Sokan örülhetnek ennek a hírnek: emelkedik a személyi kedvezmény összege

HelloVidék   
  Megosztom
Sokan örülhetnek ennek a hírnek: emelkedik a személyi kedvezmény összege

Nő a személyi kedvezmény összege - közölte a NAV. A súlyosan fogyatékos magánszemély által érvényesíthető személyi kedvezvény havi összege a minimálbér egyharmada száz forintra kerekítve.

A személyi kedvezményt az veheti igénybe, aki a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben említett betegségben szenved, továbbá, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül. A „súlyosan fogyatékos” megfogalmazás azonban elég megtévesztő, a személyi kedvezmény számtalan betegség esetén is igénybevehető, például a cukorbetegség egyes fokozatai, a glutén- vagy laktóz érzékenység bizonyos esetei, stb. (A részletes lista a 335/2009 (XII.29) számú kormányrendelet mellékletében található.)

2023-ban a személyi kedvezmény összege

  • jogosultsági hónaponként 77 300 forint, ami 11 595 forint adómegtakarítást jelent.
  • teljes évre fennálló jogosultság esetén 927 600 forint, ami összesen 139 140 forint adómegtakarítást jelent.

A kedvezmény érvényesítését a személyi kedvezmény érvényesítéséről szóló adóelőleg-nyilatkozaton kell kérni a munkáltatótól, rendszeres bevételt juttató kifizetőtől.

Az adóelőleg-nyilatkozat benyújtható az ügyfélkapun az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) a NAV-on keresztül, vagy a munkáltatónak, kifizetőnek átadott hagyományos, papíralapú nyilatkozaton.

A kedvezményről bővebben az „Szja-adóalap-kedvezmények” című, 73. számú információs füzetben olvashat.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

személyi kedvezmény

súlyosan fogyatékos