Csúnya időszak jön a boltokban, henteseknél: brutális ára lesz a baromfihúsnak

HelloVidék   
  Megosztom
Csúnya időszak jön a boltokban, henteseknél: brutális ára lesz a baromfihúsnak

Szeptember elején közölte a Nébih, hogy Portugáliától Finnországig számos európai országban kimutatták az elmúlt hetekben a magas patogenitású madárinfluenza vírusát, ami egyértelmű igazolja, hogy a betegség továbbra is fokozott és folyamatos veszélyt jelent a baromfiállományokra. A hatóság ezért felhívta az állattartók figyelmét, hogy állataik védelme érdekében kiemelten fontos a járványügyi előírások betartása! A járvány idén is hatalmas pusztítást végzett az ágazatban, rengeteg állományt fel kellett számolni. Cikkünkben most a a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakembereit kérdezte arról: milyen mértékű volt idén a madárinfluenza fertőzés Magyarországon illetve milyen veszteséget jelentett ez az ágazatnak. 

Ahogy arról a HelloVidék is beszámolt, hazánk 2022 július 27-től nyerte vissza az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) előírásai szerinti madárinfluenzamentes besorolását. Ugyanakkor a nemzetközi helyzet egyértelműen azt mutatja, még a kedvező besorolás sem adhat okot a járványvédelmi fegyelem lazítására. Sőt, a számos előnnyel járó státusz megőrzése érdekében az eddigieknél is fontosabb a biológiai biztonsági intézkedések szigorú és következetes betartása. A madárinfluenza elleni védekezésnek ugyanis jelenleg ez az egyetlen módja. A baromfiállomány madárinfluenza vírussal történő fertőződésének kockázatát a szárnyasok és vadon élő madarak találkozási lehetőségének csökkentésével, megakadályozásával lehet leghatékonyabban minimalizálni, így ennek biztosítása kiemelten fontos feladat minden baromfitartó számára.

Hatalmas pusztítást végzett a kór az ágazatban

Szakmai konzultáció szükséges a magyar lúdágazat jövőjéről, meg kell tárgyalni azokat a lehetőségeket, kitörési pontokat, amelyek meghatározzák ezt az ágazatot 2023-tól 2030-ig, és amelyek mentén az ágazat minden szereplője sikeres lehet

- hívta fel a figyelmet Nagy István agrárminiszter korábban. Mint mondta, komoly kihívásokkal néz szembe az ágazat, az egyik legkomolyabb probléma a madárinfluenza, ami idén főleg a víziszárnyas ágazatban okozott jelentős problémákat.

Az állategészségügy felértékelődött az agráriumban, éppen ezért kérte fel a tárcavezető Bognár Lajos országos főállatorvost, hogy minden erejét erre a területre irányítsa, tartsa a kapcsolatot a tenyésztőkkel, folyamatosan mérje fel, hol lehet kockázat. Nagy István rámutatott arra is, hogy a fejlesztések rendkívül fontosak ebben az ágazatban is. Az Agrárminisztérium továbbra is támogatja a baromfitenyésztőket. A libatartással foglalkozók számára a legutóbbi telephely-fejlesztési pályázatokon ez idáig 67 kérelem nyert támogatást több, mint 8,5 milliárd forint értékben.

A 2023-tól induló KAP Stratégiai Tervben továbbra is fenntartják az állattenyésztés kiemelt támogatását, így a baromfiágazat támogatását is. A tárcavezető a termelői integrációk létrehozásával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az a lúdágazat kitörési pontja. A termelői integrációk létrehozása az eredményesebb érdekérvényesítés szempontjából is lényeges. Magyarországon azok az agrárágazatok sikeresek, melyekben 80% fölötti az integráció aránya. Hozzáfűzte, újra kell gondolni, milyen körülmények között, milyen technológiákkal, milyen fajtákkal, milyen hibriddel folytatódjon a munka, mi a fejlesztés iránya és mennyi pénzre van szükség - az agrártárca ebben is segíteni fogja a termelőket és a feldolgozóipart.

Hogyan látták az idei évet a szakemberek?

