Küszöbön a nyugdíjkatasztrófa: kiderült, milyen most a magyar nyugdíjasok anyagi helyzete

Pénzcentrum   
  Megosztom
Küszöbön a nyugdíjkatasztrófa: kiderült, milyen most a magyar nyugdíjasok anyagi helyzete

Magyarországon a legtöbben úgy látják, hogy nehéz a nyugdíjasok helyzete, nem élnek jól, nélkülözniük kell - derült ki a Pénzcentrum legfrissebb kutatásából. Nemcsak az idősek anyagi helyzete, hanem az egészségi állapota is romló tendenciát mutat a koronavírus járvány megjelenése óta, és a legtöbben a jövőt illetően is pesszimisták. Az aktív lakosság és a nyugdíjasok közül is kevesen számítanak arra, hogy a 2022-es év javulást fog hozni a magyar idősek helyzetében. Cikksorozatunk első részében a kutatás legfontosabb, általánosabb megállapításait közöljük.

A Pénzcentrum online felmérésére 9574 válasz érkezett, a válaszadók 57,8 százaléka nő és 41,7 százaléka férfi volt. Mivel a kutatás kifejezetten az idősebb - már nyugdíjas, vagy nyugdíj előtt álló - korosztályt célozta, így a kormegoszlás is eszerint tolódott el: a válaszadók 85,9 százaléka 50 év feletti volt, 13,8 százalék volt 50 év alatt. A válaszadók 44,5 százaléka nyugdíjas, 40,4 százalékuk dolgozik teljes munkaidőben, 15,1 százalékuk van más státuszban jelenleg, vagy nem kívánt választ adni.

A kérdőív első felében a Pénzcentrum azt vizsgálta, mennyire elégedettek a válaszadók jelenleg az életükkel, körülményeikkel. A derült ki, hogy mind az összest választ, mind pedig csak a nyugdíjasok válaszát tekintve nem sokan elégedettek jelenleg az életükkel. A 10-es skálán átlagosan 4,5 pontot adtak arra a kérdésre, hogy "Mennyire elégedett az életével mostanában?". Természetesen az eloszlásban van különbség: amíg a teljes lakosság szintjén többen jelöltek 1-es, 2-es illetve 9, 10-es értékeket, a nyugdíjasok jobban hajlottak a közepes értékekre. Bár ezek tulajdonképpen csak pár százalékos eltérést jelentenek.

A legtöbb nyugdíjasnak romlott az anyagi helyzete a járvány óta, és a jövővel kapcsolatban is pesszimisták

A nyugdíjasok jelenlegi helyzetét vizsgáló kutatásban számos anyagi helyzetre vonatkozó kérdést vizsgált meg a lap. A válaszokból kirajzolódik, hogy a nyugdíjas válaszadók között nagy arányban vannak, akiknek anyagi gondjaik vannak, nem tudnak félretenni, az anyagi helyzetükön a járvány jelentősen rontott, és nem remélik, hogy 2022-ben jobbra fordulna a helyzetük.

Anyagi helyzetével kapcsolatban mindössze a válaszadók 19,5 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nincs anyagi gondja és tartaléka is van, 34,5 százalékuk viszont éppen csak kijön a havi jövedelméből. Bár a nyugdíjasok 41,2 százalékának nem változott az anyagi helyzete azóta, hogy a koronavírus járvány elérte Magyarországot, és 4,8 százaléknak még javult is, mégis 53,3 százalék nyilatkozott úgy: inkább, vagy jelentősen romlott az anyagi helyzete.

A teljes cikk a Pénzcentrumon olvasható, ITT!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

penzcentrum

nyugdíj

gazdaság

anyagi helyzet

lakhatás

életmód