Itt az igazság: ennyire élnek jól a magyar családok az osztrák határ menti településeken

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Itt az igazság: ennyire élnek jól a magyar családok az osztrák határ menti településeken

A tavalyi év első felében sem az ipar, de még az építőipar sem tért magához: az országos tendenciával ellentétben a Vas megyei építőipari szervezetek megrendelései csökkentek, szerződésállomány volumene 60%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól, ami a legnagyobb csökkenésnek számított a megyék és a főváros körében. Sorozatunk következő állomásaként Vas megyét vesszük górcső alá. Az összegzéshez a KSH 2021-es kiadványai voltak segítségünkre.

Ez az a megye, ami mindig is Ausztriára, mostanság már Szlovéniára is fókuszál. Nem is csoda, hiszen 182 kilométeren, tíz határátkelővel határos vele, Szentgotthárdnál pedig ott a hármashatár, ahonnan Szlovéniába is szabad a kijárás (ha nincs éppen Covid-korlátozás). Vas megye a nevét a vidéken bőven található gyepvasérc-lelőhelyekről kapta, amelyekre a római kortól kezdve helyi jelentőségű vasgyártás épült, ebből azonban ma semmi sem látszik. Hacsak annyi nem, hogy Szombathely és térsége ma is erősen kötődik a járműiparhoz. A megye ipari termelésének ugyanis jelenleg is több mint a felét a jármű- és járműalkatrész gyártás teszi ki.

Vas megye ásványkincsekben meglehetősen szegény, természetföldrajzát tekintve azonban az ország egyik legváltozatosabb területe, felerészt síkság, nyugati része hegyes, délnyugati része dombos terület. A leghűvösebb tája a Kőszeghegyalja, a legmelegebb a Felső-Zala-völgy és a Vas-Soproni síkság.

Jellemzően aprófalvas, települései 59%-ának 500-nál is kevesebb lakosa van.

Vasban a harmadik legkisebb lélekszámú megye az országban, megyeszékhelye Szombathely, itt 78 ezren élnek. A megye 3336 négyzetkilométeren terül el, összesen 216 települést foglal magában.

Tavaly márciusban-áprilisban durván tarolt a Covid

A világjárvány hatására Vasban 2021-ben kevesebben születtek, és többen haltak meg, mint az előző év azonos időszakában. A megyében tavaly 1597 gyermek jött világra, és 2906 fő hunyt el, így a természetes fogyás a megye népességét 1309 fővel csökkentette. Az élveszületések száma 1,1%-kal kevesebb lett, a halálozásoké 19%-kal több volt, mint 2020 azonos időszakában. Ezzel Vas a megyék között a középmezőnyben helyezkedett el.

Az elhunytak száma az időszakon belül a koronavírus-járvány harmadik hulláma során, márciusban és áprilisban haladta meg a legnagyobb mértékben (33, illetve 62%-kal) a 2020. azonos havi értéket. Egyedül augusztusban hunytak el kevesebben (6,4%-kal) az egy évvel korábbinál.

Tovább emelkedett viszont a házasodási kedv: 2021 első kilenc hónapjában 1532 pár lépett frigyre, 12%-kal több, mint 2020 azonos időszakában.

Határ menti fekvése sokban hozzájárult gazdasága fejlődéséhez

Rengeteg külföldi cég telepedett meg itt, emiatt is van, hogy Vas az egy főre jutó GDP-ben a megyék között jellemzően az élmezőnyben szerepel. A gazdasági húzóerő az ipar. Főbb ágazatok: gépipar, textilipar, bortermelés, élelmiszeripar, vegyipar és faipar. Ezek alapvetően mind exportgazdaságot folytatnak. Négy ipari park is létesült a megyében: a szombathelyi Claudius, a répcelaki, a szentgotthárdi, és a sárvári ipari park.

