon komoly intellektuális beruházást jelent.

Kiemelte, hogy az új felsőoktatási intézménynek kitüntetett szerepe lesz a hazai borászképzés megújításában, a Tokaj Wine Business Institute felállításával. Világszerte elismert professzorok meghívásával "le akarjuk tenni névjegyünket a nemzetközi borászképzés piacán" - fűzte hozzá.

Az egyetem szakmai programról szólva a kormánybiztos azt mondta, a parlament döntése révén a fenntartó alapítvány megkapta a térség legnagyobb borászata, a Grand Tokaj Zrt. tulajdonjogát, a kabinet pedig lehetővé tette a két tokaji szakközépiskola egyetemhez történő integrálását is.

A Tokaj-Hegyalja Egyetem a tanévnyitó ünnepség napján Sárospatakon 2021. szeptember 25-én. MTI/Koszticsák Szilárd
A Tokaj-Hegyalja Egyetem a tanévnyitó ünnepség napján Sárospatakon 2021. szeptember 25-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Bolvári-Takács Gábor, a Tokaj-Hegyalja Egyetem megbízott rektora az ünnepségen arról beszélt, Sárospatakon az elmúlt száz évben ötödik alkalommal tartottak országos jelentőségű tanévnyitót.

Sárospatak neveléstörténetében az alkalmas és alkalmatlan idők periodikusan váltották egymást, az alkalmas idők pedig olyan fejlesztéseket eredményeztek, amelyek mögött kiemelt kormányzati figyelem állt - hangoztatta a rektor.

A Tokaj-Hegyalja Egyetem hivatalosan augusztus 1-jén nyitotta meg kapuit, a részben az egri Eszterházy Károly Egyetemből kivált Comenius Campus, részben pedig zöldmezős beruházásként létrejött új egyetem az elérhető szakok továbbvitele mellett több új képzést is elindított, például szőlész-borászt, turisztikai-vendéglátóiparit, gazdálkodás és menedzsmentet, vállalkozásfejlesztésit, valamint kulturális örökség tanulmányokat is.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tokaj

borvidék

szőlészet bor

borásuzat