Egyre többen rajonganak ezekért a balatoni borokért: ez lehet az újabb kulcs a sikerhez?

HelloVidék   
  Megosztom
Egyre többen rajonganak ezekért a balatoni borokért: ez lehet az újabb kulcs a sikerhez?

Új arculattal jelentkezik a Veszprémi Érseki Pincészet három borcsaládja – a címkéken többek között a veszprémi Érseki Palota dísztermében látható mennyezeti kifestés alakjai tűnnek fel. A Vesprim Infula, a Mandorla és az 1277 elnevezésű borcsaládokhoz tartozó borokat május közepétől bárki megkóstolhatja.

1277 – mostantól ezt a nevet viseli a Veszprémi Érseki Pincészet prémium borcsaládja. Az évszám fontos mérföldkő: az érsekség (és jogelődje, a Veszprémi Püspökség) 1277 óta, vagyis majdnem 750 éve foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. Idén boraik új nevet és címkéket kaptak, az üzletek polcaira három borcsaládba sorolva kerülnek majd.

A középkategóriás borcsalád a Mandorla elnevezést kapta – ez a kifejezés az egész alakot körülvevő, mandula formájú dicsfényt jelenti. Ebbe a kategóriába a fajtaborok tartoznak, például az Olaszrizling, a Rajnai Rizling vagy a Savignon Blanc. A Mandorla-borok csomagolásához az inspirációt szintén az Érseki Palota dísztermének mennyezeti kifestése adta, az azon szereplő alakok kerültek az új címkékre.

A prémium borcsaládhoz a pincészet főbb fajtáinak legkiválóbb tételei, például a Rajnai Rizling, a Sauvignon Blanc és a Vörös Cuvée tartoznak. „A név – 1277 – kifejezi büszkeségünket és tiszteletünket a múlt és a hagyományok iránt” – mondta Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza.

Benesch Antal két éve vezeti a Veszprémi Érseki Pincészetet, borai azóta több elismerést is kaptak. 2022 tavaszán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém vármegyei borversenyén a legjobb bor díját nyerte el a 2021-es Sauvignon Blanc, az országos borversenyen pedig a pincészet 2021-es Olaszrizlingjét díjazták aranyéremmel. Az új borok is hasonló gondossággal, szakmaisággal készültek, a pincészet számára azonban fontos mérföldkő az idei arculatváltás és az új borcsaládok kialakítása.

A Veszprémi Érseki Pincészetnek két szőlőbirtokba van a Balaton északi partján. Az egyik a Káli-medencében, Mindszentkállán, a másik pedig a Balatonfüred-Csopaki borvidéken, Felsőörsön. Az érsekség szándéka, hogy teljesen megújítsa a két termővidéket, ennek köszönhetően nem csak nagyobb területen termesztünk majd szőlőt, de technológiai fejlesztések is várhatók

- magyarázta a főborász.

A dizájn kialakításában, megtervezésében a Veszprémi Érseki Pincészet a Salt Communicationsszel dolgozott együtt. Az új borcsaládok tagjait május közepétől az Érseki Pincészet veszprémi üzletében (Szaléziánum Könyv- és Ajándékbolt), Felsőörsön, valamint a Bortársaság polcain és online felületén lehet megvásárolni, majd nyár elejétől az Érseki Pincészet saját webshopjából is meg lehet rendelni. A 2022-es borokat a májusi veszprémi Gizella-napokon, illetve a különböző gasztro- és borfesztiválokon – például a Rozé, Rizling és Jazz Napokon vagy a veszprémi Gourmet Fesztiválon – is meg lehet majd kóstolni.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? IGEN, VAN! MEGÉRI VÁLTANI

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes szémlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

bor

veszprémi érseki pincészet

pincészet

borászat

veszprém

borok

arculatváltás

dizájn