Ezzel senki nem számolt: falja az áramot az új "csodavonat", sokmilliós többletköltséget okoz

HelloVidék   
  Megosztom
Ezzel senki nem számolt: falja az áramot az új csodavonat, sokmilliós többletköltséget okoz

A csodavonat úgy falja az áramot, mint táltos paripa a tüzes abrakot. A Hódmezővásárhelyet és Szegedet összekötő vasút-villamos üzembe helyezésekor váratlan költségek merültek fel: a jármű energiaigénye jóval több, mint egy egyszerű villamosé. Emiatt a MÁV 70 millió forintos vissza nem térítendő támogatást ad a szegedi tömegközlekedési cégnek, az SZTK-nak, hogy szeptember 15. és december 31. között növelje az áramhálózat terhelhetőségét.

A tram-train, azaz a vasút-villamos projektjének előrehaladása eljutott oda, hogy a villamos és vonat hibridjeként működő, nyílt pályán és városi környezetben is közlekedő szerelvények pályája készen van, megjöttek az első vonatok, egyelőre utasok nélküli próbaüzemen vannak, írja a szegeder.hu.

A szegedi önkormányzat pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottságságának szerdai ülésén derült ki ez a Szegeder szerint. Mégpedig az látott napvilágot, hogy a tram-train szerelvények lényegesen több áramot vesznek fel, mint a Szegeden futó PESA típusú villamosok, ezért az áramalakítók fejlesztésére, átalakítására van szükség.

Emiatt a MÁV 70 millió forintos vissza nem térítendő támogatást ad a szegedi tömegközlekedési cégnek, az SZTK-nak, hogy szeptember 15. és december 31. között növelje az áramhálózat terhelhetőségét. Újabb bökkenő, hogy a tervek szerint az adventi időszakban már utasokat szállított volna a tram-train. A tervezést a LÁET Kft., a kivitelezést a DEBARU Kft. végzi, bár pénteken még tárgyal erről a szegedi közgyűlés.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hódmezővásárhely

szeged

tram-train

mÁv

áramfogyasztás

áramalakítók