Rengeteg gyermekes csaphat le a támogatásra: még most érdemes pályázni az ingyenmilliókért

Pénzcentrum   
  Megosztom
Rengeteg gyermekes csaphat le a támogatásra: még most érdemes pályázni az ingyenmilliókért

A babaváró hitelek kifizetései hónapról hónapra csökkennek, februárban azonban megfordulni látszott a tendencia. A házasságkötések száma is növekedett az év első hónapjához képest és valószínűleg a két statisztika között szoros az összefüggés. Sietni is kell a támogatást igénybe vevő magyaroknak, az idei év végén ugyanis jelen állás szerint megszűnik ez a típusú államilag támogatott hitel.

Ahogy a Pénzcentrum írja, az MNB által a publikált friss statisztikák szerint a magyarországi bankok februárban 31,09 milliárd forintnyi összegű babaváró hitelt utaltak lakossági ügyfeleiknek. Ez a második legalacsonyabb szám a kivezetéséhez közelítő támogatott kölcsön történetében.

A kifizetések második havi összege az előző hónaphoz képest még így is emelkedést jelent, viszont a hiteltípus így is válságos tavalyi év összes hónapját alulteljesítette. A babaváró mélyrepülése egyébként még a nyáron megindult és azóta az is meglepetésnek számít, ha egy - a mostanihoz hasonló - enyhe növekedést ér el folyósított kölcsönök összege.

A 2022 februárjában kifizetett 31,09 milliárd forintnyi összegű babaváró mindenesetre a tavalyi év azonos hónapjában folyósított, 46,84 milliárdhoz képest 35,7 százalékos csökkenést jelent. A másik két népszerű lakossági hitelforma eközben továbbra is lényegesen jobb számokat hoz, és bár februárban a lakáshitelekre kifizetett teljes összeg is csökkent, a korábbi hónapok eredményeiből úgy látszik a válságot már bőven maguk mögött hagyták. A babaváró persze hamarosan kivezetésre kerül, így a gyengébb számok valószínűleg ennek, és nem a magyarok hitelektől való elfordulásának tudhatóak be.

Nincs is min csodálkozni. A jogosultak köre ugyanis fokozatosan csökken, ez pedig természetes, hogy hosszabb távú visszaesést hozott a babaváró hitelek összegeiben. Az is érthető viszont, hogy a babaváró miért tudta mégis megőrizni relatív népszerűségét. Továbbra is elérhető ugyanis a lakásfelújítási támogatás és hitel, ami, míg a lakáshitelek piacán direkt, a babaváró esetében közvetett módon növelheti tovább a kifizetett hitelek összegét.

A babaváró hitel pedig remekül kombinálható a lakáshitelekkel, akár önerőként. A felújítási támogatás felvételéhez ezért nem mindenki választ lakáskölcsönt, a felújítási munkákat ugyanis a jogosultak személyi hitelből, vagy babaváró kölcsönből is ugyanúgy tudják előfinanszírozni. A babaváró összegét egyébként a hitelintézetek 75 százalékban számíthatják be önerőként a lakáshitel-kérelmek esetében.

Korábban több felmérés is rámutatott, hogy a babaváró egyik népszerű felhasználási módja a lakásvásárlás volt, az igénylőkhatalmas százaléka költötte erre a kölcsönt. Az ilyen igénylők aránya ráadásul tavaly nőtt az előző évhez képest.

Ennek hatása középtávon is látható volt a babaváró hitelek kihelyezett összegeinek alakulásában. És simán elképzelhető, hogy még hónapokon keresztül sikeresen tartja fent a kivezetés dátuma felé közeledő kölcsön iránti érdeklődést. A hitelezések számának és összegeinek nagyobb mértékű növekedése viszont egyre valószínűtlenebb.

Rengetegen dönthettek a házasság mellett a babaváró miatt

A KSH statisztikái alapján 2022 is jó év lehet a házasságkötések számát nézve. Bár a pandémia miatt rengeteg menyegzőt halasztottak el, ezek jó részét már az elmúlt két évben megtartották, ezért is valószínű, hogy a babaváró áll a házasodási kedv növekedésének hátterében.

Amíg ugyanis a babaváró leggyengébb hónapjának számító januárban a lagzik száma is esésnek indult, most a házasodási kedv is növekedni kezdett. A házasságok növekvő száma persze részben betudható lenne a szezonális hatásoknak, annak üteme és nagysága viszont nagyobb a babaváró bevezetése előtti években megszokottnál.

Bár a házasságkötések száma még mindig alacsony, a korábbi évek trendjeihez képest még így is nagyon sokan kötötték össze az életüket az év második hónapjában. A tavalyi év ugyan kivétel ez alól, hiszen akkor 4093 pár mondta ki a boldogító igent, 2019-ben viszont csak 1883 magyar pár járult az oltár elé, ami jóval elmarad a mostani, 3520-as számtól.

Sietniük kell a babavárót igénylőknek

Mindössze egy éve maradt a jelenlegi kondíciók mellett azoknak, akik szeretnék felvenni a babaváró támogatást. A babaváró támogatásról szóló kormányrendelet szerint ugyanis a kölcsön és a babaváró támogatás igénybevételéről szóló szerződés 2022. december 31-éig köthető meg.

Bár a rendeletet akár módosíthatják még, és kitolhatják a határidőt, aki biztosra akar menni, az még az idén elintézi az igénylést. Ez könnyen eredményezheti, hogy élénkül majd a bankok hitelkereslete, illetve az ingatlanpiacon is nőhet az érdeklődés. Sokak számára viszont a közelgő határidő azt jelenti, hogy esélyük sincs megfelelni a feltételeknek. Egyelőre úgy tűnik, az utóbbi tényező érvényesül erősebben.

A házasságkötések számában tapasztalható növekedés is könnyen magyarázható azzal, hogy a magyarok egy végső rohama indult meg a babaváró hitelt kínáló bankokba. Jól látható viszont, hogy a hiteltípus jóval gyengébben teljesít már, mint akár néhány hónappal ezelőtt.

A babaváró bevezetése persze augusztusban történt, ezért a mostani számokat az elmúlt három helyett csak az előző két évvel lehet összehasonlítani. Ez alapján jól látszik, hogy nem csak a 2019-ban jellemző rekordszámokat, de a 2020-as és 2021-es keresletet sem tudja már elérni a babaváró.

Ennek oka az lehet, hogy eddig is szűkült, és a járvány hatására (hiába a kilábalás) mostanra még kisebb lett azok köre, akik jogosultak a babaváró kölcsön felvételére. A határidők közeli lejárta miatt pedig egyre kevesebben fognak megfelelni a babaváró igényléséhez támasztott feltételeknek. Új támogatási formák is megjelentek viszont a tavalyi évben, amik a babaváró népszerűségére is kihatással vannak.

A cikk itt folytatódik tovább.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

babaváró

babaváró hitel

babaváró támogatás

házasságkötés

házasságkötések száma