Blöfföl Bige László? Megszólalt a szakértő: minden egy irányba mutat a Nitrogéműveknél

HelloVidék   
  Megosztom
Blöfföl Bige László? Megszólalt a szakértő: minden egy irányba mutat a Nitrogéműveknél

Elképzelhetetlennek tartja Raskó György agrárközgazdász, hogy valóban leálljon a csaknem százéves gyár Nitrogénművek Pétfürdőn - annak ellenére, hogy ezt maga Bige László jelentette be az Agrárszektornak. Ha azonban mégis, akkor azt az egyszeri vásárló alig fogja érezni a boltban - a mezőgazdaságban tevékenykedők már annál inkább - írja a Pénzcentrum.

Pontosan tisztában van azzal Bige László, milyen károkat okoz nem csak a saját dolgozóinak, hanem az egész nemzetgazdaságnak, ha egyik napról a másikra leáll a Nitrogénművek - mondta a Pénzcentrum gyors megkeresésére Raskó György agrárközgazdász, mikor a mai bejelentésre kérték, hogy reagáljon.

Ahogy a HelloVidék az Agrárszektor cikke nyomán reggel beszámolt róla, Bige László, a Nitrogénművek elnök-vezérigazgatója bejelentette, hogy csaknem egy évszázados működés után leáll a pétfürdői Nitrogénművek. Az üzletember azzal indokolta, hogy a júliusban megjelent, a széndioxid-kvóta kiosztására és eladására is adóterhet előíró rendelet olyan gazdasági környezetet teremtett, amelyben lehetetlen a többletköltség érvényesítése az árakban.

A korábbi hírekkel ellentétben a Nitrogénművek nem egy hónapra, hanem határozatlan időre állt le, sőt, az üzleti környezet drasztikus romlása miatt a vállalat nem tervezi az újraindulást, 93 év után befejezi a gyártói tevékenységét

- fogalmazott az Agrárszektornak Bige László.

Mégsem lesz bezárás?

A Pénzcentrum megkeresésére Raskó György azt mondta, hogy teljesen elképzelhetetlennek tartja azt, hogy a Nitrogénművek valóban bezárjon.

Bige úr már nem először játszik húzd meg-ereszd meg játékot, és én biztos vagyok abban, hogy most is ez történik. Ez a bejelentés akkor jött, amikor a mezőgazdaságban már megvolt az őszi trágyázás, és legközelebb tavasszal lesz ez esedékes, vagyis a saját pozícióit igyekszik erősíteni. De azzal nem csak ő, hanem maga a kormányzat is tisztában van, hogy az a műtrágya és pétisó, amelyet a cég előállít, egész Közép-Európában egyedülálló, és szinte pótolhatatlan lenne, ha leállnának a gyártásával. Az tény, hogy a szabályokat láthatóan az ő ellehetetlenítésére és kigolyózására találták ki és hívták életre, de azt is jól tudja a kormányzat, hogy a műtrágyapiac ilyen szintű leállítása önmagában hatvan milliárdos kiesést jelentene a GDP-ből - ez pedig ilyen gazdaságilag vészterhes időkben megengedhetetlen volna. Nem is beszélve még arról, hogy legalább 500-600 ember veszítené el a munkája, és ez sem megengedhető

- fogalmazott a lapnak a szakértő.

Raskó Györgynek van elképzelése arra az esetre is, hogy mi lesz ha tényleg bezár a Nitrogénművek.

Biztos vagyok abban, hogy ha az ukrán vagy belorusz műtrágyára is vonatkozik a behozatali embargó, akkor azt néhány hét múlva fel fogják oldani, mintegy megelőzve a súlyos katasztrófát. Az ugyanis várható lesz akkor, ha a Nitrogénművek esetleg tényleg abbahagyná a termelést. De még ennek ellenére is azt mondom, hogy csak minimális mértékben drágulnának az élelmiszerek: a fogyasztás csökkenéséből is jól látszik, hogy az emberek nem tudják már tovább fizetni a dráguló élelmiszereket, a kereskedők nem emelhetnek tovább az árakon

- taglalta a szakember.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

pétfürdő

pétisó

nitrogénművek

bezárás

bige lászló

raskó györgy

pénzcentrum

hellovidek