Érik a nyugdíjkatasztrófa, az utolsó pillanatban vagyunk: így kerülheted el, hogy te is áldozat legyél

Pénzcentrum   
  Megosztom
Érik a nyugdíjkatasztrófa, az utolsó pillanatban vagyunk: így kerülheted el, hogy te is áldozat legyél

A népességfogyás, a megnövekedett idős korúak aránya és az elvárható élettartam növekedése súlyos veszélyt jelenthet az állami nyugdíjrendszerre. Az igazi biztonságos időskori életfenntartás érdekében egyre inkább szükség lesz arra, hogy az állami garantált minimumon túl saját vagyonunkkal is tervezzünk a jövőre - írja a Pénzcentrum.

A kereső-eltartott arány felborulása az egész fejlett világban komoly kihívásokat hozott, hazánkban is hosszú évek óta látszik ez a probléma, az úgynevezett baby boomer generáció tömeges nyugdíjba vonulásának küszöbén pedig minden eddiginél közelebbinek látszik a nyugdíjkatasztrófa. Egy friss elemzés szerint mindössze három évtized alatt 21-ről 31-re emelkedett a 100 aktív korú lakosra jutó idősek száma az OECD országokban, azaz már közel 50 százalékkal több 65 év feletti jut 100 darab 20 és 64 év közöttire, mint harminc évvel ezelőtt. A népesedési statisztikák alapján ez a tendencia a következő években sem fog lassulni, és 2050-re 100 aktív korú lakosra már 53 időskorú fog jutni, 2080-ban pedig már 61. A tendencia Magyarországra is igaz, így jelentősen emelkedik majd, és a KSH szerint 2030-ra 35,1 százalékosra is duzzadhat az időskorú lakosság aránya a társadalmon belül, ami drasztikus terhet jelenthet a nyugdíjrendszernek.

Ebben a helyzetben három kiválóan támogatott megtakarítási lehetőség segíthet, amelyek révén az időskori megtakarításokat akár évi 280 000 forintos adóvisszatérítéssel is kiegészíthetjük. A Pénzcentrum most bemutatja, hogyan vehetjük igénybe ezeket a lehetőségeket, valamint azt is, hogy melyik megtakarítási opcióktól mentesülünk a júliusban életbe lépett szocho változások hatásai alól.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

nyugdíj