Gigászi szakadék tátong ebben a régióban: romos viskók és luxusházak váltják egymást

HelloVidék   
  Megosztom
Gigászi szakadék tátong ebben a régióban: romos viskók és luxusházak váltják egymást

A járványhelyzet nagy változásokat hozott magával: hatással volt a legtöbb ágazatra, így nem volt kivétel az ingatlanpiac sem. A tapasztalatok azt mutatják, nőtt a kereslet a családi házak iránt, de kapósabbak lettek a korszerűsítendő ingatlanok is. A HelloVidék az elmúlt hetekben Magyarország régióit vette górcső alá, annak szempontjából, hogyan változott az ingatlanpiaci helyzet az adott területen. Cikkünkben most az dél-dunántúli régiót jártuk körbe, hol és mennyiért lehet lakást vásárolni, illetve melyek az egyes megyék legnépszerűbb települései a vásárlók körében.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerin, 2021 első három negyedévében 12 642 új lakás épült, 1,7%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 22 430 volt, 30%-kal több, mint 2020 azonos időszakában. Mint írják, 2021 első három negyedévében 5044 lakást vettek használatba

Az új lakóépületekben használatba vett lakások 38%-a családi házban, 57%-a többlakásos épületben, 2,5%-a lakóparkban található. Az új családi házak száma negyedével elmaradt a megelőző időszakitól, míg a többlakásos épületekben 29%-kal több lakás épült. A használatba vett lakások átlagos alapterülete 8,5 m2-rel 87 m2-re csökkent 2020 első három negyedévéhez viszonyítva, ami a lakásépítés összetételének többlakásos épületek felé történt elmozdulásával függ össze.

Országos szinten az építési engedélyek és a bejelentések alapján építendő lakások száma 22 430 volt. Az eltérő területi trendek az építési engedélyeknél is megfigyelhetők, itt azonban a fővárosban tapasztalható csökkenés, az ország egyéb településein viszont erős növekedés történt. Budapesten 23%-kal kevesebb lakás építését engedélyezték, ugyanakkor a megyei jogú városokban 43, az egyéb városokban 57, a községekben pedig 60%-kal több lakás kapott engedélyt, mint az előző év azonos időszakában.

2020 azonos időszakához képest a kiadott új építési engedélyek alapján 48%-kal több, összesen 12 537 lakóépület építését tervezik az országban. A tervezett nem lakóépületek száma országos szinten 3 682, 31%-kal több, mint 2020 I-III. negyedévében.

Hatalmasak az egyenlőtlenségek a dél-dunántúli régióban

A dél-dunántúli régió, lakásárakat tekintve az ország olcsóbb területeihez tartozik, de mint sok más régióban, itt is hatalmasak az egyenlőtlenségek. A Somogy, Tolna és Baranya megyét magában foglaló térséghez tartozik a Balaton déli partja, ami lakásárak tekintetében kiemelkedően drága része az országnak, különösen amióta nagyobb számban épülnek partközeli új lakások, melyek árcédulája a budapesti új lakásokéval vetekszik. Ezzel szemben a néhány tíz kilométerrel délebbre fekvő községekben már bőven az országos átlag alatt vásárolhatunk magunknak házat.

Somogy megye az egyetlen megye az országban, ahol a megyeszékhely lakásárai alacsonyabbak a megyei átlagnál, a már említett Balaton-part kiugróan magas árai miatt. Nem véletlen, hogy a vidéki térségek közül a Balatonfüredi járás után a Fonyódi és a Siófoki járás lakásárai következnek, ahol már tavaly meghaladta a 600 ezer forintot az átlagos négyzetméterár

– mondta el Futó Péter, a Portfolio ingatlanpiaci elemzője.

