Te is fával fűtesz? Jobb, ha tudod, idén igencsak pórul járhatsz!

HelloVidék   
  Megosztom
Te is fával fűtesz? Jobb, ha tudod, idén igencsak pórul járhatsz!

Hamarosan beköszönt a fűtési szezon és a legtöbben már beszerezték a téli tüzelőt. A korábbi évekhez képest idén többen tervezik a szilárd tüzelésű berendezések üzembeállítását, amely miatt megnövekedett a kereslet a tűzifa, a fa- és papírbrikett, valamint a széntermékek iránt. Ebben az időszakban gyakori, hogy megjelennek az úgynevezett házaló kereskedők is, akik házról-házra járva, elsősorban az idős, egyedül élőket próbálják meg becsapni különböző kedvezményeket ígérve. Előfordulhat olyan eset is, hogy a vételárat, vagy a vételár egy részét előre elkérik a csalók későbbi szállítást ígérve, azonban tényleges kiszállításra a későbbiekben már nem kerül sor.

Favásárlás kapcsán különbséget kell tenni az erdei köbméter és az úgynevezett normál köbméter között is. Vásárlás előtt a legfontosabb a mennyiség kérdésének tisztázása, illetve javasolt tájékozódni a tüzelőanyag aktuális áráról az erdészeteknél, valamint a nagyobb TÜZÉP telepeken. A csalók az árusítás során is ezt a kétfajta térfogat mértékegységet használják (erdészeti és normál köbmétert), amely eltérő mennyiséget jelöl, így jelentős árkülönbség lehet a kettő között.

Hogyan kerülheti el, hogy tűzifával csalók áldozatává váljon?

  • Soha ne fizessen előre!
  • Lehetőség szerint a régi, megszokott, illetve ellenőrzött telephelyekről vásárolja meg a téli tüzelőt! Célszerű csak számlaképes eladótól vásárolni. Megrendeléskor előre egyeztessék a kiszállítás időpontját!
  • A tűzifa vásárlása előtt minden esetben győződjön meg annak eredetéről, mennyiségéről, ha szükséges, kérjenek az áruról származási igazolást, mérlegelési jegyet!
  • Ne fogadjon el pontatlan, kétes árajánlatot: például 50 ezer forint/kocsi. Beszéljék meg a köbméterenkénti egységárat, hogy össze tudják hasonlítani más ajánlatokkal. Tisztázza a mértékegységet, hogy ki milyen köbméterben számol (normál köbméter vagy erdei köbméter). Már előre állapodjanak meg abban, hogy lesznek-e egyéb (fűrészelési, hasítási, szállítási) költségek!
  • Ha házaló faárustól vásárolnak, mindenképpen írják fel a gépkocsi rendszámát és lehetőség szerint a vásárlás lebonyolításához kérjenek segítséget egy tapasztaltabb, hozzáértő ismerőstől, szomszédtól.
  • A fizetést illetően a legbiztonságosabb megoldás, ha a kialkudott vételárat előre kiszámolják, és az áru átvételekor maguknál tartják.
  • Legyenek óvatosak! Az udvarukon az árust ne hagyják felügyelet nélkül és a házukba soha ne engedjék be!
  • Ha mégis bűncselekmény áldozatává válna, azonnal értesítse a Rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tűzifa

tűzifa csalók

csalók

átverés

fűtés

fűtési szezon