Folytatódik az őrület a rezsiárak miatt: lavinát indíthat el a fürdők bezárása itthon

Harmati-Nagy Brigitta   
  Megosztom
Folytatódik az őrület a rezsiárak miatt: lavinát indíthat el a fürdők bezárása itthon

A hazai gyógy- és strandfürdők éppen csak kiheverték a Covid-járvány okozta károkat, ám szusszanásra sem volt idejük, hiszen szinte azonnal kénytelenek szembenézni az energiaárak és fenntartási költségek növekedésével.

Elmondhatjuk, hogy az Európát és Magyarországot érintő gazdasági válság senkit sem kímél; az energiaárak emelkedése mellett az élelmiszerárak, az üzemanyagköltségek, a lakhatás, az egészségügyi ellátás – egyszóval szinte minden – hatalmas terhet ró az emberekre. Ennek következtében a hazai fürdők nem csak az elszabadult árakkal kénytelenek megbirkózni, de a vendégek számának csökkenésével is.

Egymás után zárnak be a magyarországi fürdők

Szeptember elsejétől zárva tart a Csokonyavisontai Gyógy- és Strandfürdő, mivel a falu nem tudja fenntartani a fürdőt. A polgármester elmondta, hogy a fürdőben nem csak vendégeket nem fogadnak, de az orvosi kezeléseket sem tudják biztosítani.

A Békés megyei Mezőberényben található Kálmán Fürdő évek óta szeptember végéig tart nyitva, ám gazdasági okok miatt a képviselő-testület döntése alapján már augusztus végén bezárták. Úgy kalkuláltak, hogy a szeptemberi nyitvatartás költsége ötmillió forintot tett volna ki, így inkább megspórolják azt.

A megemelkedett energiaárak miatt a Tiszaörsi Termálfürdő ettől a hónaptól kezdve csak heti három nap tart nyitva, így péntekenként, szombatonként és vasárnaponként tartanak csak nyitva.

Így a Borsod-Abaúj-Zemplán megyei Mezőcsáton működő termálfürdő is áttért a heti három napos nyitvatartásra. de a Békés megyei Nagybánhegyes termálfürdője is csak pénteken, szombaton és vasárnap tart nyitva.

A Pest megyei fürdők sem ússzák meg szárazon, Gödön heti 19 órával csökkentik a nyitvatartási időt, így igyekszik a fenntartó spórolni az üzemeltetési költségeken. Emiatt október 1-jétől a téli szezon végéig hétfőnként zárva tart a gyógyfürdő.

Az Ellipsum Strandfürdő – régi nevén Miskolctapolcai Strandfürdő –, október 3-a óta nem látogatható, mivel egyrészt korábban megkezdett javítások, és a több mint egy éve leégett infraszauna bontása és helyreállítása is megkezdődött. Emiatt a wellness részleg nem látogatható.

A város által kiadott közlemény szerint a mindenkit sújtó energiaválság és infláció, a magas gáz és villamos áram ára kemény döntések meghozatalára kényszeríti a Miskolci Fürdők Kft.-t is. Ezért október 10-től határozatlan ideig a Miskolctapolca Barlangfürdő és a Selyemréti Strandfürdő is szünetelteti fürdőszolgáltatásait.

Folytatódnak a bezárások

Októberben további két fürdőt is bezárnak Nyíregyházán. A Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. közleménye szerint a nyíregyházi Júlia Fürdőt, valamint a Hotel Fürdőház wellness részlegét 2022. október 10-től – az energiaárak drasztikus emelkedése miatt – átmenetileg, határozatlan időre üzemen kívül helyezik.

Mit jósol a Fürdőszövetség?

A HellóVidék a témával kapcsolatban felkereste a Magyar Fürdőszövetséget, kérdéseinkre a Szövetség elnöke, Kántás Zoltán válaszolt. Az elnök elmondta, hogy az energiaárak emelkedése drasztikusan érinti a cégek működését, hiszen a jelenlegi piaci információk alapján a gázköltség a tízszeresére, az áramköltség pedig akár az ötszörösére emelkedik, a különböző üzemeltetők függvényében.