A top 10 vasi cég a 2020-as lista alapján

  • Aptiv Services Hungary Kft. (Szombathely)
  • Schaeffler Savaria Kft. (Szombathely)
  • BPW-Hungária Kft. (Szombathely)
  • TDK Hungary Components Kft. (Szombathely)
  • CELLCOMP KFF (Celldömölk)
  • LINDE GÁZ Magyarország Zrt (Répcelak)
  • Allison Transmission Hungary Kft. (Szentgotthárd)
  • Opel Szentgotthárd Autóipari Kft (Szentgotthárd)
  • FALCO ZRT (Szombathely)
  • Swietelsky Vasúttechnika Kft. (Celldömölk)

2021-ben betett a chiphiány, odavágott a megye iparának

A KSH legfrissebb adatai szerint a 4 főnél többet foglalkoztató ipari vállalkozások telephelyein a kibocsátás volumene 2010 és 2019 között Vas megyében emelkedett, a járvány 2020. év eleji kitörése azonban a kedvező irányú folyamatot megtörte, de erről korábban már részletesen ITT írtunk!

Országosan ugyanekkor 13%-kal bővült a teljesítmény. A megyei termelési érték 1,1 ezer milliárd forint volt.

A 49 főnél többet foglalkoztató, megyei székhelyű ipari vállalkozások 2021-es év termelési értéke (folyó áron 780 milliárd forint) összehasonlító áron 3,2%-kal kisebb volt, mint az előző év azonos időszakában.

amit néhány kisebb súlyú terület, például a villamos berendezés gyártása, kohászat, fémfeldolgozás teljesítményének fokozódása sem tudott ellensúlyozni – írta a KSH.

Az ipari értékesítés volumene a termeléshez hasonló mértékben, 3,5%-kal mérséklődött. A forgalom 82%-át kitevő export 6,7%-kal csökkent, a hazai eladások viszont 14%-kal élénkültek. A járműipar piacvesztése mindkét viszonylatban jelentős volt. A belföldi értékesítés fellendüléséhez a többi főbb ipari szegmens mindegyike hozzájárult, legfőképp az élelmiszeripar. A kivitel volumene ugyanakkor a textil- és bőriparban és az egyéb feldolgozóipar és javításban is mérséklődött.

Az építőipar se hozta az országos átlagot

A Vas megyei székhelyű, legalább 5 főt foglalkoztató építőipari vállalkozások 2021-es termelési értéke 33,3 milliárd forint volt, ami összehasonlító áron – az országos 10%-os növekedéssel szemben – 18%-kal visszaesett az előző év azonos időszakához képest. Ezzel a megyei építőipari szervezetek kibocsátása

a Covid19-járvány előtti 2019-es évi teljesítménytől is. A csökkenést elsősorban a korábbi beruházási programok kifutása okozta.

Az országos tendenciával ellentétben a megyei építőipari szervezetek megrendelései is csökkentek: a vállalkozások 2021 I‒III. negyedévében 26,6 milliárd forint értékű új szerződést kötöttek, volumenében 4,3%-kal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában. A szeptember végi 20,0 milliárd forint értékű szerződésállomány volumene kétharmaddal elmaradt az egy évvel korábbitól, ami a legnagyobb csökkenésnek számított a megyék és a főváros körében.

Csökkent a lakásépítési kedv is

Az országos tendenciával párhuzamosan Vas megyében is csökkent a lakásépítési kedv:

az előző év azonos időszaki magas bázishoz képest. Összesen 258 lakást vettek használatba, a lakások 55%-át a megyeszékhelyen, közel 40%-át a többi városban, a fennmaradó részüket községekben adták át. A kisebb városokban kivitelezett lakásépítések száma nem csökkent érdemben, ugyanakkor a megyeszékhelyen és a községekben épülteké számottevően (62, illetve 78%-kal) visszaesett.

Az új lakások 90%-ának vállalkozások, 10%-ának természetes személyek voltak az építtetői. Mindkét építtetői kör lakásépítési aktivitása jelentősen elmaradt az egy évvel korábbitól. 34 lakás szűnt meg a megyében, több mint háromszor annyi, mint egy évvel korábban.

Az országos átlagot valamivel meghaladó mértékben emelkedett a jövőbeni lakásépítési kedv a megyében. A tavaly kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma (588) mintegy harmadával nőtt az előző év azonos időszaki alacsony bázishoz mérten, a két évvel korábbitól ugyanakkor közel negyedével elmaradt.

Nőtt a munkanélküliség

Vasban a 15–74 éves népesség 67,1%-a, 131 ezer fő volt gazdaságilag aktív, számuk 0,8%-kal kevesebb volt, mint egy évvel korábban. Az aktivitási arány 1,0 százalékponttal meghaladta az országos átlagot.

