Szakértők segítenek: így tuti biztonságosak lesznek a magyar élelmiszerek

HelloVidék   
  Megosztom
Szakértők segítenek: így tuti biztonságosak lesznek a magyar élelmiszerek

Hét éves lett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programja. Az egyedülálló hatósági tesztprogram indulása óta 88 termékkörben csaknem 1900 termék komplex értékelését végezték el a hivatal szakemberei.

A rizsek tesztjével indult 2014 novemberében, azóta pedig összesen 88 termékkör komplex vizsgálata zajlott le a Szupermenta programban. A csaknem 1900 terméken mintegy 190 ezer laboratóriumi paraméter vizsgálatát végezték el a szakemberek. Elsősorban élelmiszerek kerültek a „mikroszkóp alá”, azonban – hűen a termőföldtől az asztalig szlogenhez – a tesztalanyok sora a vetőmagoktól, tápoldatoktól az állatgyógyászati termékeken át színes és széles skálán mozgott. A kedveltségi kóstolásokon több mint 1760 szakértő és laikus értékelte egy-egy kategória termékeit. A 2015 novemberében bevezetett Szupermenta emblémát 2021 októberéig 63 alkalommal igényelték a gyártók, forgalmazók.

A termelőknél, üzemekben vagy épp vendéglátóknál folytatott helyszíni ellenőrzések alkalmával sor kerül például a technológia, a higiénés körülmények és természetesen az alapanyagok, mint minőségi mutatók ellenőrzésére is. A Nébih laboratóriumaiban a szakemberek paraméterek széles skáláján vizsgálják a termékeket biztonsági és minőségi szempontból. A megannyi adatot és érdekes információt végül cikkek, infografikák és videók formájában dolgozzák fel és mutatják be a kommunikációs munkatársak.

Fontos eredmény, hogy a tesztek során szerzett ismeretek – a komplex vizsgálatoknak köszönhetően – olyan pontokra világítanak rá, melyek később akár a szabályok, előírások kialakításában, formálásában is szerepet játszhatnak. A Szupermenta terméktesztek ezen „rendszeralakító” tapasztalatait a Nébih munkatársai megosztják a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottságával is. Ez történt például a kaukázusi kefírek vagy éppen a ciderek esetében is.

A www.szupermenta.hu látogatottsága 2014 óta meghaladta a 3,5 milliót, a közösségi média felületeken pedig csaknem 26 ezer követővel rendelkezik a program. Idén tavasszal elindult a Szupermenta hírlevele is, melyre pár hónap alatt több mint 700-an regisztráltak. A visszajelzések alapján a legkedveltebb mustrák között – a teljesség igénye nélkül – a csemege debrecenik, a szilvapálinkák és a balatoni lángosozók tesztje is helyet kapott.

A program egyik fontos célja a szemléletformálás az élelmiszerminőség kérdéskörének előtérbe helyezésével. Napjainkban ugyanis még inkább teret nyer az átgondolt és körültekintő vásárlás. Ebben nyújtanak segítséget a Szupermenta tesztek, a termékek minőségével és az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos információk megosztásával.

További információk és érdekességek elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán: https://szupermenta.hu/szupermenta-szuletesnap-het-ev-eredmenyei/

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nébih

szupermenta

élelmiszerbiztonság

tesztelések

terméktesztek

magyar termékek