Kiderült: ezekben a szakmákban Magyarországon brutálisan magasak a fizetések

Pénzcentrum   
  Megosztom
Kiderült: ezekben a szakmákban Magyarországon brutálisan magasak a fizetések

Márciusban frissítette kereseti adatait a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), így megtudhattuk, mennyi volt az egyes szakmákban dolgozók átlagkeresete a tavalyi év során, és kik kerestek a legjobban 2021-ben Magyarországon. De a korábbi évek adatait összehasonlítva az is kiderül, mely szakmákban emelkedtek brutális mértékben a fizetések.

2019-ben hazánkban a bruttó átlagkereset 356 286 forint volt, 2021-ben 425 915 forint – ez 69 629 ezer forintos, valamivel több, mint 19 százalékos növekedést jelent. (A nettó átlagkereset 244 609 forintról 291 812 forintra emelkedett 2 év alatt). Tehát még ha nem is érzi mindenki közvetlenül a bőrén, a fizetések nagy átlagban emelkednek - írta a Pénzcentrum.

A skála szerencsésebbik vége

A legjobban kereső 20 szakma versenyét a tavalyi évhez hasonlóan idén ismét a légiforgalmi irányítók nyerték, ők közel bruttó 2 millió forintot visznek haza, de a szakorvosok és a törvényhozók is a lista elején végeztek. Az első helyeken többnyire magas iskolai végzettséget igénylő hiányszakmák vannak, akikért rendszerint őrült verseny van a piacon. A TOP20 legjobban keresők között többségben vannak a gazdasági szakemberek, vállalatok különböző szakterületeinek vezetői.

Nagyot mentek

A 2020-2021 közötti időszak nagy nyertesei a szakorvosok voltak, nekik 754 830 forinttal emelkedett a bruttó fizetésük, az egészségügyi tevékenységet folytató egység vezetőinek 521 243 forinttal, az általános orvosoké 483 835 forinttal, a fogorvosoké 252 366 forinttal, a sportolóké pedig 218 116 forinttal. Százalékban mindez így fest:

  • orvosoknak 78 százalékos bruttó emelést jelent
  • egészségügyi tevékenységet folytató egység vezetőinek 60 százalékos bruttó emelés
  • általános orvosoknak 98 százalékot
  • fogorvosoknak 60 százalékot
  • sportolóknak pedig 15 százalékot.

A cikk folytatása, további részletekkel, a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

pénz

pénzcentrum

infláció