A munkaerőpiacon 128 ezer fő foglalkoztatottként, 3 ezer fő munkanélküliként jelent meg. A foglalkoztatottak száma csökkent,

A változás iránya mindkét esetben ellentétes volt az országossal.

  • A foglalkoztatási ráta 65,4%-ot tett ki, ami 0,7 százalékponttal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az arány magasabb volt az országos átlagnál (63,4%).
  • A munkanélküliségi ráta 2,5%-ot ért el, ami 0,9 százalékponttal meghaladta az egy évvel korábbit. Az arány elmaradt az országos átlagtól (3,9%).
  • Az inaktívak száma 65 ezer főt tett ki, 0,3%-kal kevesebbet az egy évvel korábbinál. A változás iránya megegyezett az országossal.

Viszont nőtt a vállalkozási kedv

Vas megyében 2021. szeptember végén – a korábbi időszakokhoz hasonlóan – a 44 ezer vállalkozás nagyobb részét (35 ezer) önálló vállalkozóként, a kisebb részét (8,7 ezer) társas vállalkozásként regisztrálták. Az előbbiek száma egy év alatt 3,2, az utóbbiaké 1,6%-kal nőtt. Ezer lakosra a megyében 173 regisztrált vállalkozás jutott, a vállalkozási kedv az egy évvel korábbihoz képest emelkedett.

2021 I–III. negyedévében

0,5 százalékponttal kisebb része, mint egy évvel korábban. Az eljárás alá vont cégek részaránya a kft-k körében 5,0, a részvénytársaságoknál 8,9%-ot tett ki.

  • Az önálló vállalkozók közül a legtöbben (49%) mellékfoglalkozásúként, 36% főfoglalkozásúként, 16% nyugdíjasként tevékenykedett. Mindhárom kategóriában többen vállalkoztak az egy évvel korábbinál.
  • Szeptember végén 2,1 ezer egyéni vállalkozás szüneteltette a tevékenységét, vélhetően a járvány csillapodásának hatására számuk 7,0%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Az ideiglenesen szüneteltetett egyéni vállalkozások aránya egy év alatt 15-ről 14%-ra fogyott.
  • Főtevékenységük alapján – az egy évvel korábbihoz hasonlóan – a társas vállalkozások a kereskedelem, a tudományos és műszaki tevékenység, az építőipar és az ipar területén, az önálló vállalkozók a mezőgazdaság, valamint az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ágakban fordultak elő leggyakrabban.

Így alakultak a keresetek a nyugati határszélen

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete a megyében 391 ezer, az adókedvezmény nélkül számított havi nettó átlagkereset 260 ezer forint volt. Közfoglalkoztatottak nélkül számolva a bruttó átlagkereset 396 ezer, a nettó átlagkereset 264 ezer forintra emelkedett.

  • A bruttó és nettó átlagkereset – a közfoglalkoztatottakkal együtt számítva – egyaránt 10%-kal múlta felül a 2020. I–III. negyedévit, folytatva a korábbi időszakok emelkedő tendenciáját. A növekedés üteme meghaladta az országos átlagot, egyben a megyék és a főváros körében az egyik legmagasabb volt. Az alkalmazottak 8,8%-kal kevesebbet kerestek az országos átlagnál.
  • A bruttó keresetek a versenyszférában 10%-kal, 398 ezer forintra, a költségvetési szférában 9,9%-kal, 375 ezer forintra emelkedtek.
  • Az átlagkereset a fizikai foglalkozásúaknál 10, a szellemieknél 11%-kal nőtt, ennek eredményeként az előbbiek átlagosan bruttó 332, az utóbbiak 481 ezer forintot kerestek.

A pályakezdő közt az álláskeresők száma itt csökkent a legnagyobb mértékben

Vas megyében az álláskeresők száma 2021. február óta csökken, szeptember végén 4 ezer főt tartottak nyilván. Számuk az országos átlagnál nagyobb mértékben, 34%-kal fogyott a járvány első évére jellemző, egy évvel korábbi magas bázishoz képest, és 1,0%-kal alacsonyabb volt a 2019. szeptemberi értéknél.

