Tovább pusztít a madárinfluenza: tenyészpulyka állományt számoltak fel Békés megyében

MTI   
  Megosztom
Tovább pusztít a madárinfluenza: tenyészpulyka állományt számoltak fel Békés megyében

Madárinfluenza vírusát mutatták ki egy csaknem 5 ezer egyedet számláló tenyészpulyka-állományban a Békés megyei Kondoroson. A betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében azonnal megkezdték a telep felszámolását - tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.

Mint írják, a madárinfluenza vírus H5N1 altípusát kedden azonosították a kondorosi telepen, ahol a madarak megemelkedett elhullására lettek figyelmesek a dolgozók.

Szerdán a debreceni Vekeri-tónál egy elhullott bütykös hattyú teteméből ugyancsak a madárinfluenza H5N1 altípusát mutatták ki

- tették hozzá.

A fertőzések miatt a Nébih ismét felhívta a figyelmet a járványügyi előírások, elsősorban a házi szárnyasok zártan tartására vonatkozó kötelezettség betartására. A zárt épületben tartás azokra a gazdaságokra vonatkozik, ahol az állatok kifutója felülről és oldalról nem védett megfelelő erősségű madárhálóval. A takarmányt is zárt, fedett helyen kell tartani, nyílt vízből pedig tilos itatni az állatokat. Az almozásra használt anyagot szintén meg kell óvni a vadmadarakkal való érintkezéstől

- hangsúlyozták.

A Nébih idén először november 12-én jelentette, hogy egy elhullottan talált vadon élő madárból, egy nagy lilikből Baranya megyében kimutatták a madárinfluenza vírusát. November 17-én két Bács-Kiskun megyei gazdaság állatainál igazolták a vírus jelenlétét. Egy császártöltési, több mint 38 ezer pecsenyekacsát, valamint egy jászszentlászlói, 620 egyedből álló hízólúd állományt felszámoltak.

November 22-én Csongrád-Csanád és Békés megyében is megjelent a vírus. A Békés megyei Újkígyóson egy 8500 tenyészludat tartó gazdaságban tapasztaltak megemelkedett elhullást. Egy zsombói, 17 400 pecsenyekacsából álló állománynál pedig a vágóhídi levágást megelőző mintából mutatták ki a madárinfluenza H5N1 altípusát.

December 1-jén madárinfluenza miatt fel kellett számolni a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum madárparkjának teljes állományát, ahol 380, különböző fajhoz tartozó vadmadarat tartottak.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

madárinfluenza

nébih

békés megye

pulyka

pulykaállomány