Eljött a drónok ideje a mezőgazdaságban? Elképesztő változások várnak az ágazatra

Agrárszektor   
  Megosztom
Eljött a drónok ideje a mezőgazdaságban? Elképesztő változások várnak az ágazatra

A 2022-es és a 2023-as évek nagyon jelentősek voltak a drónos növényvédelem tekintetében, jóformán valamennyi akadály elhárult a technológia gyakorlati alkalmazása elől – mondta el az Agrárszektornak Filler Zsófia, az ABZ Drone Kft. értékesítési igazgatója. A szakember arról is mesélt a portálnak, hogy ma Magyarországon milyen képesítésekkel kell rendelkeznie annak, aki drónos növényvédelmi munkákat szeretne végezni, de szó esett a technológia várható jövőjéről, a drónbeszerzések költségeiről és lehetséges megtérüléséről is.

A szakember elmondta, a mezőgazdaság időről időre jelentős kihívásokkal küzd, gondolok itt például a szélsőséges időjárási viszonyokra, vagy a generációváltás hiányára, és ezeknek a problémáknak az enyhítésében a drónok rendkívül jelentős szerepet töltenek be. A pilóta nélküli légi járművek és a rájuk felszerelt szenzorok, kamerák segítségével pontos képet kaphatunk a teljes termőterületről, illetve a vegetációról, amivel jelentősen növelhetjük a termelésünk hatékonyságát. A felmérő vagy más néven monitoring drónok felhasználása nagyban függ attól, hogy milyen payload-ot szerelünk rájuk. Ezekkel az eszközökkel lehet vadkárfelmérést, multispektrális méréseket végezni, differenciált anyagkijuttatási térképet készíteni, határfájlokat, digitális magasságmodellt létrehozni.

Ezeket a határfájlokat pedig át is tudjuk tölteni a robotkormányzású eszközökbe, a traktorokba, valamint a permetező drónokba. A felméréseken, illetve a különböző talaj és növényi eredetű problémák detektálásán túl a permetező drónok segítségével pedig lényegesen kevesebb vegyszert és vízmennyiséget juttatunk ki a területre. A taposási kár nullára redukálódik, valamint annak köszönhetően, hogy talajállapottól függetlenül el lehet végezni a kezeléseket, időben beavatkozhatunk a károsítók ellen

- Filler Zsófia.

Hozzátette, Magyarországon jelenleg a pilóta nélküli légi járművek használatára vonatkozó jogszabályok az Európai Bizottság 947/2019-es végrehajtási rendeletén alapulnak. A permetező drónok használata esetén azonban nemcsak a légi közlekedés szabályainak, hanem a növényvédelmi előírásoknak is meg kell felelni. Ezeknél a 2022-es év rendkívül produktív volt, ugyanis megszületett a mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről szóló 4/2022 AM rendelet, ami szabályozza a növényvédő szerek drónos kijuttatásának feltételeit. Három nagyon fontos feltételt határozott meg, amelyek közül az egyik az, hogy Magyarországon jelenleg csakis olyan személy végezhet növényvédelmi kezelést, aki bekerült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih) elérhető növényvédelmi drónpilóták névsorába. A másik a permetezésre vonatkozik, hogy a permetezési műveletet kizárólag típusminősített légi járművekkel lehet végezni. A harmadik pedig arra, hogy jelenleg csak olyan növényvédő szerek juttathatók ki drónnal, melyeket erre külön engedélyeznek.

A 2022-esnél már csak a 2023-as év volt produktívabb, ugyanis ebben az évben már rendelkezésre állt minden olyan képzés, amelyet a rendelet előírt, a Nébih közzétette a növényvédelmi drónpilóták nyilvántartását, és megtörtént az első engedélyokirat-bővítés, ami lehetővé teszi a Mospilan 20 SG rovarölő szer drónnal történő kijuttatását, a meggy, a cseresznye és a dió kultúrákban. Ezeknek a lépéseknek köszönhetően kijelenthető, hogy ma már hivatalosan is lehet drónos permetezést végezni Magyarországon. A szerek köre még sajnos korlátozott, de elindult egy folyamat, ami, reméljük, hogy a jövőben még dinamikusabban fog majd fejlődni és előrehaladni

- tette hozzá a szakember.

Magyarországon komoly kritériumoknak kell megfelelnie annak, aki drónt mezőgazdasági területen kíván felhasználni. Milyen képesítésekkel kell rendelkeznie ehhez az embernek? Milyen képzéseket kell teljesítenie annak, aki csak az állományok felmérésére, monitoringozásra kívánja használni ezeket a gépeket? Mit kell teljesítenie annak, aki növényvédelmi beavatkozásokra is el kíván végezni velük? Erről többet az Agrárszektor cikkében olvashatunk, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

drón

drónok

agrárium

mezőgazdaság