A pályakezdő álláskeresők száma (261 fő) 52%-kal kevesebb lett, az országban itt csökkent a legnagyobb mértékben. Az összes álláskeresőhöz viszonyított arányuk 6,4%-ot tett ki.

  • A tartósan állás nélkül lévők száma 17%-kal meghaladta a 2020. szeptemberit. Ezen belül a 13—24 hónapja állást keresők száma nőtt jelentősebben, 34%-kal, amiben a járvány hatása is tükröződik.
  • Az álláskeresők között a legnagyobb aránya (34%) a legfeljebb az általános iskola 8 osztályával rendelkezőknek volt, emellett 28%-uknak szakmunkás, szakiskolai bizonyítvány, 29%-uknak érettségi, illetve technikum a legmagasabb végzettsége, 9,1%-uk pedig diplomás volt.
  • Az ellátottak aránya összességében 12 százalékponttal nőtt az előző év azonos időpontjához képest az álláskeresők körében: 16%-uk álláskeresési járadékban, 18%-uk álláskeresési segélyben, 29%-uk szociális ellátásban részesült.

Szeptember végén 1,7 ezer betöltetlen álláshelyet tartottak nyilván, számuk itt nőtt az egyik legnagyobb mértékben, 52%-kal az egy évvel korábbihoz képest.

A helyi turizmus itt is, akárcsak Zalában, a hévízre épül

Nagyokat túrázhatunk errefelé az Őrségben, kenuzhatunk a Rábán, vagy muflonok után kutathatunk a Kőszegi-hegységben. Termálvizekből sincs hiány: egészségturizmus, gyógy- és welnessturizmus kapcsán elég csak annyit mondani: Bük és Sárvár... A helyi turizmus itt is, akárcsak Zalában, a hévízre épül: 9 településen 18 kútból jön fel a gyógyvíz, de lefojtott állapotban lévők is vannak, amelyek kihasználásra várnak.

Vas megye szálláshelyei 2021 júliusától már lényegében korlátozások nélkül fogadhattak vendéget. A kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) az év első kilenc hónapjában 640 ezer éjszakát töltöttek a vendégek,

Az év hagyományosan legforgalmasabb hónapjait, a júliust és augusztust is tartalmazó III. negyedévben a vendégéjszakák száma 7,3%-kal csökkent 2019 azonos időszakához mérten, viszont 21%-kal meghaladta a 2020. évit.

  • A külföldről érkező vendégek 2021. július–szeptemberben 171 ezer éjszakára maradtak, 30%-kal kevesebbre, mint két évvel ezelőtt, de 2020 azonos időszakához képest 77%-kal többre. A belföldi vendégek 333 ezer éjszakát töltöttek a megyei szálláshelyeken 2021 III. negyedévében, ami a 2019. évi értéket 11%-kal, a 2020. évit 4,6%-kal haladta meg.
  • A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele az első kilenc hónapban összességében 13 milliárd forint, július–szeptemberben 9,9 milliárd forint volt. Utóbbi összeg folyó áron nem csak a 2020, hanem a 2019 azonos időszakit is meghaladta.
Turizmus alakulása Vas megyében   (Forrás: KSH)
Turizmus alakulása Vas megyében (Forrás: KSH)

Vas egyike annak a három megyének, ahol csökkent a kiskereskedelmi forgalom

A koronavírus okozta járvány hullámait kísérő, a kiskereskedelmet is érintő korlátozó intézkedések hatására Vas megye kiskereskedelmi üzleteinek forgalma 2020 áprilisa és 2021 márciusa között július és augusztus kivételével csökkent. 2021 II. negyedéve növekedés, míg a III. negyedévben július és augusztus újabb csökkenést hozott a járvánnyal már érintett előző évi alacsony bázishoz képest.

Vas megye kiskereskedelmi üzlethálózatában 2021 I–III. negyedévében folyó áron 235,4 milliárd forint értékű forgalom realizálódott, az országos 2,6%-a. A kiigazítás nélküli adatok alapján a kiskereskedelmi forgalom volumene – az országos növekedéssel szemben – 1,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A megye egy lakosára átlagosan 929 ezer forint bolti forgalom jutott, 5,6%-kal több, mint 2020 I–III. negyedévében. A mutató értéke alig maradt el az országos átlagtól.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vas megye

megyei körkép

munkaerőpiaci körkép

gazdaság

covid-19