Túljegyezték a befektetők: kibocsátották a Takarék Jelzálogbank első zöld jelzáloglevelét

HelloVidék   
  Megosztom
Túljegyezték a befektetők: kibocsátották a Takarék Jelzálogbank első zöld jelzáloglevelét

Sikeresen kibocsátotta első zöld jelzáloglevelét a Takarék Jelzálogbank. A nyilvános forgalomba hozatal során összesen 6,33 milliárd forint ajánlatot nyújtottak be a tőkepiaci szereplők, amelyből 5 milliárd forintot fogadtak el az ötéves lejáratú, fix hozamú értékpapírra.

A jegyzésből befolyó bevételből kizárólag energiahatékony lakóingatlanok építését, illetve használt ingatlanok energiahatékony felújítását finanszírozzák, ezzel hozzájárulva a fenntartható fejlődéshez, a klímaváltozás mérsékléséhez. A most kibocsátott zöld jelzáloglevelek a refinanszírozott lakossági és vállalati jelzáloghitelek zöld ingatlanfedezete miatt hosszabb távon a normál jelzálogleveleknél biztonságosabb befektetéssé válhatnak – fogalmazott a jelzálogbank közleménye.

A legtöbb hazai kereskedelmi bank lakossági és kereskedelmi ingatlannal biztosított vállalati jelzáloghiteleit refinanszírozó Takarék Jelzálogbank Nyrt. a mostani kibocsátással – amelyeket a tervek szerint rendszeresen újabbak követnek majd – olcsóbb forrást szerez az energiahatékony, azaz zöld lakóingatlanok jelzálogkölcsönének finanszírozására.

A zöld jelzáloglevél fedezetei azok a – partner kereskedelmi bankok által folyósított ügyfélhitelekhez kapcsolódó – zálogjogok, amelyek mögött zöld ingatlanok állnak biztosítékként, a Takarék Jelzálogbanknál már a mostani kibocsátás esetében is. A Takarék Jelzálogbank ehhez saját zöld keretrendszert dolgozott ki, amelyben meghatározta, hogy melyik új, illetve használt ingatlan számít energetikailag hatékonynak, azaz melyik a zöld ingatlan. Ennek értelmében

Ezen felül olyan használt lakások is bekerülhetnek a fedezetbe, amelyeken jelentős mértékű, vagy legalább 30 százalékos primer energiamegtakarítást eredményező felújítást végeztek. Hasonló feltételek mellett kereskedelmi ingatlanok is szolgálhatnak biztosítékul. A kritériumrendszer kialakításában a németországi székhellyel rendelkező Drees & Sommer műszaki tanácsadó iroda vett részt.

A Takarék Jelzálogbank 2019 közepe óta foglalkozik aktívan a zöld pénzügyekkel. 2020 óta vizsgálja, hogy a portfoliójába tartozó ingatlanfedezetek közül melyik felel meg a zöld kritériumoknak. Az idén szeptemberben jóváhagyott Zöld Jelzáloglevél Keretrendszere a Nemzetközi Tőkepiaci Szövetség (ICMA) által a zöld kötvényekre vonatkozó legfrissebb alapelvekre (Green Bond Principles 2021) épül. A keretrendszert az egyik legnevesebb, erre szakosodott globális tanácsadó, a Sustainalytics minősítette, amely a piaci befektetők számára alátámasztja a nemzetközi szabványnak történő megfelelést, és a benne foglalt fenntarthatósági tényezők meglétét.

Jelentős mérföldkő a Takarék Jelzálogbank működésében az első zöld jelzáloglevél-kibocsátás, amellyel megerősítettük elkötelezettségünket a fenntartható banki működés iránt. Szándékaink szerint hosszú távon a zöld hazai jelzáloglevélpiac meghatározó szereplőjévé válunk, ezért rendszeresen tervezünk újabb kibocsátásokkal. Bízunk benne, hogy ezzel a lépéssel segítjük a hazai lakásállomány megújulásának gyorsítását, és a fenntartható fejlődés elérését

– mondta Nagy Gyula, a Takarék Jelzálogbank vezérigazgatója.

A hitelintézet szakértői azzal számolnak, hogy a zöld jelzáloglevelek egyre nagyobb teret nyernek a piacon, keresettebbek lesznek a befektetők körében, azért is, mert hosszabb távon biztonságosabbá válhatnak, mint a nem zöld jelzáloglevelek. Azoknál a hiteleknél ugyanis, amelyek biztosítéka zöld ingatlan, szakértők szerint kisebb lehet a bedőlési kockázat.

A hazai jelzáloglevél-piacot tavaly elsősorban a Magyar Nemzeti Bank második jelzáloglevél-vásárlási programja mozgatta annak kedvező feltételei miatt, így a jelzálogbankok igyekeztek minél több értékpapírt kibocsátani, és bőséges forrást gyűjteni. A jegybanki program tavaly novemberi lezárulta után a piacon átmenetileg növekedett a hozamfelár, és mivel a refinanszírozó bankoknak nem volt szükségük jelentős forrásbevonásra, csökkent a kibocsátások volumene. Az idén augusztusban elindított jegybanki zöld jelzáloglevél-vásárlási program hatására azonban ismét nő a kibocsátási kedv.

Az idei második félévben a jegybanki alapkamat-emelés következtében ugyan óvatosabbá váltak a befektetők az olyan hosszú lejáratú, fix kamatozású értékpapírok vásárlásával, mint amilyen jellemzően a jelzáloglevél, a Takarék Jelzálogbank szakértői szerint viszont a megemelkedett nominális hozamszintek miatt már megjelenhetnek a piacon azok a befektetők is, akik számára a korábbi az alacsony nominális hozamszinteken kevésbé voltak attraktívak a jelzáloglevelek.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

takarék csoport

takarékbank

zöld jelzáloghitel

gazdaság