Míg tehát a megyei átlag 450-500 ezer forint között van négyzetméterenként, addig Kaposváron a 300 ezer forintot sem érik el az árak. Somogy megyénél olcsóbbak, de Baranyánál drágábbak a Tolna megyei lakások, ahol alulról közelítik a 300 ezer forintot a négyzetméterárak. Tolna megye székhelye, Szekszárd azonban mind Kaposvárnál, mind Pécsnél drágább, ott 350 ezer forintos négyzetméterár felett cserél gazdát a legtöbb lakás. A régió legolcsóbb megyéje Baranya, ahol még a régióközpont Pécs sem tudja ellensúlyozni a községek alacsony árait. Míg Pécs 300 ezer forintot éppen meghaladó négyzetméterárai az ország régióközpontjai között az utolsó előtti helyre volt elegendő, addig a megye járásainak felében 120 ezer forint alatt marad az átlagár

- tette hozzá az elemző, majd kitért arra is, hogy lakásépítések tekintetében is nagy ellentétek láthatók a régióban.

Somogy megyében elsősorban a Balaton-parti településeknek – különösen Siófoknak – köszönhetően több mint 2000 új lakást kínálnak eladásra. Ezzel szemben Baranyában mintegy 500-at, míg Tolna megyét szinte teljesen elkerülik a nagyobb társasházakban érdekelt lakásfejlesztők

- emelte ki Futó Péter. 

Vegyes képet mutat az építkezési kedv a régióban

Baranya megyében az előző év azonos időszakához képest kétszeresére (országosan 13%-kal) nőtt az épített lakások száma 2021 I. félévében. Az év ezen szakában utoljára tíz éve volt ennél magasabb szinten az építési kedv a megyében. Összesen 174 lakást vettek használatba, több mint kétharmaduk a megyeszékhelyen, bő negyedük kisebb városokban, fennmaradó részük községekben épült.

Építési forma szerint a lakások közel háromnegyedét többszintes, többlakásos épületben, több mint egyötödét családi házas formában adták át. Alapvetően az előbbi formában használatba vett lakások járultak hozzá a megyei lakásépítési piac felfutásához. Az új lakások átlagos alapterülete (82 m²) az országos átlaghoz (83 m²) hasonló szinten alakult, közel egyharmaduk épült 4 vagy annál több szobával. Viszont az év első felében 18 lakás szűnt meg a megyében, ez háromszorosa a tavaly ilyenkor megszűnt lakások számának.

Az országos élénküléssel párhuzamosan a megyében is emelkedett a jövőbeni lakásépítési kedv. A 2021 I. félévében kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma (258) az egy évvel korábbi alacsony bázis közel kétszeresére nőtt, és a két évvel korábbit is valamivel meghaladta. Az év ezen szakában utoljára 2017 I. félévében volt ennél magasabb szinten a megyében kiadott lakásépítési engedélyek száma.

Tolna megyében 2021 I. félévében az előző év azonos időszakához képest 13-ra csökkent az épített lakások száma. Mivel tavaly ebben az időszakban 66 lakás épült. A 13 lakásból 5-öt a megyeszékhelyen, 8-at a többi városban vettek használatba, mindkét településtípus esetében visszaestek a lakásberuházások, a községekben ugyanakkor egyetlen lakás sem épült a 2020. I. félévi 11-gyel szemben. Az épített lakások tízezer lakosra jutó száma (0,6) a megyék közül itt volt a legalacsonyabb, az országos átlag mindössze 6,1%-át érte el.

Építési forma szerint a természetes személyek által építtetett lakásokat családi házas formában, a helyi önkormányzatokéit többszintes, többlakásos épületben adták át. Az új lakások átlagos alapterülete (123 m²) a megyék közül az egyik legnagyobb volt, jelentősen meghaladva az országos átlagot (83 m²), a 13 lakásból 7 épült 4 vagy annál több szobával. Az év első felében 3 lakás szűnt meg a megyében, fele annyi, mint egy évvel korábban.

Az országos élénküléssel párhuzamosan a megyében is emelkedett a jövőbeni lakásépítési kedv. A 2021 I. félévében kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma (98) az előző év azonos időszaki alacsony bázis 2,2-szeresére nőtt, és csaknem elérte a két évvel korábbinak a másfélszeresét is.

Somogy megyében 2021 I. félévében 82%-kal visszaesett az épített lakások száma az előző év azonos időszaki magas bázishoz képest. Összesen 101 lakást vettek használatba, ebből 80-at kisebb városokban, 21-et pedig községekben.