Ez a legnagyobb kihívás mellyel szembesülnünk kell. Mindezt úgy, hogy az üzemeltetők többsége még a pandémiás válsághelyzetből fakadó anomáliából sem állt talpra

- fogalmazott.

Kántás Zoltán azt is hozzátette, hogy a fürdők többsége igyekszik alkalmazkodni a kialakult helyzethez, és olyan megoldásokat keresnek, melyekkel gazdaságosabban lehet üzemeltetni azokat. Ez akár a nyitvatartási idő, valamint a szolgáltatási kínálat optimalizálásával, esetleges szűkítésével is járhat.

A közelmúltban is történtek már olyan bejelentések, ahol a tulajdonosok meghozták a korlátozásokhoz szükséges döntéseket. A közeljövőben pedig még több vizes létesítmény kapcsán számolhatunk ilyen elhatározással.

Az elnök véleménye szerint még nem indult el bezárási hullám a vidéki fürdőkben, de az energiaárak növekedése miatti valós költségnövekedés terheit lehetetlen teljes mértékben a vendégekre hárítani, így reálisan az infláció mértékének megfelelő emelést lát megvalósíthatónak a jövőben.

A pandémiás válságkezelés, a jelenleg is tartó háborús időszak, valamint az energiaárak emelkedése folyamatos megoldandó problémák elé állítja az amúgy sem könnyű helyzetben lévő iparágat. Ezért a Fürdőszövetség folyamatos lobbitevékenységet folytat a többi szakmai szervezettel összefogva, hogy közösen mielőbbi megoldást találjanak.

A közelmúltban tárgyalásokat folytattunk a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetőivel. Tájékoztattuk őket az ágazatot érintő helyzetről, valamint javaslatokat is tettünk a veszélyhelyzet áthidalására. Ide tartozik az „ársapka” alkalmazásának lehetősége az ágazatban, az áfa csökkentés és a SZÉP kártya adómentessé tétele, valamint a bér-, járulékmentesség átmeneti biztosítása a közfürdők üzemeltetői számára.

Mivel hosszú távon az energiaárak csökkenésével nem lehet számolni, ezért a fő cél, hogy a fürdők tudják csökkenti a földgáztól való függőségüket, és előtérbe kerüljenek az alternatív energiahordozók és fűtési rendszerek.

Mindezek segíthetnek abban, hogy már a közeljövőben hatékonyabb energiagazdálkodással tudjanak a közfürdőink üzemelni. Ennek érdekében kérjük a kormányzattól, hogy mihamarabb pályázati források nyíljanak meg az üzemeltetők, illetve a tulajdonosok számára a célok megvalósítása érdekében

- mondta el Kántás Zoltán.

A fürdők bezárása a turisztikai szektor egészére kihat

A hazai fürdők bezárása sajnos a magyarországi turizmusra és az egész turisztikai szektorra is hatással van, hiszen a hazai és külföldi turisták jelentős része éppen a fürdőket keresik fel a pihenéseik során.

Amennyiben ezek a vendégek – fürdő híján – elmaradnak, úgy a szállásszektor és a vendéglátóhelyek is még nehezebb helyzetbe kerülnek, hiszen szolgáltatásaik közvetlen kapcsolatban állnak a fürdőkkel.

Ezekkel összefüggésben sajnos azt is ki kell emelnünk, hogy az attrakciók is érintettek, így az állatkertek, múzeumok, kastélyok – általánosságban az egész idegenforgalmi szektor megsínyli a fürdők bezárásával elinduló lavinát, mivel ezek esetében a jegyértékesítésük jelentős részét azok a látogatók teszik ki, akik a környékbeli fürdőkben nyaralnak.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gyógyfürdők

strandfürdők

termálfürdők

kántás zoltán

magyar fürdőszövetség