Egymillió forint támogatás is járhat: idén is pályázhatnak új autóra az érintettek

HelloVidék   
  Megosztom
Egymillió forint támogatás is járhat: idén is pályázhatnak új autóra az érintettek

A súlyos mozgáskorlátozottak és az egyéb fogyatékkal élők 2021-ben és 2022-ben is két-két alkalommal pályázhattak gépjárműszerzési, illetve -átalakítási támogatásra. Januártól ismét lehet pályázni, az érdeklődők a részletekről az interneten tájékozódhatnak. A kormányhivatal döntését a mozgáskorlátozottak érdekképviseleti szervének képviselője, mozgásszervi rehabilitációs szakorvos és szociális szakemberből álló bizottság segíti.

A kormányhivatal arról tájékoztatta a sonline.hu-t, hogy tavalyelőtt 35-en kaptak gépkocsiszerzési, hatan pedig gépkocsi-átalakítási támogatást, 2022-ben pedig negyvenen jutottak pénzhez. Új autónál fejenként akár egymillió forint, használt esetében legfeljebb 600 ezer forint volt a támogatás.

Az állam a mozgáskorlátozottak esélyegyenlőségét igyekszik javítani a munkába járáshoz, tanuláshoz, illetve a mindennapi élethez nélkülözhetetlen közlekedés megkönnyítésével.

Hegedűs Lajos, a mozgáskorlátozottak somogyi egyesületének elnöke kiemelte: az utóbbi időben jelentősen megnőtt az új és a használt gépkocsik ára, ami alapvetően befolyásolhatja a támogatás iránti érdeklődést. S az egyszerűbb jármű-átalakítás ára is nagyjából 180-250 ezer forintba kerül, miközben legfeljebb 90 ezer forint a támogatás.

Van, aki csak automata váltós kocsival közlekedhet, s ezért szükséges a műszaki beavatkozás

- hangsúlyozta.

A somogyi szervezetnek közel 3000 tagja van, 13 körzeti csoport működik, s csak Kaposváron és környékén három csapat várja az érdeklődőket.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mozgáskorlátozottak

támogatás

gépkocsi

műszaki átalakítás

gépjármű mozgáskorlátozottaknak