Hihetetlen túlélők: a tűző napon sem pusztul el ez a 10 balkonnövény

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Hihetetlen túlélők: a tűző napon sem pusztul el ez a 10 balkonnövény

Nyár elején teleültetjük a balkont vagy a teraszt virágokkal, hogy egész nyáron gyönyörködhessünk a virágbőségben. Ám nem mindegy, milyen növényeket választunk. A muskátlik például közkedvelt lakói az erkélyeknek, vidám virágaikkal, a színek és formák változatosságával nyárias hangulatot árasztanak. De nem csak ez a könnyen gondozható, dél-afrikai növény szerepel a kertészetek széles kínálatában, ha balkonnövényről van szó. Mutatjuk, melyek közül érdemes csemegézni.

Sokan vágyunk arra, hogy dús virágtenger fogadjon minket a balkonunkon. Ennek pedig egyedül az a titka, hogy a megfelelő növényt válasszuk a megfelelő helyre. Ehhez pedig először is tudnunk kell a balkonunk paramétereit, innen pedig a következő lépés, a növény megvásárlása és kiültetése, kitelepítése a balkonunkra, már egyszerű feladat.

Ha olyan növényt választunk teraszunkra, amelyiknek nem optimális a környezet, tehetünk bármit, de sosem érhetünk el teljes sikert. Tűző napos erkélyre ne válasszunk olyan virágot, amelyik árnyékos helyen érzi jól magát, és fordítva

- mondta el a szakember.

A kert vagy az erkély gondozásához pedig a későbbiekben elengedhetetlen egy kisebb szerszámosláda, legyen szó a növények beültetéséről vagy a balkon dekorálásáról, érdemes néhány új eszközben is gondolkodnunk. Egy kézifúró, egy sövényvágó olló, egy metszőolló és néhány kertészeszköz biztosan megkönnyíti majd a balkonunk újragondolását. A növényeink ápolásához és öntözéséhez pedig kézenfekvő, hogy szükségünk lesz egy kisebb vagy nagyobb locsolókannára, egy permetező flakonra, cserépre az átültetéshez és minőségi virágföldre. Ezekre az eszközökre pár ezer forintot költve is lehet burjánzó minikertünk az erkélyen. Most ráadásul egyes webáruházakban nagyon kedvező áron juthatunk hozzá számtalan, egész nyáron és ősszel virágzó kerti és balkonnövényhez.

És hogy ebben a nagy melegben mi is kerüljön a balkonra, ha egész nyáron szeretnénk élvezni az erkélyen a növényeink nyújtotta szép zöld felületet és a virágaikat? Adunk néhány tippet.

Tűző napsütéses teraszra, balkonra

1. Muskátli

A muskátli igazi klasszikus, ha balkonnövényekről van szó. Az álló muskátli a tűző napos teraszok igazi túlélője: megfelelő öntözés mellett remekül tűri a forróságot. Ugyanez nem igaz futó társára, ami inkább a napos-félárnyékos helyeket részesíti előnyben. Minél melegebb a nyár, annál gyakrabban kell öntözni, lehetőleg reggel vagy este. Ügyeljünk, hogy a balkonládában ne álljon a víz, mert hamar elrothadhat a gyökere.

Tavasztól őszig heti rendszerességgel adagoljunk öntözővizéhez balkonnövény tápoldatot is a kertész tanácsa szerint.

Mivel nem különösebben igényes, és jól alkalmazkodik az időjáráshoz, ezért egy napsütéses erkélyen is jól fogja érezni magát. A több mint 250 muskátlifajta között mindenki megtalálja a neki legmegfelelőbbet, akár fehéret, akár mélyvöröset, akár illatosat, akár szagtalant, akár balkonládába valót, akár futónövényt keres. Öntözzük bőségesen, de ne álljon alatta a víz. Egy nagyobb cserepes muskátlit már 700-800 Ft-ért megvásárolhatunk.

Egy kis extra segítség

Mint úgynevezett „éhes” növényeknek, a muskátliknak magas a tápanyagigényük. Kiváló minőségű, megfelelő tápanyagmennyiségű tápoldatot használva kielégíthetjük a növények néhány hétre vonatkozó igényeit.

Tipp: A kávézacc kiváló olcsó, természetes tápanyagot jelent a muskátli számára, mivel éppen megfelelő kálium-, nitrogén- és foszforelegyet tartalmaz. Hetente egyszer oldj fel kis mennyiségű kávét vízben - egy evőkanál elegendő 10 liter vízhez -, vagy a kávézaccot kiszárítva keverd bele a talajba a növény gyökerei körül.

2. Petúnia

A petúnia nem véletlenül az egyik legkedveltebb balkonnövény a muskátli után: dúsan csüngő, színes virágai a legszürkébb helyekre is életet varázsolnak. Jól tűri a meleget, de rendszeresen kell öntözni, nehogy kiszáradjon. Ha orkánra vagy viharra van kilátás, vigyük védett helyre, mert a szél könnyen megtépázhatja. Az elszáradt virágokat rendszeresen távolítsuk el a növényről, hogy ne menjen rá feleslegesen a növény energiája. Többszínű csüngő petúniát 4500-5000 Ft körüli áron vásárolhatunk.

