Októberben kilő a kenyér ára: rekord magas a drágulás Magyarországon

HelloVidék   
  Megosztom
Októberben kilő a kenyér ára: rekord magas a drágulás Magyarországon

A Pékszövetség elnökének információi szerint a lisztárak emelkedése még nem állt meg, és októberben újabb emelést terveznek a malomipari vállalatok.

Magyarországon mérték az unió legmagasabb élelmiszerinflációját augusztusban az egy évvel ezelőttihez képest: a kenyér, a hús, a sajt és számos alapvető élelmiszer nálunk drágult a legjobban. A GKI arra hívta fel a figyelmet, hogy az élelmiszerinfláció Magyarországon már jóval meghaladja a forintgyengülés mértékét, vagyis euróban számolva is magasabb, mint ez uniós átlag. Az aszály, a növekvő energiaárak valamint a vártnál gyengébb gabonatermés miatt akár 30-40 százalékkal is drágulhat a kenyér és a péksütemények - erről pár hete itt írt körképében a HelloVidék.

A Magyar Pékszövetség elnöke, Septe József a szerda esti RTL Híradónak most arról beszélt, hogy a magyar kenyérárak jóval alacsonyabbak voltak egy éve, mint a környező országokban, és szerinte még ezzel a drágulási ütemmel sem zárkóztak fel a német vagy az osztrák szintre.

Magyarországon 66 százalékkal volt drágább a kenyér augusztusban, mint egy évvel ezelőtt - derült ki az Eurostat adataiból. Ezzel messze nálunk volt a legnagyobb drágulás az EU-ban, a második helyezett Litvániában csupán fele ekkora volt a kenyérár-emelkedés.

Septe József szerint emellett a bérek, a logisztikai és az energiaköltségek is nagy mértékben emelkedtek.

A szövetségi elnök azt is mondta a csatornának, hogy információik szerint a lisztárak emelkedése még nem állt meg, és októberben újabb emelést terveznek a malomipari vállalatok.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kenyér

kenyér ára

liszt

liszt ára