Októberben kilő a kenyér ára: rekord magas a drágulás Magyarországon

HelloVidék   
  Megosztom
Októberben kilő a kenyér ára: rekord magas a drágulás Magyarországon

A Pékszövetség elnökének információi szerint a lisztárak emelkedése még nem állt meg, és októberben újabb emelést terveznek a malomipari vállalatok.

Magyarországon mérték az unió legmagasabb élelmiszerinflációját augusztusban az egy évvel ezelőttihez képest: a kenyér, a hús, a sajt és számos alapvető élelmiszer nálunk drágult a legjobban. A GKI arra hívta fel a figyelmet, hogy az élelmiszerinfláció Magyarországon már jóval meghaladja a forintgyengülés mértékét, vagyis euróban számolva is magasabb, mint ez uniós átlag. Az aszály, a növekvő energiaárak valamint a vártnál gyengébb gabonatermés miatt akár 30-40 százalékkal is drágulhat a kenyér és a péksütemények - erről pár hete itt írt körképében a HelloVidék.

A Magyar Pékszövetség elnöke, Septe József a szerda esti RTL Híradónak most arról beszélt, hogy a magyar kenyérárak jóval alacsonyabbak voltak egy éve, mint a környező országokban, és szerinte még ezzel a drágulási ütemmel sem zárkóztak fel a német vagy az osztrák szintre.

Magyarországon 66 százalékkal volt drágább a kenyér augusztusban, mint egy évvel ezelőtt - derült ki az Eurostat adataiból. Ezzel messze nálunk volt a legnagyobb drágulás az EU-ban, a második helyezett Litvániában csupán fele ekkora volt a kenyérár-emelkedés.

Septe József szerint emellett a bérek, a logisztikai és az energiaköltségek is nagy mértékben emelkedtek.

A szövetségi elnök azt is mondta a csatornának, hogy információik szerint a lisztárak emelkedése még nem állt meg, és októberben újabb emelést terveznek a malomipari vállalatok.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kenyér

kenyér ára

liszt

liszt ára