Ez mindenkit érinteni fog: nyugdíjreformra tett ígéretet a kormány, de emelkedhet a korhatár is

Portfolio   
  Megosztom
Ez mindenkit érinteni fog: nyugdíjreformra tett ígéretet a kormány, de emelkedhet a korhatár is

Sokakat érintő, a brüsszeli döntésekkel összefüggő dokumentumok kerültek napvilágra, többek között Magyarország helyreállítási tervének elemzése az Európai Bizottság részéről, melyből részletesen kiolvasható, hogy hazánk milyen nagyszabású tervekre, átalakításokra és reformokra készül, amit az EU az országspecifikus ajánlásaiban már évekkel ezelőtt elvárt – írja a Portfolio.


 

A kormány ígéretet tett az Európai Bizottságnak, hogy hozzányúl a nyugdíjrendszerhez – vette észre a Portfolio a Magyarország helyreállítási tervének nyilvánosságra került európai bizottsági elemzésében. A dokumentumból részletesen kiolvasható, hogy hazánk milyen nagyszabású tervekre, átalakításokra és reformokra készül, amit az EU az országspecifikus ajánlásaiban már évekkel ezelőtt elvárt.

Az Európai Bizottság a friss döntéseinek megalapozása érdekében részletesen kiértékelte Magyarország helyreállítási tervét, és az erről megjelent uniós dokumentum többek között megállapítja, hogy

a magyar népesség elöregedése és az államadósság Covid19-válság alatti növekedése fokozta a hosszú távú költségvetési fenntarthatósággal kapcsolatos kihívásokat

– írta a lap.

Az értékelés azt is megállapította, hogy

az adó- és nyugdíjrendszer elmúlt évtizedben bekövetkezett változásai az előrejelzések szerint növelni fogják a magas keresetűek nyugdíjára fordított kiadásokat, és fokozzák a nyugdíjasok közötti egyenlőtlenségeket. Ezen intézkedések közé tartozik a nyugdíjra jogosító jövedelem és a nyugdíjak felső határának eltörlése, valamint az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése, amely növeli a magas keresetűek nyugdíjra jogosító jövedelmét. Ugyanakkor a nyugdíjminimum 2008 óta nominálisan változatlan maradt, ami azok helyzetét érinti, akiknek pályafutásuk alatt nem volt folyamatos munkaviszonyuk és akik alacsony átlagkeresettel rendelkeztek.

A bizottság szerint a magyar nyugdíjkiadások a GDP mintegy 8 százalékának megfelelő 2019-es értékről 2070-re jelentősen, a GDP 12 százalék fölé emelkednek, ami hosszútávon magas fenntarthatósági kockázatokat jelez.

A Magyarország által benyújtott helyreállítási terv kilenc komponensből áll és ennek első pontja a demográfia, valamint köznevelés témája, mely elem – ahogy a bizottsági anyag is olvasható –

magában foglalja a nyugdíjrendszer közép- és hosszú távú költségvetési fenntarthatóságának és megfelelőségének javítását célzó reformot is.

A dokumentumból az is kiolvasható, hogy:

A reform célja a magyar nyugdíjrendszer közép- és hosszú távú költségvetési fenntarthatóságának előmozdítása, a munkával töltött életszakasz meghosszabbításához való hozzájárulás, az alacsonyabb jövedelmű nyugdíjasoknak folyósított nyugdíjak megfelelőségének erősítése mellett. A reform a szükséges mértékben automatikus kiegyensúlyozó mechanizmusokat és egyéb parametrikus változásokat vezet be a nyugdíjrendszerbe.

A reform részeként nemzetközi és független szakértőknek konkrét szakpolitikai javaslatokat kell előterjeszteniük, többek között, de nem kizárólagosan

  • a munkával töltött életszakaszok meghosszabbítására összpontosítva,
  • többek között a törvényes nyugdíjkorhatárnak a várható élettartamhoz való kötésével,
  • valamint a tényleges nyugdíjkorhatár emelésével,
  • a hosszabb munkával töltött életszakaszok ösztönzésével
  • és a korai nyugdíjba vonulás szankcionálásával,
  • miközben a nyugdíjasok közötti jövedelmi egyenlőtlenségeket is kezeli.

Ezt a nyugdíjrendszer hosszú- és középtávú fenntarthatóságának biztosítását is vizsgáló nyilvános jelentést pedig

A kormány 2025. március 31-i határidővel vállalta a reform végrehajtását.

A teljes cikk itt, a Portfolio oldalán olvasható!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nyugdíj

eu