3. Levendula

A levendula jól viseli a szárazságot és a tűző napfényt is, hiszen mediterrán növény. Nem kell sokat locsolni, de azért ne hagyjuk, hogy teljesen kiszáradjon alatta a talaj. Ültethetjük balkonládába vagy akár nagyobb cserépbe is, hiszen a levendula akár méteres nagyságú bokorrá is nőhet, ha jól érzi magát valahol.

Közismert gyógynövény, illatosításra kiválóan használható, a szekrénybe téve nemcsak felfrissíti a ruháinkat, de a nemkívánatos molyokat is távoltartja. 1500 Ft-tól 4000 Ft-ig is vannak a kínálatban, mérettől és fajtától függően.

4. Porcsinrózsa

A porcsinrózsa egy kedves, mutatós kis egynyári. Azon kevesek közé tartozik, amelyek jól bírják a forróságot, és nincs nagy igényeik, mégis igazán mutatósak tölcsér alakú virágaikkal, melyek a halvány rózsaszíntől a sárgán át a bordóig nagyon sokféle színűek lehetnek.

A porcsinrózsát, vagy más néven kukacvirágot sziklakertbe is gyakran ültetik, de a körülbelül 10-15 centiméteres magasságúra növő virág a balkonládában is mutatós. 7 cm-es cserépben 490 Ft, 12 cm-es cserépben 950 Ft-ért vásárolható meg.

5. Bársonyvirág

Igazán kedves és könnyen tartható növény, így senki se riasszon el a büdöske elnevezés! Színváltozatai a citromsárgától egészen a sötétebb, bordós árnyalatokig terjednek, és persze számtalan cirmos fajtája is van. Az alacsony fajták kb. 20, a magasak akár 40-60 centiméterre is megnőnek. Szereti a sok napfényt, és a szárazságot is elviseli. Érdemes az elnyílt virágokat lecsípni!

6. Csupros harangvirág

A színes virágtölcsérekkel díszített növény a romantika korának egyik legnépszerűbb virágja volt, de ma is sokan szeretik, nem véletlenül. A kétnyári növény virágait a második évben hozza, ekkor már a meleg, napsütéses helyeket szereti a legjobban.

Érdemes olyan harangvirágot vásárolni, amelyik már szirmokat hozott, ezeket ugyanis nagyon egyszerű tartani, és az erkélyen is jól fogják érezni magukat. Nagy a kínálat, 800 forinttól egészen 4000 forintig válogathatunk kedvünkre belőle.

7. Hibiszkusz

Az egzotikus külsejű hibiszkusz hatalmas, buja virágokat nyit, és tavasztól őszig színesbe öltözteti az erkélyedet. Kifejezetten imádja a napsütést és a meleget, de a földjét nyirkosan kell tartani.

A hibiszkuszt tavasszal és ősszel érdemes megmetszeni, hogy több virágot hozzon. Így is elég nagyra fog nőni ahhoz, hogy kellemes árnyékot borítson a forró balkonra. Ez az a növény, amit nagyon sok helyen kínálnak, nagyon változó árakon. Kifoghatunk kisebb példányokat már 800 Ft-ért, de 10000 Ft-ot is elkérhetnek egy nagyobb cserepes hibiszkuszért.

8. Leander

A gyönyörű, fürtökben virágzó leander mediterrán hangulatot varázsol az erkélyedre. Nyár elejétől egészen őszig nyílik, és egyik legáldásosabb tulajdonsága az, hogy minél több napfény éri, annál gazdagabban virágzik, feltéve, hogy elég vizet és tápoldatot kap, ráadásul egész évben ültethető az egzotikus illatot árasztó növény.

Bár mind közül az egyik legszebb balkonnövény, fontos tisztában lenni vele, hogy minden része erősen mérgező, így kisgyereket vagy házi állatot inkább ne engedjünk a közelébe! Egy 30-40 cm magas, 1-3 literes kertészeti konténerben kapható növény mintegy 16000 Ft-ért megvásárolható.

Félárnyékos erkélyre

9. Pistike

A pistike virágai reggeltől-estig tartó közvetlen napsütés hatására kisebbek lesznek, és ilyen körülmények között nagyon sok vizet kíván. A tökéletes hely számára a félárnyékos, szélvédett terasz. Ideális helyen nevelve igazán szép, formás bokor fejlődik belőle, és virágai is nagyobbak lesznek. : Vízigénye viszonylag magas. Rendszeres öntözéssel tartsuk egyenletesen nedvesen földjét, de ne öntözzük túl! A párásabb helyeket szereti, ezért száraz levegőn gondoskodjunk a megfelelő párásításról.

Árnyékos verandára

10. Fukszia

Az árnyékos, hűvösebb erkélyek kedvelt növénye a cserepes fukszia, amelynek gondozása még a kezdő kertészeknek sem okoz gondot. Kora tavasszal földjét tartsuk egyenletesen nedvesen, de kerüljük a pangó vizet. Az öntözővízhez májustól nyár végéig kéthetente adjunk virágzó tápoldatot, hiszen a növény a virágzással nagyon sok tápanyagot használ fel. Az erős napsugárzás kiégeti az érzékeny leveleit, ezért sose tartsuk napos helyen!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balkon

balkonnövény

virágok

muskátli

virágtenger