A jelentős visszaesés hátterében döntően a siófoki lakásberuházások tavalyi befejeződése állt. Ennek következtében az épített lakások tízezer lakosra jutó száma (3,4) az országos átlag harmadára esett vissza, ezzel kikerült Somogy a rangsor élmezőnyéből.

Építési forma szerint 99 lakást családi házas formában, 2-t lakóparki épületben adtak át. Többszintes, többlakásos épületben egyetlen lakást sem vettek használatba, így a megyei szintű visszaesés elsősorban ebből adódott. Ezzel összefüggésben az új lakások átlagos alapterülete az előző év azonos időszaki 79-ről 114 m²-re, az országos átlagot (83 m²) jelentősen meghaladó szintre nőtt, a 101-ből 65 lakás épült 4 vagy annál több szobával. Az év első felében 15 lakás szűnt meg a megyében, háromszor annyi, mint az előző év azonos időszakában.

Az országos tendenciával párhuzamosan Somogy megyében is élénkült a jövőbeni lakásépítési kedv. A 2021 I. félévében kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma (1,1 ezer) az előző év azonos időszaki alacsony bázis 2,3-szeresére emelkedett, de a két évvel korábbi szintet is több mint kétharmadával meghaladta. Az év ezen szakában utoljára 2003 I. félévében haladta meg Somogyban az ezret a tervezett lakások száma. (2021. januárban országos viszonylatban itt adták ki a legtöbb (445) lakásépítési engedélyt a megyei hatóságok.)

Kapósabbak lettek a korszerűsítendő ingatlanok is

Ahogy arra számítani lehetett, a januártól elindult államilag támogatott lakásfelújítási program lendületet adott a korszerűsítésre váró lakások iránti keresletnek

- derül ki az ingatlan.com legfrissebb, több mint 104 ezer hirdetés alapján készített elemzéséből, amely a felújítandó és közepes állapotúként eladásra hirdetett, illetve a felújított, újszerű és jó állapotú használt lakóingatlanok iránti kereslet megoszlását mutatja be.

Az idei első negyedévben a használt lakóingatlanokra érkező érdeklődések 30 százaléka nézett felújítandó lakást vagy házat, tavaly viszont csak a 28 százalékuk, tehát felerősödött a kereslet

- mondta Balogh László, az portál vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette, a felfutás érthető, hiszen a felújítandó lakóingatlanok olcsóbbak, gyermekes háztartások által igénybe vehető maximum 3 millió forintos állami támogatás miatt pedig a lakásvásárláshoz és a felújításhoz köthető összes költség alacsonyabb lehet, mint egy felújított lakás megvétele esetén. A felújított ingaltanok ára ugyanis jelentősen emelkedett az elmúlt 5-6 évben.

Ráadásul egy költözés után sok esetben amúgy is kisebb-nagyobb korszerűsítéssel, sokszor minimum egy festéssel kezdenek az új lakók. Ezekre a munkálatokra viszont most állami támogatást is igényelhetnek

- fogalmazott a szakember.

A felmérésből az is kiderül, hogy országos viszonylatban ugyanakkor jelentős különbséget mutat az érdeklődések eloszlása. A növekedés elsősorban a Budapesten és Pest megyén kívüli használt ingatlanok piacán érezhető, mert a fővárosban és annak agglomerációjában továbbra is a potenciális vásárlók egynegyede érdeklődött felújítandó ingatlanok iránt.

A felújítandó lakások mindenhol jóval olcsóbbak, mint az újszerű társaik a portál adatai szerint. Az átlagos kínálati négyzetméterárakat tekintve ez azt jelenti, hogy a fővárosban a felújítandó lakásokat április elején 637 ezer forintért kínálták eladásra, míg az újszerű társaikat 20 százalékkal drágábban, 768 ezer forintért. Tetemes a különbség megyeszékhelyeken is: a korszerűsítendő lakóingatlanokat 320 ezer forintos átlagos négyzetméteráron hirdették a tulajdonosok, a felújított társaikat pedig 417 ezer forintért, vagyis utóbbiak 30 százalékkal voltak drágábbak.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ingatlan körkép

régiós körkép

régiós adatok

ingatlan vásárlás

lakásvásárlás

házvásárlás

ingatlan árak

lakásárak