Ezzel mi csak jól járunk: több maradhat a pénztárcánkban?

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Ezzel mi csak jól járunk: több maradhat a pénztárcánkban?

Csökkent az államháztartási hiány és az államadósság hazai össztermékhez (GDP) viszonyított aránya a második negyedévben az első negyedévvel összevetve az Európai Unióban és az euróövezetben egyaránt.

Az unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken ismertetett, szezonálisan kiigazított adatai szerint a 19 országot tömörítő euróövezetben a GDP-arányos államháztartási deficit 6,9 százalékra mérséklődött a második negyedévben az első negyedévi 7,1 százalékról. A 27 tagú unióban ugyanez az adat 6,6 százalék deficitről 6,3 százalékra mérséklődött. Az adatok abból a szempontból nem pontosak, hogy Görögország, Horvátország, Olaszország és Ciprus szezonálisan kiigazított adatai nem szoktak szerepelni az Eurostat kimutatásában.

A kiigazítatlan adat mind a 27 tagállamból ismert, ennek alapján a GDP-hez mért államháztartási hiány az euróövezetben 6,4 százalékra mérséklődött az első negyedévi 8,8 százalék deficitről, míg az EU-ban 8 százalékról 5,6 mínuszra mérséklődött.

A GDP-arányos államháztartási deficit Spanyolországban volt a legnagyobb, 10,9 százalék a második negyedévben, jócskán megugrott az első negyedévi 5,9 százalék deficitről. A második legnagyobb GDP-arányos államháztartási hiányt Cipruson mérték, 10,5 százalékkal, az első negyedévi 2,3 százalék után. A legkisebb hiány Bulgáriában volt, 0,6 százalék. Volt ugyanakkor négy ország, ahol államháztartási többletet mértek a második negyedévben, a legnagyobbat, 2,3 százalékosat Luxembourgban.

Az euróövezetben a GDP-arányos államadósság 98,3 százalékra mérséklődött az első negyedévi 100 százalékról, az EU-ban pedig 92,4 százalékról 90,9 százalékra süllyedt.

A második negyedévben a GDP-hez viszonyított legmagasabb államadósságot Görögországban mérték, 207,2 százalékkal, amelyet Olaszország (156,3 százalék), Portugália (135,4 százalék), Spanyolország (122,8 százalék), Franciaország (114,6 százalék), Belgium (113,7 százalék) és Ciprus követett 112 százalékkal. A legkisebb GDP-arányos államadósság Észtországban volt 19,6 százalékkal, majd Bulgária következett 24,7 százalékkal, és Luxembourg 26,2 százalékkal.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

államháztartási hiány

államadósság

eurostat

gdp

statisztika

európai unió