Éhbérért güriznek a magyar vidéken ezek a dolgozók: 650 ezerrel keresnek kevesebbet

Pénzcentrum   
  Megosztom
Éhbérért güriznek a magyar vidéken ezek a dolgozók: 650 ezerrel keresnek kevesebbet

650 ezer forinttal keresnek kevesebbet a legrosszabbul fizetett magyar dolgozók a legtöbbet keresőknél - derült ki a KSH megyei bontású nettó átlagkereseti adataiból. Mialatt egy Pest megyei villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás ágazatban dolgozó több mint nettó 755 ezer forintot keres átlagosan havonta, Borsodban és Szabolcs megyében a humánegészségügyben, szociális ellátásban dolgozók alig kapnak többet nettó 100 ezernél. A legjobban kereső hazai dolgozók az országos nettó átlagkereset több mint dupláját kapják kézhez havonta, a legrosszabbul fizetettek pedig kevesebb mint a harmadát, járt utána a Pénzcentrum.

Óriási a bérolló a magyar megyék között: 2023. első negyedévében több mint 444 ezer forint volt a nettó átlagkereset, mialatt Szabolcsban még a 260 ezer forintot sem érte el. Ez több mint 180 ezer forintos különbség, azaza a fővárosban bő 40 százalékkal magasabbak a fizetések, mint a bérrangsor legutolsó megyéjében. Ha nagyon-nagyon le akarjuk egyszerűsíteni, akkor ennyivel díjazzák jobba ugyanazt a munkát Budapesten, mint Szabolcsban, írja a Pénzcentrum.

Azonban, ha az egyes nemzetgazdasági ágakra bontott béradatokat nézzük, akkor még ennél is nagyobb különbségeket látunk. A KSH többszáz soros bértábláiból ugyanis az derült ki, hogy Magyarország legjobban és legrosszabbul kereső dolgozóinak nettó átlagkeresete között több mint 650 ezer forint a különbség!

2023. I. negyedévben az alábbi megyékben, nemzetgazdasági ágakban dolgozók keresték a legkevesebbet (top15, havi nettó átlagkereset, forintban, megyék szerint abc-sorrendben):

  • Baranya, Humánegészségügyi, szociális ellátás, fizikai, 123 861
  • Bács-Kiskun, Humánegészségügyi, szociális ellátás, fizikai, 155 954
  • Békés, Egyéb szolgáltatás, fizikai, 177 949
  • Békés, Humánegészségügyi, szociális ellátás, fizikai, 130 095
  • Borsod, Humánegészségügyi, szociális ellátás, fizikai, 103 758
  • Csongrád-Csanád, Humánegészségügyi, szociális ellátás, fizikai, 152 053
  • Hajdú-Bihar, Humánegészségügyi, szociális ellátás, fizikai, 121 686
  • Heves, Humánegészségügyi, szociális ellátás, fizikai, 139 356
  • Jász-Nagykun-Szolnok, Humánegészségügyi, szociális ellátás, 135 268
  • Nógrád, Humánegészségügyi, szociális ellátás, fizikai, 122 828
  • Nógrád, Egyéb szolgáltatás. fizikai, 136 024
  • Nógrád, Adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység, fizikai, 159 539
  • Somogy, Humánegészségügyi, szociális ellátás, fizikai, 144 006
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg, Humánegészségügyi, szociális ellátás, fizikai, 103 880
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg, Ingatlanügyletek, fizikai, 157 699

És érdemes azt is megjegyezni, hogy átlagfizetésekről beszélünk, tehát ezen dolgozók fele még ennél is kevesebbet kereshet. Látható, hogy a humánegészségügy és a szociális ellátás eléggé felülreprezentált a listában, és mint kiderült, szinte minden megyében ezek a dolgozók keresik a legkevesebb pénzt.

Az országos nettó átlagkeresert egyébként az első negyedévben 326 919 forint volt, magyarul a legkevésbé megfizetett magyar dolgozók ennek kevesebb mint a harmadát kapták kézhez átlagosan havonta a vizsgált időszakban.

A cikk folytatása itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

éhbér

fizetések

bérezés

különbségek

bérolló

szakmák

foglalkozások

átlagkereset