Beindult a diákmunka-szezon: ennyit kereshetnek idén nyáron az élelmes fiatalok

MTI   
  Megosztom
Beindult a diákmunka-szezon: ennyit kereshetnek idén nyáron az élelmes fiatalok

Az idei nyári szezonban a Meló-Diák becslése szerint országosan összesen 100 ezer diák vállal munkát. A diákmunkások átlag órabére a piacvezető iskolaszövetkezetnél 1700 forint körül alakul, de a kézhez kapott fizetés akár 5-10 százalékkal is meghaladhatja a hirdetések alapján számított összegeket.


 

Bár a diákmunka "szezonális jellege" évről-évre csökken, a nyári időszakban átlagosan még mindig 40-45 százalékkal emelkedik a foglalkoztatott fiatalok száma. "Az idei szezonban becsléseink szerint körülbelül 100 ezer diák vállal munkát, közülük 20-25 ezren a Meló-Diáknál" - mondja Kott Zoltán elnök-vezérigazgató. A Meló-Diák weboldalát a második negyedévben nagyjából kétszer annyian keresik fel, mint január-márciusban, a napi látogatószám július közepéig stabilan magas marad, majd július végén meredeken csökkenni kezd és augusztus első hetére visszaesik az első negyedévi átlaghoz. Ez a mintázat évről-évre visszatér, de közben az átlagos látogatószám folyamatosan növekszik, ami a diákmunka iránti érdeklődés erősödését jelzi.

A diákmunka iránti keresletet idén a rendkívül magas infláció is erősíti, egyre többen vannak, akik alapvető szükségleteik fedezése érdekében kénytelenek munkát vállalni. A kínálat tartja a lépést a megnövekedett kereslettel: bár a kereskedelemben a korábbi évekhez viszonyítva kevesebb a diákmunka-lehetőség, a vendéglátásban, a strandokon, a fesztiválokon és - döntően a szabadságolások kiváltására - az üzemekben is sok diákot várnak. Mindenki talál munkát, aki keres, a Meló-Diák honlapján jelenleg mintegy 600-féle lehetőségből lehet válogatni - hangsúlyozza Kott Zoltán.

A Meló-Diáknál meghirdetett pozíciókban az átlag órabér megközelíti az 1700 forintot; Budapesten és a központi régióban, illetve a Balaton környékén 1800-1900 forint körül alakul, Dél-Dunántúlon és Kelet-Magyarországon 10-20 százalékkal alacsonyabb összegek a jellemzőek. "Ezeket az átlagokat az álláshelyek hirdetéseiben szereplő összegek alapján számítottuk ki, a bérszámfejtési adatok ugyanakkor azt mutatják, hogy a ténylegesen kézhez kapott fizetés a különböző pótlékok miatt 5-10 százalékkal magasabb is lehet" - jegyzi meg Kott Zoltán.

A legjobban idén is a komolyabb szaktudáshoz kötött pozíciókban - amilyenek például a gépészmérnöki vagy az IT-munkakörök -, valamint egyes hostess-munkákkal lehet keresni, a legszerényebben pedig a telefonos és betanított fizikai munkák fizetnek. A diákok körében a legkeresettebbek a Balaton környékén, strandokon, csúszdaparkokban, vendéglátóhelyeken, fesztiválokon meghirdetett álláslehetőségek, de sok helyütt a mezőgazdasági munkák is a legnépszerűbbek közé tartoznak. Sok olyan pozíció van, amelyben a "szezonalitás" nem érvényesül: számos kereskedelmi, feldolgozóipari, gyorséttermi, irodai, mozis álláshely egész évben nyitott a diákok előtt.

A Camp America és az Au Pair programra az idén rekordszámban, több mint 400-an jelentkeztek, akik közül 350 tudtak kiutazni, 50-nel többen, mint 2022-ban - számolt be Kott Zoltán. Követségi becslések szerint az idén Magyarországról összesen körülbelül 1400 utaznak az Egyesült Államokba nyári munkára J1-es vízummal - közülük minden negyedik a Meló-Diák szervezésében.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

munka

nyári munka