Ellepte a fóliasátrakat a szamóca: a kereslet egyre nő, mutatjuk, milyen árakra számíthatunk idén

HelloVidék   
  Megosztom
Ellepte a fóliasátrakat a szamóca: a kereslet egyre nő, mutatjuk, milyen árakra számíthatunk idén

A somogyi fóliasátrak alatt már érik a szamóca. Mivel sokan keresik a piros gyümölcsöt, a csökölyi és mezőcsokonyai termelők naponta szedik a pirosló termést. Költségeik ugyan sokat emelkedtek, ennek ellenére az eper ára hasonló a tavalyihoz.

Ahogy arról a sonline.hu beszámolt, április utolsó napjaiban szedett először szamócát Sudár Péter mezőcsokonyai fóliósátrában. Tizedik eperszezonjukat kezdték meg. Százezer palántát ültettek másfél hektárnyi területre. Most naponta 150 kilónyi mennyiséget szüretelnek nagyjából, ötkilós ládákba gyűjtik a munkások.

Nagyon hideg volt a február, emiatt csaknem két héttel később kezdett beérni, szerencsére a minőséggel nincs gond. A szabadtérieket sem érte fagy. A gyümölcs fele fóliában, fele pedig szabadföldben érik

- mondta a portálnak a termelő, majd hozzátette, a bakhátakon piroslik a szamóca, amelyet csepegtető öntözéssel táplálnak, a sorok között szalmás takarást alkalmaznak a gyomosodás ellen. Mint mondta, az epernek a napos 25–26 fok a legideálisabb, ilyenkor tud szépen érni. Hozzátette, évek óta visszajáró idénymunkásokkal dolgoznak, a főszezonban legalább tizenöten szedik a gyümölcsöt.

Nem tudunk annyit szedni, mint amennyit kérnek a kereskedők. A tavalyi 1500–2000 forint közötti kilós áron veszik át tőlünk, valószínűleg, amikor két hét múlva a szabadföldi beindul, akkor csökken majd a kereslet. Azt tapasztaljuk, hogy a június 20-ai szezon végére mindent el tudunk adni

- mesélte Sudár Péter, majd hozzátette, a termelési költségeik harminc százalékkal emelkedtek, nőttek a bérek, a folyékony műtrágya és növényvédő szereket is drágábban tudták beszerezni.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

eper

szamóca

fóliasátor

termelés

termelők