Ismét pusztít a szörnyű kór: ebben a megyében bukkant fel újra a madárinfluenza

HelloVidék   
  Megosztom
Ismét pusztít a szörnyű kór: ebben a megyében bukkant fel újra a madárinfluenza

Szigorú járványügyi intézkedéseket vezettek be Magyarországon a madárinfluenza miatt Bács-Kiskun és Csongrád megyében, és habár egyelőre még nem nagy kiterjedésű a járvány, most az a legfontosabb, hogy megállítsák itthon a vírus terjedését. A gyakorlatilag 2021 őszétől tartó járványhullám miatt lényegesen csökkenni fog idén a víziszárnyas-termelés hazánkban, pecsenyekacsa esetében nagyjából 30 százalékos, míg a hízó ágazatok esetében, kacsát, libát is beleértve, akár 40-50 százalékos visszaesésre is lehet számítani.

Még nem nagy kiterjedésű és nem is olyan súlyos a járvány, ezért ha így maradna, azzal mindenki meg is elégedne. Pillanatnyilag mindössze két megyében összesen tíz-tizenkét esetet jegyeztek fel

- mondta az Inforádiónak Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnöke. Mindezek ellenére a hatóságok a korábbiaknál lényegesen szigorúbb járványügyi intézkedéseket vezettek be, azaz nemcsak a fertőzött és a korlátozás alá eső vidékeken léptették életbe a tiltó rendelkezéseket, hanem az érintett megyék egész területén.

Egyelőre csak a víziszárnyasok között mutatták ki a kórokozót. Ezeket a fajokat jellemzően extenzív módon tartják, így nagyobb is a fertőződés veszélye, mivel az állatok könnyebben kerülhetnek kapcsolatba a kórokozóval. Egyébként az ezekben az ágazatokban tapasztalható visszaesés nem igazán a mostani megbetegedéseknek tulajdonítható, hanem inkább annak, hogy tavaly ősztől kezdődően gyakorlatilag egyik járványhullám követte a másikat. Ezek következménye az, hogy lényegesen csökkenni fog az idei esztendőben a víziszárnyas-termelés. Pecsenyekacsa esetében nagyjából 30 százalékos, míg a hízó ágazatok esetében, kacsát, libát is beleértve, akár 40-50 százalékos visszaesésre is lehet számítani. Most az a legfontosabb, hogy mielőbb megállítsák a vírus terjedését. Ezt követően jöhet majd a gazdasági károk enyhítése

- közölte a terméktanács elnöke. Csorbai Attila felhívta a figyelmet arra is, hogy fontos, hogy szigorú, de betartható intézkedéseket szülessenek. Ezért időről időre felül kell vizsgálni a korlátozásokat, és azokat a járvány enyhülésével arányosan mérsékelni kell, ügyelve arra, hogy a gazdákat a lehető legkisebb károk érjék, mert csak így biztosítható a tenyésztők anyagi túlélése.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

járvány

madárinfluenza

bács-kiskun megye

csongrád megye