Érkezik az újabb állami támogatás: 62 milliárd forintot osztanak szét, így lehet rá pályázni

MTI   
  Megosztom
Érkezik az újabb állami támogatás: 62 milliárd forintot osztanak szét, így lehet rá pályázni

Januártól igényelhető támogatás a vállalati zöldenergia tárolói programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn az MTI-vel. A közlemény szerint a kormány 62 milliárd forintos keretösszeggel ösztönzi a hazai vállalkozások villamosenergia-rendszer rugalmasságát fokozó, a zöldenergia hatékonyabb hasznosítását is elősegítő fejlesztéseit.

A cégek beruházási támogatást és bevételkompenzációt nyerhetnek el a január közepén megnyíló pályázati felhíváson - jelezték.

Az EM jogalkotási és pénzügyi ösztönzők kombinációjával tervezi növelni az energiatárolási piac méretét - tették hozzá.

Azt írták, hogy a fejlesztési szándékok megalapozottságát és támogathatóságát az Európai Bizottság is elismeri. Úgy folytatták: a zöldenergia tárolásával részben kiegyenlíthető az időjárásfüggő megújulók természetes teljesítményingadozása, a korszerű eszközök telepítése így előmozdítja a tiszta energiaforrások további térnyerését.

Az energiatárolás hozzájárul Magyarország energiafüggetlenségének megerősítéséhez, csökkentheti a villamosenergia-hálózat üzemeltetési és szabályozási költségeit

- fogalmaztak a közleményben.

Kifejtették, hogy a pályázat vissza nem térítendő beruházási támogatással és bevételkompenzációval ösztönzi a cégeket energiatárolók létesítésére és legalább tízéves üzemben tartására.

A vállalkozások azzal a feltétellel juthatnak állami hozzájáruláshoz, hogy a tárolókat a kiegyenlítő piacon használják - fűzték hozzá, azzal együtt, hogy a várakozások szerint a végső kedvezményezettek mintegy 440 megawatt (MW) összkapacitásban telepíthetnek új energiatárolókat.

A nyertesek kiválasztása a legkisebb költség elve, a legalacsonyabb bevételkompenzációs igény alapján történik majd - emelték ki.

Kitértek arra is, hogy a kormány a családokat is támogatja a modern napelemes rendszerek telepítésében a januárban megnyíló Napenergia Plusz Programmal. A 75 milliárd forintos keretösszegű lakossági kiírás a zöldenergia termelésében, tárolásában és felhasználásában segíti a háztartásokat.

A napelem és energiatároló együttes létesítésének köszönhetően a nyertesek a nappal megtermelt energiával az esti vagy hajnali csúcsfogyasztási időszakban világíthatnak, melegíthetnek vizet vagy működtethetik mosógépüket - olvasható a közleményben.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

energiaügyi minisztérium

támogatás

vállalati zöldenergia

zöldenergia