Szomorú jövő vár sok nyugdíjasra: töredékáron értékesítenék vagyonukat

Pénzcentrum   
  Megosztom
Szomorú jövő vár sok nyugdíjasra: töredékáron értékesítenék vagyonukat

Egyre több nehéz helyzetbe került idős hirdeti meg jóval áron alul ingatlanát, haszonélvezettel, illetve életjáradékkal. A szakemberek szerint egy ilyen ügylet annak lehet előnyös, aki befektetési céllal venne lakást, házat, azonban a kimenetel bizonytalan, hiszen nem tudni, a vevő mikor veheti birtokba ténylegesen a lakást.

Egyre több idős magyar kerül nehéz helyzetbe, és hirdeti meg otthonát piaci ár alatt, ám haszonélvezettel terhelten, vagy néhány millióért, és havi életjáradékért cserébe.A Pénzcentrum talált olyan hirdetést, amelyben egy idős tulajdonos mindössze 8 millió forintért kínált eladásra egy 24 négyzetméteres zuglói lakást.

A szöveg szerint nem szeretne kiköltözni, így holtig tartó hasznon-élvezettel maradna az ingatlanban. Cserébe viszont a vevő nagyjából harmadáron juthat hozzá egy kislakáshoz.

Egy Üllői úti, 81 négyzetméteres lakást pedig mindösszesen 30 millió forintért kínál eladásra az idős tulajdonos, ez gyakorlatilag féláron van a környékbeli ingatlanárakhoz képest. Ő sem szeretne kiköltözni, így holtig tartó haszonélvezettel adná el az ingatlant. A hirdetésben kiemelik, hogy a tulajdonos járókerettel közlekedik.

Életjáradékos hirdetést is találtunk: az egyik szerint így az idős tualjdonos mindössze kevesebb mint 14 millió forintért válna meg zuglói, 40 négyzetméteres lakásától. A vételár felett ő havi életjáradékot is kér: 97 ezer forintot. És a lakást is élete végéig használná. Ennek kapcsán Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője arról beszélt a Pénzcentrimnak, hogy náluk jelenleg országosan kevesebb mint tucatnyi ilyen, életjáradékos ingatlanhirdetés fut.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gazdaság

ingatlan

nyugdíj

nyugdíj ellátás

életjáradék