Ebből komoly baj lehet: egyre súlyosabb a szárazság, sínylődnek a növények

HelloVidék   
  Megosztom
Ebből komoly baj lehet: egyre súlyosabb a szárazság, sínylődnek a növények

Egyre súlyosabb stresszfaktorként lépett fel a szárazság télen, ami már februárban is többfelé okozott gondokat. Akkor inkább a talajmunkák végzése szempontjából volt kedvezőtlen a száraz, elporosodott felszín, márciusban azonban fokozatosan emelkedik a növényállományok vízigénye, s ezt a csekély talajnedvesség egyre kevésbé képes kiszolgálni. Nem véletlenül hirdették ki március 21-től országosan a tartósan vízhiányos időszakot.

A hónap első dekádja sem hozott enyhülést e téren, mert csupán egy kisebb hányadán érte el a lehullott – vegyes halmazállapotú – csapadék az 1-2mm-t Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Összességében ez is 10-15mm-rel kevesebb az évszakos átlagnál, de másutt még mérhető mennyiség is alig hullott, írja a szon.hu.

A napi csúcsértékek általában 5 és 10°C között alakultak, ám a kellemes, kinti munkák végzésére ideális nappalokat gyengén fagyos éjszakák követték. A minimumok többnyire fagypont és mínusz 5 fok között álltak be, de akadt néhány olyan hajnal, amikor egyes körzetekben mínusz 6 – mínusz 9 fokig hűlt a levegő. Évelő állományaink többsége fenológiai állapota alapján még komolyabb károk nélkül vészelhette át az időszakot, de egyes korán rügyező csonthéjas fajoknál már ekkor előfordulhatott számottevő fagykár a virágkezdeményekben. Általában azonban a száraz hideg valamelyest késleltette a rügyfakadást, ezzel a későbbi fagyok potenciális kártételét mérsékelve.

Már ekkor a szabadföldi vízkapacitás 40-50%-a közé csökkent a művelt talajréteg nedvességtartalma, majd a napközben egyre jobban felmelegedő felszínről a szeles időben csak fokozódott a párolgás útján történő vízveszteség. Az időszak végén az 1 méter mélységű szelvény vízdeficitje 40-60mm között alakult a megye területén, ezen belül a délnyugati tájakon volt súlyosabb a hiány, míg keleten, a szatmári és beregi tájakon 20-25mm-es értékek voltak jellemzők.

Az azóta eltelt időszakban hullott ugyan némi csapadék, de a szárazságnak ez sem vetett véget, így főként az áttelelő kultúrák, így az őszi kalászosok és a repce érezheti meg elsőként a vízhiányt. A korai vetésű zöldségfélék magjai mindenképpen igénylik a rendszeres kelesztő öntözést, míg számottevő csapadék nem érkezik.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szárazság

vízhiányos időszak

aszály