Hogy a helyzetet részletesen bemutassuk, a HelloVidék most a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakembereit kérdezte arról: milyen mértékű volt idén a madárinfluenza fertőzés Magyarországon illetve milyen veszteséget jelentett ez az ágazatnak.

Ahogy a Nébih szakemberei vázolták: 2022 áprilisától kezdődő járvány során 5 megyében összesen 176 magaspatogenitású madárinfluenza-kitörést állapítottak meg a szakemberek. A megelőző céllal történt felszámolásokat is figyelembe véve, 250 telepen csaknem 3,5 millió állat leölésére és ártalmatlanítására került sor.

A madárinfluenza elsősorban a hazai víziszárnyas (kacsa és liba) szektort érte el, az érintett gazdaságok mintegy 85%-a innen került ki. Ezen belül a

  • mulardkacsa- (758 ezer db)
  • és pecsenyekacsa- (1,085 millió db) állományok aránya volt a legmagasabb,
  • de kiemelkedő a fertőzéssel érintett tojótyúkok (907 ezer db) száma is.

Ez utóbbi esetben ugyan nem volt magas a felszámolt telepek száma, viszont az ott tartott tojótyúkok létszáma annál inkább, vagyis alacsonyabb telepszám mellett is sok állat vált érintetté.

A 2022 tavaszán dúló járvány megközelítőleg 11 milliárd forint közvetlen kárt okozott a gazdáknak. A járványügyi intézkedések során felszámolt állatokért, a megsemmisített ragályfogó anyagokért, tárgyakért annak tulajdonosa állami kártalanításra jogosult, amennyiben nem merül fel kártalanításból kizáró ok. A kártalanítási határozatokat már elkészítették a területileg illetékes kormányhivatalok. A kifizetések folyamatosan történnek, minden esetben a határozatok véglegessé válásától számított 60 napon belül.

Az ilyen nagyszámú állat kiesésével járó járványok természetesen hatással lehetnek a hazai fogyasztói árakra is, még ha az érintett állatok, illetve az azokból származó termékek jelentős része exportra került volna is. A hazai kereskedelemben azonban az elmúlt év során nemcsak a madárinfluenza-járvány, hanem nagyon sok egyéb tényező is befolyásolta a fogyasztói árakat. Az aszály következtében nagymértékben megemelkedtek a takarmányárak, az energiaárak többszörösükre nőttek, valamint emelkedett az élőmunka díjazása is.

A szomszédunkban zajló háború kedvezőtlen hatása megkérdőjelezhetetlen, s annak végkifejlete jelenleg kiszámíthatatlan. Ezek, valamint a kedvezőtlen hatásokat enyhíteni, kezelni akaró kormányzati intézkedések mind-mind hatással vannak a fogyasztói árakra. Éppen ezért nagyon nehéz egzakt módon meghatározni, hogy a jelenlegi árakban milyen mértékű a járvány hatása

- hangsúlyozták a Nébih szakemberei.

Külön kitértek arra is, hogy sajnos a baromfiágazat valamennyi résztvevőjének fel kell készülnie arra, hogy a madárinfluenza-járványok régi, jellemzően tízéves ciklikussága megszűnik, endémiássá válik a betegség, azaz része lesz a mindennapjainknak. Úgy kell megválasztani a technológiát, úgy kell alkalmazni, következetesen és folyamatosan betartani a járványvédelmi előírásokat, hogy azok minden pillanatban biztosítsák a vírus távoltartását az állománytól.

A kislétszámú, jellemzően háztáji baromfitartók esetében is kiemelten fontos, hogy betartsák a járványvédelmi minimumfeltételeket. Továbbra is országszerte érvényesek a fedett, lehetőleg oldalról is zárt, a vadmadaraktól elhatárolt helyen történő etetést és itatást előíró rendelkezések. A takarmányt és alomanyagot zárt helyen kell tárolni vagy utóbbit fóliával letakarni, hogy ne férjenek hozzá a vadmadarak

- emelte ki a hatóság.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovdék

agrárium

állattartás

liba

kacsa

baromfi

baromfiágazat

baromfiállomány

kacsatartók

libatartók

madárinfluenza

madárinfluenza-fertőzés

nagy istván

agrárminiszter

agrárminisztérium